Početna Blog Zašto je dobro odrastati u zajedničkoj dječjoj sobi?

Zašto je dobro odrastati u zajedničkoj dječjoj sobi?

Datum objave: 08.05.2019

Svojoj djeci želimo najbolje. I naše želje često počinju s lijepom velikom sobom u kojoj se mogu igrati, učiti, pisati zadaće, družiti se. Željeli bi im omogućiti sretno odrastanje i mogućnost da im netko od prijatelja prespava uz nezaobilazni pidžama party s kokicama.
No, često su nam stanovi premali da bi djeca imala svatko svoju sobu, a onda se mi roditelji dovitlavamo raznim rješenjima kako bi djeci omogućili njihove kvadrate dječjeg carstva.

No, treba li sebe iseliti u dnevni boravak ili lođu, a djeci prepustiti svakom svoju sobu?
Odgovor stručnjaka je ne. Posebice ako je razlika između djece mala, ako su istog spola, dobro se slažu te ako su u nezahtjevnim godinama.
Dapače, prema mišljenju stručnjaka, zajednička soba dobar je način kako će se djeca naučiti dijeliti stari, poštivati tuđu privatnost  te stvarati divan harmoničan odnos.

Kada djeca dijele sobu, najčešće dijele i sve ostalo što se u njoj nalazi uključujući krevet, radni stol i naravno, igračke. No, to znači da djeca dijele i obaveze poput pospremanja sobe.

Uz zajedničku sobu vaši klinci neće postati škrtice, a svoje igračke i svoje vrijeme uvijek će rado podijeliti s drugima.
Drugi veliki razlog zašto je dobro da su djeca u zajedničkoj sobi jer lakše rješavanja straha od mraka.

Naime, djeca se boje mraka i samoće, posebno ako su njihove sobe udaljene od roditeljske sobe ili sobe braće i sestara. Brat ili sestra u sobi idealni su da taj strah nestane ili se zapravo nikad niti ne pojavi. Dijeljenjem sobe mališani nauče međusobno čuvati leđa i tješiti se, odnosno zajedno proživljavati strahove. Ma uostalom, koje bi čudovište ušlo u sobu usred glasnog cerekanja, šaputanja ili zabave u pidžamama i kako bi ono moglo dospjeti ispod kreveta ako spavate na krevetu na kat?  

Treći razlog je stvaranje boljeg odnosa s braćom ili sestrama.
Kod dijeljenja sobe mališani će naučiti izgraditi bolji odnos i naučiti zajednički rješavati probleme. Prije nego steknu istinske prijatelje trebaju naučiti kako jedno drugome postati prijatelj.

Uz igru djeca vježbaju i komunikacijske vještine. Prije spavanja djeca razgovaraju o najuzbudljivijim trenucima koji su im se dogodili u proteklom danu i organizirati nove planove za sutra. Zajedno mogu i čitati i pomagati si oko obaveza i lektire.

A što kada se na vratima sobe pojavi "ne ulazi"?
To znači da je stiglo razdoblje puberteta i da će dijete često odbijati pomoć nas odraslih.
Ali to ne znači da ne treba nekog svog tko će uvijek biti na njegovoj ili njezinoj strani. 
Brat ili sestra u tom razdoblju može biti od velike pomoći i ogromna potpora, a kada s nekim provodite većinu slobodnog vremena, možete lakše otkriti njihove emocije, raspoloženja i čudno ponašanje. 
Možete naučiti kako osoba reagira kada je tužna ili ljuta te joj pokušati pomoći u takvim situacijama jer znate što voli, što je može oraspoložiti i čemu se raduje.

Osim što će djeca koja dijele sobu nauče zajednički rješavati probleme, naučit će i dijeliti emocije i međusobno si pomagati u lošim trenucima.
Zato, ako se vaša djeca međusobno slažu, nema potrebe odvajati ih u zasebne sobe.

Našu ponudu dječjih soba proučite na ovom linku.

Fotografije: Perfecta, Vox, Pinterest

Piše: Boba Blašković

TRK NA NAŠE MADRACE