Početna Blog Kako uspavati nemirnu bebu u trbuhu?

Kako uspavati nemirnu bebu u trbuhu?

Datum objave: 28.11.2019

Trudnoća. Toliko hormona, pitanja, strepnji, nadanja... vrtlog sreće, smijeha, umora, mučnine... i gomila neodgovorenih pitanja. S razlogom se zove drugo stanje. 

A jedno od pitanja koje muči gotovo sve trudnice je li sve u redu s bebom te da li se dovoljno miče ili je to možda previše i je li to znak da joj nešto smeta?
Vi suvremene mame vi bi najradije bile cijelo vrijeme priključene na ultrazvuk, kažu ginekolozi. I da, vjerojatno su u pravu, možda uistinu većina nas pretjeruje. Ali ipak, važno je znati što je normalno, a kada treba dignuti uzbunu.

Školski gledano, oko 20 tjedna počinju se osjećati prvi pokreti bebe u trbuhu. Neki to opisuju kao balončiće, neki kao treptaj krilima leptira. U svakom slučaju osjećaj je lijep, nježan i prvih par tjedana osjećat ćete ga vi.
Instinktivno, većina žena u tim se trenucima hvata za trbuh i to je izvrsno. Tako se beba umiruje i stvara odnos povjerenja sa svojom mamom.

Oko 23. tjedna pokreti bebe sve su češći i snažniji, tako da ih i tata te ostali mogu osjetiti. Veselite se tim trenucima, pričajte s bebom, mazite trbuh, dopustite vama dragim osobama da pomaze trbuh. Naravno samo ako to vi želite i ako vama to paše.

Bebe su čvrsto povezane s majkom i njezinim raspoloženjima te osjećaju vašu ljutnju, strah, netrpeljivost, ljutnju, ali naravno i sve pozitivne emocije.
Bebe se raduju glasovima i zvukovima te iako su u trbuhu razaznaju svjetlo, zvukove, pa čak i štucaju i mokre.
Sve to uzrokuje razne pokrete u trbuhu od kojih nas neki ponekad znaju i zabrinuti.

Kada osjetite poskakivanje trbuha to znači da beba štuca. Ne brinite, to nije ništa opasno, no ipak ako se to događa često i traje dugo, to trebate spomenuti svom doktoru jer to može ukazivati na probleme bebe s disanje i s pupčanom vrpcom.

Koliko često je premalo, odnosno previše?
Liječnici kažu da bi bebu trebalo čuti svaki sat i to u prosjeku 10 puta. Nekada su to blaga pomicanja, a nekada su to prave nogometni udarci koji znaju biti jako neugodni upravo kada smo mi najmirnije.

Naime, trudnice često kažu: baš kada se ja izvalim, udobno namjestim i htjela bih zaspati. Onda je beba najaktivnija i ne da mi spavati.
Istina, bebe su najaktivnije kada se mi nakon aktivnosti umirimo i sjednemo, odnosno legnemo.
Da li beba tada misli "ajde što si stala, ajmo opet malo đipati ili je sretna što napokon ima malo mira pa se proteže i traži udoban položaj - zapravo ne znamo. Vjerujemo da ima istine u obje teze.

Jednako tako bebe su vrlo aktivne i nakon vježbe, primjerice prenatalne joge ili pilatesa prilagođenom trudnicama. Vježbe disanja omogućavaju bolju cirkulaciju i opskrbu kisikom, nakon koje dijete lakše zaspi.
Zapamtite ovu rečenicu. Šetnja i friški zrak kao što gode bebi u trbuhu i vama, tako će biti i nakon poroda. Bebe najljepše spavaju u šetnji, na friškom zraku.

Zapravo kada bolje razmislimo slične stvari koje nas umiruju i opuštaju dobre su i za bebe u trbuhu. Opuštajuća glazba, nježan siguran dodir, poznati glas s nježnom intonacijom, tuširanje pred spavanje, udoban, mekan krevet s mnoštvom jastuka.

Trudnice uistinu trebaju udoban krevet i nekoliko jastuka sa svake strane koje će vam omogućiti potporu i udobnost.
No, to ne znači da se udobno možete smjestiti i grickati čokoladu. Bebe u trbuhu jako burno reagiraju na šećer tako da nakon čokolade i kolača očekujte pravu nogometnu utakmicu pred spavanje.

Prehranu prilagodite dobu dana i pazite da se što više odmarate, opuštate i ne živcirate.
Mi vam u ovom zadnjem baš ne možemo puno pomoći, ali vam možemo pomoći da pronađete udoban krevet, madrac i jastuk.

Fotografije: Pinterest i Unsplash
Pripremila: Boba Blašković

TRK NA NAŠE JASTUKE