Početna Blog 7 znakova zbog kojih biste trebali zamijeniti svoj madrac

7 znakova zbog kojih biste trebali zamijeniti svoj madrac

Datum objave: 15.05.2019

Dobar noćni odmor ključan je za naše zdravlje i blagostanje, a danas milijuni ljudi pate od nedostatka sna. Studija "Sleep in America" koju je provela organizacija National Sleep Foundation (NSF) pokazala je da 75% odraslih ima problema s dobrim spavanjem te da je 60% ispitanika iskusilo dnevnu pospanost koja ih je ometala u obavljanju aktivnosti, uzrokovala odsutnost ili greške na poslu. Iako medicinska stanja mogu biti odgovorna za neke slučajeve lošeg sna, zapravo u većini slučajeva je glavni krivac naš madrac.

Mi vam donosimo 7 glavnih razloga zbog kojih biste stari marac morali zamijeniti novim:

 

1. Vaš madrac je star 7-10 godina

Istraživanja su pokazala da madraci imaju životni vijek od otprilike sedam godina, ali to ovisi o proizvođaču, vrsti madraca, da li spavate sami ili s partnerom i kako spavate. Ako ste veća osoba, vaš će se madrac vjerojatno istroši brže nego što to preporučuju smjernice proizvođača.

Imajte na umu, madraci nisu dizajnirani da traju zauvijek, a prekomjerno trošenje i habanje će ubrzati starenje proizvoda. Čak i najkvalitetniji madrac ima maksimalni vijek trajanja i na kraju će ga trebati zamijeniti. Ako je vaš madrac star, to je prvi znak da trebate novi madrac.

2.  Madrac je opušten

Ako madrac ima oblik vašeg tijela, to je znak da je istrošen. Ugibi se mogu pojaviti na gotovo svim materijalima za madrace (osim vodenim krevetima) i mogu se uočiti ispod područja spavanja, na rubovima ili oboje. Ako vaš madrac ima opruge, one mogu biti slomljene i opuštene.

Vlakna, pjena i jastučići s vremenom se raspadaju i što su dublji u vašem madracu, više ćete se osjećati neugodno. Opušteni madrac može poremetiti vaš san i uzrokovati bolove. Ako je jezgra vašeg madraca s pjenom omekšana, osjetit ćete opuštanje dok ležite kao da ste u "visećoj mreži", što također znači da je vrijeme da nabavite nov madrac.

3. Vaša kralježnica nije poravnana dok spavate

Bez obzira koliko je stari (ili novi) vaš madrac, ako ne nudi odgovarajuću podršku i poravnanje, nećete imati dobar san. Za spavače na leđima ili trbuhu, prirodna krivulja vaše kralježnice trebala bi biti vidljiva kada ležite na madracu. Ako je izravnana ili pretjerana, madrac ne poravnava vašu kralježnicu ispravno.

Za bočne spavače, vaša kralježnica bi trebala biti ravna od vrata do zadnjice, ako imate odgovarajuću potporu. Dobar jastuk može ispraviti manje probleme, ali ako možete gurnuti ruku u prazninu između tijela i madraca, to je znak da vam možda treba drugačiji madrac.

 

4. Vaš madrac je neugodan

Madrac mora biti ugodan. Ako bolje spavate na hotelskom madracu ili kod prijatelja u sobi za goste, to može značiti samo jedno - nemate dobar madrac.

Gornji dio madraca se sastoji od “slojeva udobnosti” koji bi trebali podržavati vaše tijelo i pružiti vam olakšanje. Komforni slojevi s vremenom se istroše, što dovodi do lošeg sna i bolova u tijelu, ali u nekim slučajevima, izbor vašeg madraca možda je bio neispravan od samog početka, stoga ga morate zamijeniti.

5. Budite se ukočeni i bolni

Loše spavanje može doprinijeti kroničnim bolovima u leđima. Ako se svaki dan budite ukočeni i bolni, vaš madrac može biti dio problema. Ako se bol u leđima pogorša kada se probudite, ali se povuče kada se protegnete i krećete, to je znak da madrac uzrokuje ili doprinosi vašoj boli.

 

6. Pogoršanje alergija ili astme

Ako nije sezona alergija i nema alternativnog objašnjenja za simptome alergije ili astme, vjerojatno je vaš madrac glavni krivac. 

Proteini u izmetu grinja mogu uzrokovati alergijske reakcije i napade astme, kao i prašina koja se nakuplja u vašem madracu. Usisavanje, pranje i okretanje madraca mogu smanjiti količinu prašine i grinja kako bi ublažili vaše simptome. No, ako ti koraci ne pomognu, novi madrac bi mogao biti rješenje.

7. Dobili ste ili izgubili na težini (ili ste dodali partnera)

Za one koji su znatno dobili ili izgubili na težini, ta promjena može utjecati na učinkovitost vašeg madraca. 

Veća tjelesna masa utječe više na habanje opruga, pjene, jastuka i komponenti madraca. Također, ako ste bili solo spavač, a sada imate partnera u krevetu, madrac vam možda neće ponuditi odgovarajuću površinu za spavanje ili podršku za dodatnu težinu. To znači da je vrijeme za novi madrac.

 

 

Madrac je najlakše prekriti plahtom i zaboraviti da smo s njim u najintimnijoj vezi trećinu svog života. Upravo zato što ponekad ne znate kako biste se riješili starog madraca, Perfecta Dreams vas u 5.-om mjesecu daruje posebnom mogućnošću - besplatnim odvozom starog madraca. O njemu više ne morate brinuti, a mi ćemo ga za vas odvesti na deponij. Jedina stvar koju morate je - odabrati madrac svojih snova i započeti novu vezu u kojoj ćete biti zadovoljni.

Nedavno smo uveli i opciju 100 noći probnog perioda na najbolje madrace. Zvuči odlično, pogotovo ako niste baš sigurni s kim biste tu vezu započeli.

đ

 

 

 

 

 

 

 

 

Provjerite cjelokupnu ponudu naših madraca i uvjerite se da imamo nešto najbolje za vas:

MADRACI