6 razloga zašto bi trebali piti kamilicu prije spavanja

6 razloga zašto bi trebali piti kamilicu prije spavanja

Kada pomislite na ljekovite biljke, sigurno vam prva na pamet padne kamilica.

To nije ništa iznenađujuće budući da su njezina ljekovita svojstva poznata još od davnina. 

Grčki liječnici su je prepisivali za liječenje raznih bolesti, a egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu.

Kamilica je kraljica među čajevima!

U današnje je vrijeme najčešći izbor kada u vrijeme prehlada i gripe poželimo popiti šalicu toplog čaja ili želimo što lakše usnuti u san.

No ovdje blagodati kamilice ne prestaju! Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zašto bi kamilicu trebali piti prije spavanja smiley

1. Kamilica olakšava tjeskobu

Stručnjaci pretpostavljaju da je za smirujući učinak kamilice zaslužan flavonoid pod nazivom apigenin.

Za razliku od popularnih lijekova za ublažavanje anksioznosti, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna za organizam.

Uz ispijanje kamilice, odradite malo joge u krevetu ili prije spavanja pokušajte s tehnikom disanja 4-7-8. To je holistička praksa disanja i pomaže u uklanjanju stresa, tjeskobe i nesanice.

2. Kamilica olakšava predmenstrualne simptome

Kamilica ublažava simptome PMS-a
Umjesto tableta za ublažavanje bolova, popijte čaj od kamilice

Bolovi i grčevi u trbuhu, loše raspoloženje, nadutost, povećan apetit, glavobolje... znate o čemu govorimo, zar ne? Sve su to simptomi PMS-a i za većinu žena su neizbježni u “onim danima u mjesecu”.

Da vam tih par dana ne bi bili prava noćna mora, umjesto tableta za ublažavanje bolova, popijte čaj od kamilice. On povećava razinu glicina, aminokiselinu koja ublažava menstrualne grčeve tako da opušta maternicu. 

Uz kamilicu, dobar izbor su i čaj od đumbira i mente.

3. Kamilica je dobra za želučane probleme

Redovito uzimanje čaja od kamilice rješava probavne probleme kao što su loša probava, zatvor ili usporen rad crijeva.

Popijte šalicu kamilice prije spavanja ili pripremite kupku od kamilice. Prelijte 100 grama kamilice litrom vruće vode. Nakon 5 minuta procijedite vodu i u kadi je razrijedite s 30 litara tople vode. Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane tegobe i hemeroide.

4. Uz kamilicu možete i mršavjeti

Rješavanje probavnih smetnji sa sobom povlači i brže mršavljenje. No, nemojte odmah pomisliti da je kamilica čudotvoran čaj za mršavljenje (kao onaj Čang-Šlang čaj laugh)!

Kamilica će dati osjećaj sitosti i lakše ćete gubiti kilograme
Vjerovali ili ne, ako prije ovog sendviča popijete šalicu kamilice, pojest ćete ga samo na pola

Bogata je kalcijem, magnezijem, kalijem i vitaminom A pa je savršen pomoćnik u zdravoj prehrani i uravnoteženom načinu života. Ako stvarno želite osjetiti povoljan utjecaj kamilice na svojoj kilaži, pijte čaj prije svakog glavnog obroka. Brže ćete se osjećati sitima i kamilica će stimulirati probavne sokove koji brže razgrađuju hranu.

5. Kamilica olakšava napetost u mišićima

Grčevi i napetost u mišićima mogu se pojaviti bilo gdje i bilo kada. U rukama, nogama, vratu, donjem dijelu leđa… Stvarno bilo gdje.

Bez obzira jeste li krivo pomaknuli ruku ili vas mišići bole zbog pretjerane fizičke aktivnosti, u ublažavanju bolova pomoći će vam čaj od kamilice. On povećava razinu glicina u tijelu te opušta živce i mišiće.

Dajte pauzu mišićima i popijte kamilicu prije spavanja!

6. Kamilica za ljepšu kožu

Umijte lice čajem od kamilice i imajte lijepu kožu
U većini krema za njegu lica osnovni sastojak je upravo kamilica

Nikako nemojte zaboraviti kamilicu kada je riječ o njezi kože. Zbog protuupalnih i antibakterijskih svojstava, kamilica se smatra hipoalergenom jer pomaže neutralizirati kožne iritacije. Ova biljka također djeluje na razne kožne probleme kao što su dermatitis i alergijske reakcije te usporava starenje kože.

Kamilicu možete koristiti u obliku krema i balzama, a preporučuje se barem jednom tjedno prije spavanja oprati lice čajem od kamilice. 

Uz ovih šest pozitivnih učinaka, kamilica prije spavanja može vas smiriti i pomoći da lakše zaspite. Čaj je najbolje pripremiti od cvjetova, a ako ih nemate, poslužit će i čaj iz vrećice.

Preporučujemo da kamilicu ne pijete neposredno prije spavanja jer bi se tijekom noći mogli često družiti s wc-om.

Osim čaja, u borbi protiv nesanice može vam pomoći i eterično ulje kamilice ili kupka od kamilice. Sve u svemu, ako vam san nikako ne dolazi na oči, umjesto tableta posegnite za zdravijim rješenjima smiley

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu