KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

10 činjenica o krevetima

10 činjenica o krevetima

Datum objave: 2019-11-13 13:51:33 +0100

Vaš krevet je možda jedino mjesto na kojem možete biti potpuno svoji.

U njemu skidate sve maske i prepuštate se odmoru, uživanju i vremenu za sebe. Volite svoj krevet i uvjereni ste kako ga poznajete.

No, taj krevet koje uzimate zdravo za gotovo ima jako zanimljivu i neobičnu povijest i od svojih skromnih početaka jako je daleko dogurao. Zato kada ćete se večeras opet valjati po njemu sjetite se kako se radi o uistinu posebnom komadu namještaja.

U nastavku otkrijte i neke njegove tajne. I garantiramo vam da ga nikad više nećete gledati istim očima.

10 stvari o krevetu koje sigurno niste znali

1. Tutankamon je spavao na krevetu od zlata


Čini li vam se udoban ovaj krevet? :)

 

Čini li vam se privlačnom ideja da spavate u krevetu u potpunosti napravljenom od ebanovine i zlata? Bez udobnog madraca od pjene i hrpe jastuka? Faraon Tutankamon je 3400 p.n.e., u starom Egiptu spavao na takvom svaku noć. Njegovi podanici su spavali na palminom lišću prostrtom u kutu kuće.

2. Prvi vodeni kreveti stariji su nego što mislite

Mislite kako su vodeni kreveti izmišljeni u doba hipija? Varate se. Izmislili su ih još Rimljani. Rimljani bi legli kadu punu tople vode i kako su lagano padali u san njihovi sluge su ih podigli na postolje pored kade i ljuljali ih do kada nisu zaspali. 

3. Prvi madraci bili su punjeni - povrćem

Prvi madraci bili su punjeni sušenim mahunama graška, a kasnije slamom i perjem.  Kako su ljudi počeli izrađivati madrace tako su i punjena i obloge postajale sve bolje i luksuznije. U doba renesanse (14. stoljeće) bogataši su krevete pokrivali baršunom i skupom svilom. 


Prvi madraci bili su punjeni suhim mahunama graška

 

4. Umjesto podnica - užad

Kreveti nisu oduvijek imali podnice. Nekada su se madraci postavljali na isprepletenu užad u drvenom okviru, koju je svakodnevno trebalo zatezati kako bi imali relativno stabilnu podlogu za spavanje. 

Fraza "čvrsto spavaj" ili sleep tight dolazi iz tog vremena, a osoba koja to kaže spavaču zapravo želi da mu užad cijelu noće ostane čvrsta i zategnuta kako bi dobro spavao.

5. Pamuk u krevet dolazi u 18. stoljeću

Prvi madrac od pamuka izmišljen je u 18. stoljeću. To su dotad najudobniji madraci ikad izrađeni. Tijekom tog istog razdoblja izrađen je i prvi kovani kreveti. 

I jedno i drugo imaju za posljedicu spavanje s manje nametnika u krevetu!


Pamuk u krevetu prava je revolucija udobnosti spavanja

 

6. Prvi opružni madrac je patentiran 1865. godine

Prvi opružni madrac patentiran je 1865. godine. Izum ovog madraca otvorio je put prema madracima kakve danas poznajemo.

7. Zračne krevete upoznali smo 80-ih

Zračni kreveti izumljeni su tek 80-ih godina 20. stoljeće. Predstavljeni su kao inovativan način da se smanji pritisak na tijelo i bili su jako popularni. Danas se više koriste za goste.

8. 90-ih smo željeli veće krevete

Tijekom 90-ih godina počela je rasti potražnja za većim krevetima. U to je doba zato nastao king size ili kraljevski krevet.


Danas želimo spavati na čim većim i udobnijim krevetima

 

9. Japanci uopće ne spavaju u krevetu

Japanci spavaju u krevetu koji se zove tatami, no to nije krevet kakav mi poznajemo. Radi se o madracu koji se svaku večer stavi na pod, a ujutro se zarola i makne.


I nije neka raskoš, zar ne?

 

10. Novo doba nudi neograničene mogućnosti

Mogućnost izbora kreveta i madraca danas su praktički neograničene. Uz bezbrojne varijacije opružnih madraca danas se razvijaju novi materijali i tipovi madraca. Naveliko koristimo memorijsku pjenu, ali tu su i TechnoGel, latex… 

Kvalitetno spavanje postalo je prioritet broj 1 suvremenog čovjeka i budućnost nam vjerojatno nosi još naprednija rješenja za udobnije spavanje.

Mi ćemo ih svakako pratiti, a vama želimo ugodno spavanje na vašem voljenom krevetu.

Pogledaj naše krevete