Vaše dijete hrče? Trebate li se zabrinuti?

Blog
Vaše dijete hrče? Trebate li se zabrinuti?

Sat polako otkucava završetak dana i vrijeme je da mališana pripremite za spavanje. Nakon tuširanja, ušuškavanja u krevet, pričanja priče za laku noć i poljupca prije spavanja, vaš anđelčić sklapa okice i zzzzz….

To je to! Nakon napornog dana vrijeme je da se i vi bacite u udoban krevet i odete u svijet snova. No odjednom vas probudi onaj zvuk piljenja drva, tj. hrkanja. Ovog puta krivac nije vaš partner s kojim dijelite krevet već se radi o vašem mališanu. 

Jao.. kao da nije bilo dovoljno loše kad vas je partner budio hrkanjem, sada još i vaš mali anđelčić hrče? Pa kako netko toliko malen i sladak može proizvesti tako glasne zvukove?

Više od polovice djece hrče

Hrkanje kod djece nije ništa neuobičajeno. Više od polovice djece između jedne i četiri godine povremeno hrče, a osam posto njih hrče svaku noć. 

Što su mali hrkači stariji to se povećava i broj onih koji redovito hrču (šest posto jednogodišnjaka, 13 posto četverogodišnjaka), a isto tako mali fakini hrču češće od nježnih princeza – 63 posto naprama 58.

Zašto vaše dijete hrče?

Uzrok hrkanja kod djece i odraslih nije jednak. Kod odraslih je hrkanje prouzročeno vibracijama oslabljenih mišića u području mekog nepca dok kod djece hrkanje obično dolazi zbog problema s disanjem na nos. 

Mališani imaju problema s dianjem na nos

Hrkanje kod djece može biti prolazno i dugotrajno. Kod prolaznog hrkanja nema razloga za brigu. Ono traje nekoliko dana i obično se radi o začepljenom nosiću ili pretjerano suhom zrakom u sobi. No ako hrkanje traje dulje vremena tada već ima i razloga za brigu. Najčešće se radi o:

  • Alergijama. Upala gornjeg respiratornog sustava je najčešći krivac povremenog dječjeg hrkanja. To se događa kada je djetetov nosić pun sluzi koja blokira dišni put, a uz prehlade, uzrok hrkanju mogu biti i opasne alergije.
  • Povećanoj trećoj manduli. Kod kroničnog povećanja krajnika, mališani ne mogu disati na nos, stvara se mnogo sekreta koji curi u usta, dijete loše spava, a može se pojaviti i upala u srednjem uhu.
  • Apneje kod djece. Ako hrkanje uglavnom počinje čim dijete utone u san, različitog je intenziteta i isprekidano tada se radi o prilično ozbiljnom zdravstvenom stanju u kojem zrak ne može proći kroz pluća – apneji. Stanke u disanju mogu trajati deset sekundi i više, a mogu se dogoditi više puta tijekom jedne noći.

Zašto bi se hrkanje trebalo ozbiljno shvatiti?

Iako mnogi roditelji hrkanje mališana smatraju dražesnim i slatkim, noćna piljenja u krevetu često djeluju negativno na djecu. Naročito ona redovita.

Mali hrkači dvostruko češće pate od noćnog kroničnog kašlja, noćnog mokrenja i poremećaja u ponašanju jer su tijekom dana pospana i dekoncentrirana te češće obolijevaju od raznih prehlada i infekcija uha.

Isto tako, stalno otvorena usta mogu utjecati i na nepravilan razvoj lubanje, a nedostatak kisika dovodi do toga da dijete teže usvaja nove informacije i brže se umara.

Kako pomoći mališanu kod hrkanja?

Ako zbog vašeg mališana već dulje vrijeme škripe prozori, najbolje bi bilo da posjetite pedijatra ili otorinolaringologa. Ako je u pitanju treća mandula, ona se vrlo lako može ukloniti operacijom, no ako je riječ o apneji tada je potrebno dulje i zahtjevnije liječenje.

Pomognite mališanu kod hrkanja

Uz liječnike, evo još nekoliko rješenja protiv hrkanja

  • Ovlaživač zraka. Hrkanje se često javlja kada je u sobi presuhi zrak. Pobrinite se da na bilo koji način ovlažite zrak – u sobu dodajte posudice s vodom, po ljeti na prozore stavite mokri ručnik ili nabavite ovlaživač zraka.
  • Dodatni jastuk. Ako mališan spava u krevetiću i još ne koristi jastuk, stavite dodatni jastuk ispod madraca, a ako ga već koristi, stavite dodatni jastuk ispod glave. Podizanje glave dok spava može olakšati prohodnost dišnih puteva i spriječiti jezik da padne u grlo.
  • Uklonite sve alergene. Hrkanje se može javiti zbog promjena u sluznici nosne šupljine koje nastaju kao oblik alergije na pojedine vrste hrane, ali i na alergene koji se udišu. Uklonite iz sobe sve alergene – kućne ljubimce, pokrivače, deke, a pedijatar će vam dodatno preporučiti lijekove protiv alergije.

Promatrajte malog hrkača da vidite radi li se o prolaznoj fazi ili dugotrajnoj fazi. Ako sumnjate na treću mandulu ili apneju, nikako nemojte odgađati posjet liječniku.
Vašem mališanu i vama želimo miran i ugodan san

Pogledajte dječje madrace

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu