Kako oprati jastuk od memorijske pjene?

Kako oprati jastuk od memorijske pjene?

Jastuci. Koliko ih samo postoji?

Jastuci od memorijske pjene, od lateksa, technogel pjene, s hladno lijevanom pjenom…. Koliko god bio veliki izbor, sigurno imate omiljeni jastuk. Možda starog već nekoliko godina, al on je vaš i ne date ga nikome. Niti za novi technogel jastuk smiley

Bez obzira kakav jastuk imate, potrebno ga je povremeno i očistiti. Razmislite o tome. Jastuk je jedan od najčešće korištenih stvari u našem domu. Svaku noć spavamo na jastuku, odmaramo glave, ponekad jedemo na njemu, a tu i tamo nešto prolijemo. Nije ništa iznenađujuće što zaslužuje (a i treba) dobro čišćenje. 

Ako čitate ovaj blog, vjerojatno imate jastuk od memorijske pjene. Dobra vijest je da ste već u velikoj prednosti što se tiče održavanja njegove higijene i čistoće. 

Naime, memorijska pjena je hipoalergena i otporna je na razvoj bakterija i grinja što znači da je otporna i na nečistoću. No, bez obzira na ove prednosti, jastuk bi ipak trebali očistiti jednom ili dva puta godišnje i poslije bilo kakvog izlijevanja.

Iako memorijska pjena ima sposobnost da vas brzo i lako uputi u svijet snova, uklanjanje mrlja s memory jastuka i nije toliko zabavna aktivnost. 

Memorijska pjena je veoma osjetljiv materijal

Jastuci od memorijske pjene su tako mekani, a ipak čvrsti. Savršena su podrška glavi i vratu, a većina će se složiti da memorijska pjena pruža i najbolji noćni odmor.

Koja se tajna krije iza ovog jastuka? Memorijska pjena je materijal na bazi poliuretana – viskozne elastične mase napravljene od milijarde ćelija u obliku malih balončića koji reagiraju na pritisak i temperaturu.

Zbog njezine komplicirane strukture nije iznenađujuće što ju je i najteže očistiti. Iz tog smo se razloga odlučili posvetiti cijeli blog čišćenju memorijskih jastuka. Evo nekoliko savjeta kako održati njihovu svježinu.

Prva linija obrane od prljavštine – jastučnica

Prva linija obrane je obući jastuk u jastučnicu jer se ona može lako oprati u svakoj perilici rublja. 

Najbolji materijal jastučnice je svaki prozračan i prirodan materijal kao što su flanel, pamuk, bambus ili lan, a jastučnicu se preporučuje prati barem jednom mjesečno.

Mjere opreza kod čišćenja memory jastuka:

  • Memorijska pjena je veoma osjetljiva. Tradicionalni deterdženti za uklanjanje mrlja, ribanje, trljanje ili pranje u perilici rublja će samo razgraditi materijal. Kod čišćenja bi trebali biti oprezni i uvijek upotrebljavati blage deterdžente.
  • Koristite što je manje vode moguće. Budite oprezni s količinom vode i količinom drugih tekućina za čišćenje mrlja. Memory jastuci na sebe lako prime vlagu, pa ćete samo pogoršati postojeći problem. Vlažni jastuci u brzom roku postaju leglo bakterija i plijesni, a da i ne spominjemo onaj neugodan smrad vlage.

Još jednom: što bi SVAKAKO trebali izbjegavati kod čišćenja memorijske pjene

Što ne bi smjeli raditi kod pranja jastuka

  • NE trljajte, ribajte ili ne radite bilo kakve energične i grube pokrete kako bi očistili jastuk,
  • NE koristite uobičajene deterdžente za čišćenje mrlja,
  • NE koristite vruću ili toplu vodu za čišćenje jastuka,
  • NE koristite previše vode tijekom čišćenja (potrebno je samo malo vode).

I ono najvažnije:

  • NIKADA nemojte memorijski jastuk staviti u perilicu za pranje rublja ili u sušilicu (osim ako oznake na etiketi jastuka to dozvoljavaju). Svaka perilica rublja ili sušilica će uništiti jastuk bez ikakve iznimke! Pranje memory jastuka u perilici rublja je jedna od najgorih stvari koje bi mogli učiniti.

Uklanjanje površinskih mrlja s memory jastuka

Uklanjanje mrlja s memory jastuka (a da jastuk pritom ne oštetite) može bi veoma težak proces. Neki će radije baciti jastuk i kupiti novi.

No, prije nego se odlučite za ovako drastično rješenje, pokušajte očistiti jastuk s ovih nekoliko koraka:

  1. U lavoru ili posudici pomiješajte hladnu vodu s blagim sapunom (npr. tekući sapun za pranje ruku).
  2. Čisti pamučni ručnik ili krpu umočite u smjesu.
  3. Iscijedite višak vode.
  4. Vlažnim ručnikom lagano tapkajte po mrlji (počevši s vanjskim rubovima) i površinski je brišite laganim pokretima. Kao da nekog dragate.
  5. Ove korake ponavljajte sve do kad mrlja ne nestane.
  6. Osušite jastuk vani na užetu ili ga objesite u prostoriji s dobrom cirkulacijom zraka. Možete uključiti i ventilator da zrak puše direktno u njega.

Ako nikako ne možete očistiti mrlju, čista jastučnica će je lijepo sakriti! Ako jastuk nema neugodan miris, tko će primijetiti skrivenu mrlju? smiley

Uklonite prolivenu tekućinu što prije s memory jastuka

S jastuka odmah očistite prolivenu tekućinu

Iako znamo da ne bi smjeli jesti i piti u krevetu, tu i tamo to ipak uradimo. Što ćemo, kad je savršeno! smiley

Ako vam se dogodi da po jastuku prolijete čaj, toplo mlijeko ili drugu tekućinu, morate reagirati jako brzo kako bi uspjeli spasiti jastuk.

  1. Brzo zgrabite čiste ručnike.
  2. Pritisnite ručnik na vlažnu mrlju i držite ga sve do kad se ručnik ne navlaži.
  3. Uzmite drugi, treći pa i četvrti ručnik ako treba. Važno je ukloniti što je više tekućine moguće.
  4. Osušite jastuk vani na užetu ili ga objesite u prostoriji s dobrom cirkulacijom zraka. Možete uključiti i ventilator da zrak puše direktno u njega.
  5. Prije stavljanja jastučnice, uvjerite se da je jastuk u potpunosti suh.

Uklanjanje neugodnih mirisa s memorijskog jastuka

Dobra vijest je da se neugodni mirisi mogu lako i uspješno riješiti (što nije slučaj kod tvrdokornih mrlja). Pokušajte s jednim od rješenja:

  • Soda bikarbona. Ako jastuk čudno miriše, pospite malo sode bikarbone po njemu i pustite da odstoji jedan do dva dana. Zatim jastuk lagano protresite i usišite ga s nastavkom koji ima četku. Nakon što se usisali svu sodu bikarbonu, možete staviti jastučnicu na jastuk.
  • Sunčeva svjetlost. Ako je vani lijepo vrijeme, sunce i povjetarac su vrlo učinkoviti u uklanjanju i neutraliziranju mirisa. Ako možete preživjeti bez jastuka jedan do dva dana, objesite ga van na sunce. Nakon dan do dva, jastuk bi trebao mirisati kao nov.

Kako oprati ostale jastuke?

Čišćenje drugih jastuka

Jastuke je preporučljivo prati barem dva puta na godinu i što češće provjetravati. Način pranja ovisi o njihovom punjenju, pa ako kod kuće ima još nekoliko jastuka punjenih drugim materijalima, evo načina kako ćete ih lako očistiti:

  • Jastuci punjeni poliesterskim vlaknima. Mogu se prati u perilici, ali na programu za osjetljivo rublje. U perilicu stavite barem dva jastuka i dodajte tenisku lopticu koja će spriječiti stvaranje grudica.
  • Jastuci punjeni od perja. Njih treba češće prati i zahtjevaju veću njegu. Prije pranja, provjerite ima li jastuk rupa kako bubanj perilice ne bi bio prepun perja. Stavite malo deterdženta i tenisku lopticu. Nakon pranja protresite jastuk i stavite ga u sušilicu na najslabiji program. Poslije sušilice ga dodatno svakih 15 minuta protresite sve do kad se u potpunosti ne osuši.

Čist jastuk je garancija za kvalitetno spavanje smiley

Potražite svoj jastuk

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu