7 trikova za manje hrkanja

7 trikova za manje hrkanja

Kradete li san svojem partneru ili partnerici?

A možda ponekad toliko glasno hrčete da i sami sebe probudite.

I koje je rješenje? Selidba u drugu sobu, ili jednostavno lakat u rebra smiley

A kada ustanete iz kreveta imate toliko velike podočnjake da ih više ni ne znate sakriti.

Osim što hrkanje može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema – apneje, ono također vodi do neispavanosti vas ili vašeg partnera što opet utječe na zdravlje. Mentalno i fizičko.

Pa ako ne želite sebe ili svojeg partnera otjerati u ludnicu ili se želite riješiti modrica na tijelu, vrijeme je da prestanete hrkati.

Evo par savjeta smiley

1. Promijenite položaj spavanja

Kada ležite na leđima, mišići grla ‘tonu’ u grlo te ga sužavaju. Zbog suženog protoka zraka vaše disanje uzrokuje vibracije i eto dragih nam zvukova hrkanja.

Koji je lijek? Pa pokušajte spavati na boku. Tako mišići neće ‘potonuti’ u grlo, a vi nećete proizvoditi vibracije.

Da bi tijekom cijele noći (ili barem većinu noći) ostali spavati na boku, najbolje je spavati na nekom ergonomskom jastuku ili jastuku od memory pjene

Također možete odabrati Anatomic jastuk s gel jezgrom koji pružaju savršenu potporu vratu i idealno se prilagođavaju konturi glave pa nećete imati toliku potrebu za okretanjem tijekom noći.

2. Spavajte s teniskom lopticom

Teniska loptica će vam pomoći protiv hrkanja
Samo se probajte okrenuti na leđa s teniskom lopticom u džepu 🙂

Da, dobro ste pročitali. Ali to će funkcionirati nosite li pidžamu s džepovima.

Ako vam ni jastuk ne pomaže da ostanete spavati na boku, sigurno će vam pomoći loptica u džepu na stražnjici smiley

Samo se pokušajte okrenuti na leđa! Izazivamo vas!

Ova taktika funkcionira na svima, osim ako nemate neki stari madrac na kojem vas neće smetati ni da je ispod vas stijena.

3. Podignite jastuk

Probajte spavati na debljem jastuku jer ćete tako prirodno otvoriti dišne puteve. Ispod jastuka na kojem spavate stavite još jedan jastuk tako da vam glava od ostatka tijela bude povišena barem za 10 cm.

4. Redovito mijenjajte posteljinu

Ako se tijekom dana osjećate odlično, a noću se gušite, to bi mogao biti znak da patite od alergije. Alergeni u krevetu mogu iziritirati dišne puteve što može dovesti do hrkanja.

Da bi se riješili grinja, redovito mijenjajte plahte i jastučnice ili kupite madrac i jastuk koji su otporni na alergene.

Najbolli su jastuci i madraci od gel jezgre i lateksa, jer su lateks i gel jezgra antibakterijski materijali u kojima nema gljivica, plijesni, grinja, a ni vlage.

5. Isprobajte biljne proizvode s pepermintom

Pepermint će pročistiti vaše grlo
Pepermint će pročistiti vaše grlo

Biljni lijekovi kao što su eterično ulje ili vodica za usta od metvice ili peperminta mogu uvelike ublažiti hrkanje.

Prije spavanja ispod nosa utrljajte eterično ulje metvice ili/i isperite usta vodicom za usta. Ako u spavaćoj sobi imate ovlaživač zraka, probajte dodati nekoliko kapi eteričnog ulja metvice prije nego što odete u krevet.

6. STOP alkoholu prije spavanja

Alkohol prije spavanja samo može pogoršati hrkanje. To je zato što zbog alkohola mišići nabubre u grlu te tako sužavaju protok zraka. Da bi se riješili hrkanja, izbjegavajte alkohol najmanje 4 sata prije spavanja, a teške obroke barem 3 sata prije.

7. Smršavite

Malo vježbe pomoći će u borbi protiv hrkanja
1,2,3…1,2,3… i nema više hrkanja 🙂

Zadnje i najteže rješenje – smršavite. Lako za reći, teško za postići. Naime, zbog velike količine masnih naslaga, tkivo u grlu je mlohavije nego što bi bilo kod zdrave težine i zato hrčemo. U jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 690 ispitanika, 26 posto onih koji su se riješili 10 posto svoje ukupne težine, prestali su ili su barem ublažili hrkanje.

I zadnje što vam preporučujemo? Pa da isprobate barem neke od ovih savjeta. I naravno da javite ako su pomogli smiley

Zapamtite da će noći bez hrkanja poboljšati vašu ljubavnu vezu, pa ćete možda umjesto lakta u rebra dobiti zagrljaj i pusu.

Laka vam i tiha noć!

Pogledajte Perfecta jastuke

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu