Zašto smo umorni nakon obroka?

Zašto smo umorni nakon obroka?

Kalorije nas opskrbljuju energijom, zar ne?

A zašto ste onda toliko umorni nakon obroka?

Je li problem u vrsti hrane koju ste jeli ili je problem jednostavno u vama?

Bez brige. Svi smo iskusili ovaj umor. Čim potamanimo sve iz tanjura, dolazi val pospanosti i jedva držimo oči otvorene.

Sjedimo za stolom i jedino na što mislimo je udoban krevet i barem jedan sat odmora.

Vjerovali ili ne, umor poslije obroka potpuno je normalna stvar. Glavni krivci za umor poslije jela su vrsta namirnica koje konzumiramo i prirodni procesi koji se događaju u organizmu.

Inzulinska otpornost tijela: vrsta prehrane utječe na pospanost

Na prvom mjestu razloga za pospanost nakon jela je vrsta namirnica koje konzumiramo. Najčešće su to namirnice bogate škrobom, šećerom i ugljikohidratima kao što su riža, kruh, krumpir i slatki napitci.

Ugljikohidrati će nas prije uspavati nego proteini

Kad pojedemo obrok bogat ugljikohidratima povećava se proizvodnja šećera u krvi, tj. glukoze na koju tijelo reagira tako da poveća proizvodnju inzulina čija je zadaća vratiti razinu glukoze u normalu.

No pojačano lučenje inzulina također pridonosi osjećaju umora jer se procesom probave povećava razina aminokiseline triptofana koji potiče lučenje serotonina (hormona sreće), ali i melatonina (hormona spavanja).

Procesi u mozgu nakon jela

U našem mozgu, točnije hipotalamusu, nalazi se skupina stanica po imenu orexin koje proizvode istoimeni protein.

Zadaća tog proteina je regulacija osjećaja budnosti. Dakle, što ga ima više to se osjećamo razbuđenije i ornije. No, povećana razina glukoze u krvi blokira izlučivanje orexina čime smo automatski umorniji.

Određene vrste namirnica također mogu aktivirati određene procese u mozgu koji izazivaju umor. Na primjer, ugljikohidrati i namirnice bogate proteinima aktiviraju lučenje neurotransmitera serotonina koji nas smiruje, pa nije ništa iznenađujuće što smo nakon pizze ili špageta bolognese opušteni i spremni za spavanje.

Dakle da rezimiramo cijelu stvar. Nakon obroka, u tijelu se povećava razina glukoze koja blokira izlučivanje proteina orexina zaduženog za regulaciju budnosti i povećava razinu inzulina koji nas uspavljuje.

S jedne strane mozak stvara hormon spavanja, a s druge strane nema orexina koji bi regulirao osjećaj budnosti.

Kako pobijediti pospanost poslije obroka?

Borite se protiv pospanosti zdravim prehrambenim navikama

  • Jedite češće, ali manje. Manji obroci nekoliko puta dnevno će spriječiti osjećaj pospanosti jer obilni obroci zahtijevaju i više energije za proces probavljanja.
  • Poslije obroka nema slatkog. Iako jedete zdrav ručak, nakon njega pokušajte izbjeći kolače ili čokoladu.
  • Jedite uravnoteženu hranu. Ako jedete masna jela u kombinaciji s ugljikohidratima (npr. komad vratine s pečenim krumpirom) blokirat ćete proizvodnju neurona.
  • Uvedite doručak. Za doručak nemojte jesti bilo što, već se potrudite jesti hranjiv obrok. Na primjer, voće, jogurt, zobenu kašu, kuhana jaja i kruh od cjelovitog zrna.

Ako nakon ručka želite ostati budni, jedite zdravo, često i u malim količinama. A ako vas ipak uhvati fjaka, odrijemajte na kvalitetnom madracu kao što su oni u Perfecti smiley

Tako ćete najbrže dobiti energiju za nastavak dana.

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu