KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

10 jednostavnih trikova za čisti zrak u spavaćoj sobi i bolje spavanje

10 jednostavnih trikova za čisti zrak u spavaćoj sobi i bolje spavanje

Datum objave: 2019-11-13 13:45:49 +0100

Stiglo je proljeće. Zaista prekrasno godišnje doba. 

Ptičice pjevaju, trava zeleni, priroda se budi… A budi se i pelud - sićušne male čestice na koje je alergično sve više osoba, a prate ih simptomi kao što su šmrcanje, kašljanje, kihanje, suzne oči i problemi sa spavanjem.

Sada malo razmislite. Kroz otvorene prozore u spavaću sobu dolazi pelud, u madracu i tepisima imamo mali milijun grinja, a u spavaćoj sobi nas okružuju na tisuće ostalih bakterija i virusa za koje ni ne znamo da postoje. 

Nije li pravo vrijeme za jedno dubinsko čišćenje spavaće sobe? Znamo da je to zamoran posao… Zamorno je i čitati o čišćenju. No prilično je teško zaspati uz konstantno curenje iz nosa i kihanje.

Neispavanost će vas učiniti živčanim i pospanim, a negativni utjecaji će se nizati sami od sebe kao da rušimo domino pločice.

Budući da znamo koliko je dobar san bitan, podijelit ćemo s vama par jednostavnih savjeta za čišći zrak i bolje spavanje. Ima ih čak deset smiley

1. Dubinski usišite cijelu spavaću sobu

Zavjese su magnet za prašinu

Grinje i pelud nekako vole dlakave tepihe i posteljinu, pa budite sigurni da spavaću sobu dobro usišete dva puta tjedno. S manjim nastavkom usišite i jastuk na kojem spavate jer se pelud može zaplesti u kosi i tijekom spavanja doći na jastuk. Preporučujemo da barem svaka tri tjedna i dobro operete jastuk

2. Operite zavjese u spavaćoj sobi 

Većina nas, ako nigdje drugdje, ima zavjese u spavaćoj sobi. I znate što? One su magnet za prašinu. Pogotovo ako se radi o onim špageta stilu zavjesa. 

Skinite zavjese s prozora i dobro ih operite u perilici na barem 60 stupnjeva Celzijusa. U slučaju da vam se ne da skidati zavjese, nabavite čistač na paru i pređite njime preko zavjesa.

Naravno, uz zavjese, operite i posteljinu na 40 do 60 stupnjeva Celzijusa.

3. Zaštite madrac zaštitnom navlakom

Tijekom proljeća, kada su alergije najjače, zaštitite madrac zaštitnom navlakom. U svojoj ponudi imamo zaštitnu plahtu Respira koja štiti krevet od svih vrsta tekućina, grinja, stjenica, peludi i drugih nečistoća. 

Respira zaštitna plahta

U čemu je njezina tajna? Zaštitna navlaka Respira ima toliko male membrane za propuštanje zraka tako da sitne grinje, pelud i nečistoće nikako ne mogu proći kroz njih. 

4. Zatvorite prozore u spavaćoj sobi

Naravno da je primamljivo širom otvoriti prozore i vrata dok je vani lijepo vrijeme. Tako svjež zrak ulazi u spavaću sobu, ustajali ide van. No sa svježim zrakom dolazi i pelud.

Koliko god bilo teško, prozore je bolje držati zatvorenima. 

5. Za vrijeme alergija, spavaću sobu pametno provjetrite

Svjesni smo da ne možete, a ni ne želite, po cijele dani imati zatvorenu kuću, pa evo savjet kad je najbolje vrijeme za prozračivanje kuće kako bi barem malo smanjili ulazak peludi.

Ako živite u gradu ne otvarajte prozore navečer jer je tada koncentracija peludi najveća. Spavaću sobu i kuću prozračite ujutro između 6 i 8. No ako živite izvan grada, za vas vrijedi suprotno. Provjetrite kuću u večernjim satima oko 19 sati. 

6. Poboljšajte kvalitetu zraka u spavaćoj sobi

U klimatizaciju dodajte jednokratne filtere za pročišćavanje zraka. Promijenite filtere svaka tri mjeseca, a tijekom ljeta dobro je ostaviti klimu da konstantno radi kako zagađivači kao što su pelud i prljavština ne bi ostali zarobljeni u zatvorenom prostoru. 

U stvaranju čistog zraka mogu vam pomoći i biljke kao što su Aloe vera, Drvo života, Filodendron ili Gerberi. Za čisti zrak u spavaćoj sobi bit će dovoljne 2-3 biljke smiley

Pomoću biljaka možete pročistiti zrak u spavaćoj sobi

7. Kontrolirajte vlažnost spavaće sobe

Grinje i plijesan obožavaju vlagu i zato je važno da vlagu držite pod kontrolom. Optimalna vlaga u zraku bi trebala biti između 30 i 50 posto. 

8. Tuširajte se prije spavanja

Prije spavanja obavezno se istuširajte i obucite svježu pidžamu na sebe. Ako patite od sezonske alergije, prije spavanja što češće operite kosu. Pelud se može zarobiti na odjeći i kosi, pa budite sigurni da je se riješite prije spavanja.

9. Spavaću sobu riješite nepotrebnog smeća

Knjige, časopisi, losioni za tijelo, odjeća na stolcu i ostale sitnice su magneti za prašinu. Pospremite sobu i držite je što urednijom. 

Pospremite spavaću sobu

Isto tako, ako volite imati mnogo jastuka od kojih barem pola završe na podu tijekom spavanja, riješite se i njih. Jastuci će na sebe prikupiti prašinu s poda, a vi ćete kasnije na njima spavati. 

10. Latex madraci i technogel madraci protiv alergija

Ako spavate na tvrdom, udubljenom ili kvrgavom krevetu, tada je vrijeme za novi madrac. A to je dobra prilika da ovog puta kupite antialergijski madrac koji će vas riješiti svakodnevnog čišćenja sobe.

Najbolji izbor su latex madraci i technogel madraci.

Latex je potpuno prirodan materijal, a dobiva se od drveta kaučukovca. Njegova svojstva su nenadmašiva po pitanju elastičnosti i sposobnosti ravnomjernog raspoređivanja pritiska tijela na madrac. 

Latex silver madrac

Isto tako, latex je antibakterijski materijal u kojem nema gljivica niti bilo kakvih mikroorganizama. 

Technogel je poprilično nov na tržištu, a radi se o kruto-tekućem materijalu posebno razvijenim kako bi poboljšao kvalitetu spavanja.

Technogel madraci i jastuci

Prvobitno se koristio kao podloga za operacijske krevete u bolnicama, pa je zbog svojih antibakterijskih i antialergijskih svojstava našao mjesto u spavaćim sobama.  

Technogel madraci savršeni su za one koji pate od alergija i astme te za one sa slabom cirkulacijom i čestim upalama mišića. Ergonomični su, pružaju optimalnu potporu kralježnici i ravnomjerno raspoređuju pritisak tijela. 

Eto, uz ovih par savjeta sada možete disati punim plućima i kada spavate. 

Latex madraci Technogel madraci