Dimenzije madraca: veličina je ipak bitna

product-image-1350x902_220179_3

Vrijeme je za kupovinu novog madraca?  Treba li vam veliki ili mali madrac? Tvrdi ili mekani?

Kupovina novog madraca jednako je važna i intimna kao i kupovina novog donjeg rublja, a odabir prave veličine kreveta i madraca jedan je od važnijih faktora koji utječu na kvalitetan san. Naročito kad krevet dijelite s partnerom.

Postoji nekoliko stvari koje bi trebali znati prije kupovine madraca, pa si uzmite vremena i pročitajte naš mali priručnik u kojem ćete saznati koja veličina madraca je najbolja za vas i vaše potrebe.

Širina madraca

Udobnost ne ovisi samo o čvrstoći madraca. Tijekom spavanja okrećemo se 40-60 puta, pa je za udobno spavanje važno odabrati i širinu madraca koja omogućuje lagodno kretanje tijekom noći.

Za što udobnije spavanje preporučujemo širinu madraca od najmanje 90 cm. Idete li na uže, osjećat ćete se skučeno, sputano i ograničeno i nećete se moći opustiti tijekom noći. A i uži modeli madraca rezervirani su za djecu.

Duljina madraca

Za udoban san, tijelo treba ostati unutar rubova, tj. granica madraca. Na prekratkom madracu će vam noge visjeti preko rubova što zaista nije udobno. Preporučujemo da madrac bude barem za 30 cm dulji od duljine tijela. 

Osnovne dimenzije madraca

I dok Amerikanci imaju podjelu madraca na King, Queen, Double i Single size, kod nas je najosnovnija podjela na jednostruke (single) i bračne madrace.

Madraci za jednu osobu uobičajeno dolaze u dimenzijama od:

  • 200×90/100/120,
  • 190×90/100/120,

dok bračni kreveti dolaze u dimenzijama

  • 200×140/160/180,
  • 190×140/160/180.

A što vama treba? Evo pomoći

Madrac širine 90/100 cm: savršen za studentske sobe

Širina madraca od 90/100 cm prema američkim veličinama zove se Single size i standard je za tinejdžerske sobe i studentske domove. Madrac ovih dimenzija popularan je i za bračne krevete. Kupite dva i imate veliki bračni krevet (King size).

Bračni partneri tako mogu spavati svaki na svojem madracu bez da se porječkaju oko tvrdoće ili mekoće madraca 

Madrac širine 120 cm: najudobniji za pojedince

Širina madraca od 120 cm prema američkim veličinama zove se Full size i davno prije je bio uobičajeni standard za parove. Danas se najčešće upotrebljava za pojedince, tinejdžerske sobe i sobe u kojima općenito prostor nije problem. 

Takvi madraci savršeni su i za klince jer će na njima moći spavati i kao tinejdžeri.

Madrac širine 140/160 cm: pristojne dimenzije za večinu parova

Madrac širine 140/160 cm prema američkim veličinama zove se Queen size i to su minimalne dimenzije bračnog kreveta. Madrac je savršen za mlađe parove i za one koji se stvarno žele stiskati cijele noći.

Madrac širine 180 cm: savršen za parove

Madrac širine 180 cm se prema američkim standardima zove King size ili kraljevski krevet! Ovdje se nećemo ni malo buniti jer su ove dimenzije madraca zaista kraljevske!

Ako spavate s partnerom, preporučili bi vam upravo ovaj madrac! Sa širinom madraca od 160 cm bi svaka osoba imala svojih 80 cm prostora. Budući da smo rekli kako bi odrasla osoba trebala spavati na madracu širine najmanje 90 cm možete misliti koliko bi loše spavali na užem madracu.

Ova širina madraca preporučuje se i ako ponekad spavate s kućnim ljubimcima ili djecom. 

Koliko će osoba spavati na madracu?

Ako redovito spavate s partnerom, odlučite se za madrac širine od najmanje 140 cm. 

Za brašni krevet potreban je i širi madrac

Kako bi bili sigurni da imate dovoljno mjesta, zajedno s partnerom, leđima legnite na madrac. Stavite laktove pored kukova i raširite ruke. Vi i vaš partner trebali bi imati toliko mjesta da se jedva dotičete rukama.

Ako kupujete madrac za jednu osobu, najbolje dimenzije ovisit će o veličini sobe, budžetu i navikama spavanja.

Veličina madraca ovisi o građi tijela

Općenito govoreći, osobe niže od 165 cm mogu dobro spavati na madracima duljine 190 cm i širine od 90 pa sve do 120 cm, tako da su ove dimenzije prikladne za većinu osoba ako želite uštedjeti prostor.

Osobe više od 180 cm osjećat će se udobnije na madracima duljine 200 cm, no svakako bi im preporučili i izradu madraca po mjeri ako se na madracu duljine 200 cm ne mogu potpuno raširiti.

Isto tako, osobama s viškom kilograma bi općenito bilo udobnije na što širim madracima jer će tako imati i najviše mjesta.

Koliko mjesta imate u sobi?

Koji god madrac i krevet odabrali, prvo pravilo je da mora stati u sobu

Provjerite dimenzije sobe i imajte na umu da bi trebali imati najmanje 90 cm praznog prostora između kreveta i zida. 

I koji ćete madrac odabrati? Što veći to bolje?

Što god odlučili, složit ćemo se s vašom odlukom

No ako trebate dodatni savjet, slobodno nam se javite ili dođite u jedan od naših salona. Pogledajte naše madrace (a i krevete) koji vas nikako neće ostaviti ravnodušnim.

Klik do savršenog madraca

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 19.09.2023

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu