Početna Blog Što si u kavu stavila... Učinite kavu ukusnijom i zanimljivijom

Što si u kavu stavila..? Učinite kavu ukusnijom i zanimljivijom

Datum objave: 15.03.2017

Prva stvar koju napravite odmah ujutro je…?

Većina će odgovoriti da idu pravac u kuhinju, pune lončić s vodom i stavljaju ga na štednjak kako bi što brže skuhali kavu.

Neki će čak i prije odlaska na spavanje pripremiti lončić s vodom da bi ujutro morali samo upaliti štednjak.

Ah ta kava… savršeni napitak za savršen početak dana. Iako pravi ljubitelji vole jaku, čistu i crnu kavu, ipak im ponekad dosadi okus obične kave. Pa zašto ne bi tu i tamo otpustili kočnice i udaljili se od ustaljenog ispijanja kave? Tu i tamo dodajte neki ludi začinski dodatak koji će poboljšati okus kave i osnažiti njezino djelovanje.

Budući da smo i mi u Perfecti velike kavopije, odlučili smo imati tjedan eksperimentiranja s kavom. Pripremili smo listu 7 iznenađujućih dodataka koji će kavi dati još posebniji i drugačiji okus. Neke nisu baš za svaki dan, ali vrijedi ih isprobati smiley

1. Kardamon u kavi

Kardamom kavi daje egzotičan okus

Kardamon je začin koji se na Bliskom Istoku često dodaje kavi, a glavni pokretač ove kombinacije je Ayurvedska medicina (vrsta tradicionalnog liječenja u Indiji) jer kardamon neutralizira stimulirajući učinak kofeina.

No to nije sve. Dvije žličice kardamona sadrže 36 kalorija, bogat je vlaknima i esencijalnim kiselinama koje kontroliraju razinu kolesterola, poboljšavaju cirkulaciju i liječe zubne bolesti.

Budući da kardamon daje pomalo egzotičan okus sličan đumbiru, za početak u kavu dodajte samo prstohvat ili dva kardamona u prahu.

2. Sol u kavi

Sol smanjuje gorčinu u kavi

Sol se često dodaje kavi kako bi ublažila njenu gorčinu. Neki dodaju sol u kipuću vodu, a neki u već skuhanu kavu. Ako vam je još ostalo hladne kave koju i nije tako gušt piti, pokušajte u nju dodati prstohvat soli.

Mnogi se zaklinju da im tako kava ima bogatiji okus.

3. Cimet u kavi

Cimet u kavi je odlična zamjena za šećer

Ako pijete kavu s mlijekom i šećerom onda će kombinacija kave i cimeta biti kao stvorena za vas jer se cimet često koristi kao zdrava zamjena za šećer. Naime, jelima i pićima daje pomalo slatkast okus.

Dakle, zasladite li kavu cimetom uštedjet ćete mnogo kalorija po šalici i uz to ojačati imunološki sustav.

Ako imate cimet u prahu, dodajte prstohvat do dva cimeta u kuhanu kavu, a ako kod kuće imate štapić cimeta možete napraviti meksičku varijantu kave Cafe de olla. Prokuhajte štapić cimeta zajedno s vodom za kavu. Kad voda zakipi, maknite štapić cimeta i pripremite kavu.

4. Maslac u kavi

S maslacem u kavi možete smršaviti

Da, dobro ste pročitali! Maslac u kavi već je neko vrijeme svjetski hit jer tako dobivamo kremastiju kavu uz koju i mršavimo! Naime, maslac sadrži konjugiranu linolnu kiselinu (CLA) koja dokazano otapa masno tkivo.

Uz to, samo jedna čajna žličica maslaca pojačava djelotvornost kave čak 5 puta i odlična je zamjena za jutarnji obrok. Ako ste tip osobe koja preskače doručak (najvažniji obrok u danu), dodavanjem dvije čajne žličice maslaca u prvu jutarnju kavu i oprskrbit ćete se energijom sve do ručka.

5. Ekstrakt vanilije i kava

Vanilija će dati slatkasti okus kavi

Ako želite zasladiti kavu, nemojte odmah pribjeći šećeru. Umjesto šećera dodajte par kapi ekstrakta vanilije.

Osim što je ova biljka odličan začin, malo tko zna da se ovdje radi o ljekovitoj biljci koja se upotrebljava u alternativnoj medicini.

Prirodni je antioksidans, ublažava stres i napetost, povećava libido, pomaže kod želučanih tegoba i ublažava simptome gripe. Sve ste riješili s jednom jutarnjom kavom smiley

6. Kakao u prahu

Kakao u prahu smatra se supernamirnicom i daje odličan okus kavi

Kakao u prahu se po svojim nutritivnim svojstvima smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu i zbog toga spada u kategoriju supernamirnica.

A pomiješate li ovu supernamirnicu i supernapitak dobit ćete…- niti mi ne znamo što. Nešto očito super laugh

Prije nego što u šalicu ulijete kavu, u nju stavite jednu žličicu kakaa u prahu.

7. Kajenski papar i kava

Kajenski papar dat će dodatni poticaj onima koje treba razbuditi

Ova kombinacija nije za one slaboga srca već je za one koji stvarno trebaju ojačano jutarnje razbuđivanje.

Uz to što će vam kajenski papar dati prijeko potrebnu energiju, kajenski papar je odličan izvor raznolikih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, C, E i vitamine B kompleksa.

Preporučujemo da ne stavljate kajenski papar u već skuhanu kavu jer bi se mogli prevariti u njegovoj jačini. Radije stavite prstohvat kajenskog papra u vodu koju kuhate za kavu.

Jeste li uspjeli naći savršenu kombinaciju za sebe ili ćete ipak ostati kod jake, crne kave?

Mi ćemo ipak ostati kod uobičajenih kava, no tu i tamo ćemo malo eksperimentirati. Neki od okusa zaista nisu za svaki dan, ali jednom tjedno... zašto ne? smiley

Sve u svemu, najbitnije je dobro se naspavati. Ako ćete biti odmorni, neće vam biti potrebno ni toliko kave!

Krenite u lov na bolji san