Top 5 biljaka koje će vas uspavati kao bebu

Top 5 biljaka koje će vas uspavati kao bebu

Ne mrzite li kad nikako ne možete zaspati tijekom noći?

Namještate se na jednu stranu, pa na drugu, svako malo se budite, pa svakih sat vremena odlazite na wc…

Napokon zaspite i eto budilice za posao. 

Osjećate se pospano, umorno i pomalo ste kratki sa živcima, ali svejedno morate na posao.

Ako ne želite da se ovakve neprospavane noći događaju sve češće, imamo jedan pomalo čudan trik! U spavaću sobu dodajte biljke koje će pročistiti zrak u spavaćoj sobi i poboljšati kvalitetu vašeg sna.

Evo liste top 5 biljaka koje će vam pomoći spavati kao beba wink

1. Spatifilum

Spatifilum, lat. Spathiphyllum (neki ga još nazivaju jedarce) je nedaleko poznata sobna biljka za pročišćavanje zraka. Toliko je učinkovita da ju je NASA svrstala na listu najboljih pročišćivača zraka! 

Biljka ima elegantne bijele cvjetove i tamno zeleno lišće, pa će osim čistog zraka, u spavaću sobu dodati i modernog dodira.

Spatifilum uklanja štetne plinove u spavaćoj sobi

Spatifilum je izvrtan u čišćenju zraka jer neutralizira štetne plinove koji cirkuliraju oko kuće – posebno benzen i ugljikov monoksid, a isto tako štiti od štetnih zračenja. Naime, Spatifilum upija elektrostatičku energiju koju emitiraju elektronski uređaji i pretvara je u kemijsku energiju koju biljka koristi za svoj razvoj i rast.

Dakle, ako u spavaćoj sobi imate mnogo elektroničkih uređaja, ova biljka je pravi izbor za vas.

2. Lavanda

Gdje je riječ o spavanju i biljkama, na listi je neizostavna lavanda. 

Lavanda je omiljena ukrasna biljka niskog rasta. Ljubičaste je boje, ugodnog i smirujućeg mirisa i nije zahtjevna za održavanje. 

Lavanda je poznata po svojim smirujućim svojstvima

Lavanda je najpoznatija po svojim smirujućim sposobnostima. Njezin miris opušta, otklanja napetost i stres te ublažava nesanicu, depresiju i anksioznost. Zbog toga je lavanda jedna od boljih izbora za biljku koju ćete držati u spavaćoj sobi.

Neki čak kažu da im lavanda pomaže kod bolnih stanja kao što su glavobolja, zubobolja i bolovi u zglobovima.

Lavandu smjestite što bliže izravnom sunčevom svjetlu, a neće joj smetati ako je tu i tamo zaboravite zalijevati. Ona ovako i onako najbolje uspijeva u suhim uvjetima.

3. Vražji bršljan

Iako joj ime baš i ne simbolizira smirenost, vražji bršljan je jedna od biljaka koja se često preporučuje za svaki dom jer vlaži i pročišćava zrak od toksičnih čestica, a posebno od ugljičnog monoksida.

Bršljanj je biljka penjačice, odlično pročišćava zrak pa je stavite u spavaću sobu

Vražji bršljan poznat je i pod imenom Pothos (Potos) te spada među biljke penjačice. U lončanici se može penjati uz štap ili ga možete posaditi u viseće košare s kojih će se s vremenom spustiti do poda. A isto tako možete ga staviti i u akvarij.

Ima šiljasto i srcoliko zeleno lišće prošarano žutim pjegama, brzo raste i zahtjeva vrlo malo svjetla i zalijevanja.

Jedino na što bi vam obratili pažnju je da je vražji bršljan otrovan ako se jede, pa ako imate kućne ljubimce koji spavaju s vama ili djecu u kući, držite bršljana što dalje od njih.

4. Kadulja

Kadulja je zimzelena biljka i primarno se koristi kao začin u kuhinji.

Uz to što je ukusan začin, ona je već tisućama godina na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti. Čak su je i Grci i Rimljani koristili za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja desni, groznice, mokraćnih kamenaca i čireva na želucu.

Kadulja djeluje kao sedativ i pomaže da brže zaspite

Mnogi kažu da kadulja djeluje kao sedativ koji pomaže da brže zaspite, pa budite oprezni uzimate li neke tablete za smirenje.

Još jedna zanimljivost u vezi kadulje je ta što je uz lavandu jedina ljekovita biljka koja pomaže kod noćnog znojenja. 

Ako ćete je držati u sobi, imajte na umu da je stavite nekamo na sunce i da je uvijek dobro zalijevate. Ako je gornji dio zemlje još uvijek vlažan, pustite ga da se osuši prije nego što ponovno zalijete.

5. Gerber

Ako tražite biljku s prekrasnim cvjetovima jarkih boja, onda je gerber pravi za vas.

Gerber je omiljena sobna biljka koja raste u visinu do 30-ak centimetara. Listovi su mu veliki i zeleni, a cvjetovi su krupni i jarkih boja. Najčešći su bijeli, ljubičasti, rozi, narančasti i žuti.

Gerber ima šarene cvjietove i pročišćava zrak u spavaćoj sobi

Gerber je još jedna biljka koja je po NASA-inoj preporuci na listi najboljih pročišćivača zraka. Ona za razliku od drugih biljaka, oslobađa kisik noću, pa ju je dobro imati u spavaćoj sobi ako patite od upala dišnog sustava. 

Isto tako mnoga istraživanja na Harvardu su pokazala da ovo cvijeće može poboljšati raspoloženje u jutarnjim satima što znači i ljepše buđenje. 

Što se tiče brige, gerberi nisu toliko zahtjevni. Samo ih ostavite na sunčanom i toplom mjestu te ih redovito zalijevajte.

Postoji još mnogo biljaka koje pročiščavaju zrak, koje nas opuštaju i pripremaju za spavanje, pa ako želite proširiti znanje preporučujemo da malo prošvrljate internetom.

Ubacite malo zelenila u spavaću sobu i lijepo spavajte smiley

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu