5 trikova koji će vam pomoći spavati na leđima

5 trikova koji će vam pomoći spavati na leđima

Mnogi nikako i nikako ne mogu zaspati. 

Komešaju se, okreću se s jedne na drugu stranu, malo su na boku, malo na trbuhu, a nikako da se namjeste. Ako ste jedan od njih, jeste li probali sa spavanjem na leđima? 

Mnogima padne mrak na oči od same pomisli na okretanje na leđa jer ovaj položaj mnogi povezuju s hrkanjem, a isto tako je uvriježeno mišljenje kako je ovaj položaj jedan od najneudobnijih položaja za spavanje. No, većina ne zna da spavanje na leđima ima mnogobrojnih prednosti.

Prednosti spavanja na leđima

Kvalitetan odmor jača imunološki sustav, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja.
Spavanje na leđima se ispočetka može činiti kao nemoguća misija, ali ljepota i prednosti ovog položaja spavanja su ogromne.

Prednost #1: Bez bora na licu

Jeste li znali da položaj spavanja utječe na razvoj bora?

Naime, različitim položajima spavanja pritišćemo lice na jastuk i  “gužvamo” kožu. Nakon nekog vremena pojave se urezane crte na licu iz kojih nastaju bore. Tako se spavanjem na boku stvaraju bore na obrazima i bradi, a spavanjem na trbuhu stvaraju se bore nasred čela.

Prednost #2: Ravniji trbuh i čišće lice

Spavanjem na leđima tijelo se lakše rješava nakupljene tekućine u organizmu, pa smo manje naduti kada se probudimo. Isto tako, spavanjem na leđima smanjujemo kontakt lica s bakterijama i grinjama u jastučnicama koje mogu uzrokovati prištiće.

Prednost #3: Bez bolova u leđima

Spavamo li na leđima, naša kralježnica ostaje u prirodnom položaju jer su glava i vrat neutralno poravnani. Tako smanjujemo moguće bolove u kralježnici i vratu od kojih nekako sve više nas pati.

Ako smo vas zainteresirali za spavanje na leđima, vrijeme je da se naučite i kako spavati u tom položaju. Vjerujte nam na riječ, mnogo je lakše nego što mislite.

Samo trebate biti uporni i možda promijeniti par stvari.

1. Za kvalitetno spavanje na leđima madrac je itekako važan

Rekli smo kako je spavanje na leđima najbolji položaj za spavanje. No kako je to moguće kada se mnogi od vas nakon spavanja na leđima bude s bolovima u vratu i kralježnici?

Pa, uzrok tome bi mogao biti vaš madrac.

Ako spavate na pretvrdom madracu, mogli bi imati osjećaj kao da ležite na ravnoj dasci. Tvrdi materijal ipak nema sposobnost ravnomjernog raspoređivanja pritiska, pa kod spavanja ne pruža tijelu optimalnu potporu.

S druge strane, ako je vaš madrac premakan, vaše tijelo će tijekom noći potonuti u krevet pa opet nećete imati optimalnu potporu. Zapravo je vrlo jednostavno – spavanje na leđima zahtijeva i odgovarajuću potporu.

Najbolji izbor bi bili latex madraci koji u sebi imaju milijarde minijaturnih mjehurića zraka i gume koje na pritisak reagiraju kao bezbroj malih opruga. Zbog toga je latex visokoelastičan materijal koji ravnomjerno raspoređuje pritisak tijela.

Još jedan dobar izbor su madraci s gel jezgrom. Technogel se oblikuje samostalno s obzirom na tijelo spavača te se savija u svim smjerovima, jednako prenoseći pritisak na cijelu površinu madraca. Udobno spavanje na leđima vam je zagarantirano!

2. Jastuk – osigurajte kvalitetnu potporu vratu

Sljedeća stvar za koju bi se trebali pobrinuti je osigurati kvalitetnu potporu vratu. A za kvalitetan odmor, jastuk je jednako važan kao i kvalitetan madrac.

Ako spavate na lošem jastuku, veliki su izgledi da ćete se buditi s bolovima u leđima i vratu.

A upravo zbog toga, mnogi često osjećaju nelagodu tijekom spavanja na leđima. Nesvjesno spavaju na premekanom jastuku koji ne pruža adekvatnu potporu glavi i vratnoj kralježnici.

Za spavanje na leđima, najbolje će vam odgovarati malo tvrđi jastuci koji će spriječiti neprirodan pad glave unatrag ili preveliku istegnutost vrata.

Technogel jastuci u kombinaciji s memory pjenom pruža izuzetnu potporu tijelu, rasterećuje mišiće pa se posebno preporučuje za osobe koje imaju problema s ukočenošću vrata i vratnih mišića. Isto tako, u potpunosti je ekološki materijal, antialergijski i bez mirisa, pa su i manji izgledi za izbijanjem prištića.

Technogel jastuk preporučuje se za one koji imaju bolove u vratu

Latex jastuci poznati su po svojim antibakterijskim svojstvima, a otporni su i na razvoj gljivica, grinja, plijesni i bilo kakvih mikroorganizama. Tijekom njihove proizvodnje nisu upotrebljavani nikakvi pesticidi, pa su odlični i za one koji pate od alergija.

Lateks jastuci poznati su po antibakterijskim svojstvima

3. Strateški postavite jastuke

Kada ste početnik u spavanju na leđima, strateško postavljanje dodatnih jastuka može vam pomoći da se što brže naviknete na novi položaj spavanja. Jastuci bi trebali biti nešto mekši kako tijekom noći ne bi stvarali preveliki pritisak na određene dijelove tijela.

Pokušajte ispod svake ruke staviti po jedan jastuk, jedan ispod koljena kako bi što bolje poduprli donji dio leđa, a druga dva s obje strane torza koji će se ponašati kao odbojnici i spriječit će vas da se okrenete na drugu stranu.

4. Nabavite ovlaživač zraka

Kakve veze ima ovlaživač zraka sa spavanjem na leđima? Presuhi zrak u spavaćoj sobi može uzrokovati iritaciju nosa i grla što u konačnici dovodi do hrkanja. Spavanjem na leđima direktno izlažete lice suhom zraku.

5. Budite uporni

Budite uporni i nemojte odustati od spavanja na leđima

Jedini način da se naučite spavati na leđima je da budete uporni. Ako se tijekom noći probudite i shvatite kako spavate u drugom položaju, okrenite se na leđa.

Možda vam na početku neće biti baš udobnije, no s vremenom ćete se naviknuti i iskusit ćete sve prednosti spavanja na leđima. Štoviše, ovaj položaj će vam postati toliko udoban, da ćete se na kraju pitati zašto niste od početka tako spavali smiley

Trebate li koji extra savjet ili preporuku za odabir savršenog madraca i jastuka za spavanje na leđima, slobodno nam se javite ili dođite u naše prodajne salone.

A ako već znate što želite, zavirite odmah u naš web shop.

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu