KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

5 načina kako poboljšati kvalitetu zraka u spavaćoj sobi

5 načina kako poboljšati kvalitetu zraka u spavaćoj sobi

Datum objave: 2019-11-13 13:50:54 +0100

Kada razmišljamo o onečišćenom zraku i smogu, uglavnom to povezujemo s nečim što je “vani”.

Kada smo kod kuće, posebno u spavaćoj sobi, imamo osjećaj da dišemo čist zrak. Ta nema automobila u našem stanu i niti jedna tvornica ne nalazi se u našoj četvrti.

No, je li zrak koji dišemo kod kuće uistinu čist?

Niti najmanje.

Zastrašujuća istina je kako je zrak u našim domovima često i zagađeniji od zraka izvana. Zrak u našim domovima može biti zagađen olovom, formaldehidom, radonom i hlapljivih kemikalijama konvencionalnih sredstava za čišćenje. 

Zrak možemo zagaditi i preko novih tepiha i novog namještaja ili preko boje na zidovima. 

U svemu tome, još se nalaze i grinje, prašina, plijesan te dlake vašeg kućnog ljubimca

Ne zvuči bajno, zar ne?

I iako vam možda sve to skupa trenutno ne uzrokuje određene probleme, njihov loš utjecaj na zdravlje može se pojaviti i više godina nakon stalne izloženosti. 

A tada dolazi u obliku astme i alergija.

Kako bi zrak u vašem domu bio maksimalno čist, slijedite ovih pet savjeta.

1. Redovno čistite podove

 

  • Usisavajte. Redovito usisavanje ključno je za održavanje čistoće zraka. Redovno usisavanje može smanjiti koncentraciju alergena kao što su pelud, dlake i grinje, a korištenje usisavača s hepa filterom očistit će vaš stan i od olova i drugih toksina. Kada usisavate ne zaboravite zidove i rubove tepiha, a za najbolje rezultate, usisavajte dva ili više puta tjedno.
  • Brišite. Nakon usisavanja obavezno prebrišite pod i pokupite prašinu koja je ostala nakon usisavanja. Ne trebaju vam nikakva sredstva za čišćenje. Svu prašinu i alergene možete obrisati samo s upotrebom mlake vode.
  • Zadržite vani. Stavite otirač za cipele pred svaka vrata. Na cipelama donosimo razne kemikalije, a otirači smanjuju količinu prljavštine i pesticida koje unosimo u dom. Otirače redovno čistite.

2. Održavajte zdravu razinu vlažnosti

Grinje i plijesan obožavaju vlagu i zato je važno da vlagu držite pod kontrolom. Optimalno bi bilo da vlaga u zraku bude između 30 i 50%.

Odvlaživač zraka zimi i klima uređaj u ljetnim mjesecima mogu pomoći u pomaže u smanjenju vlage u zatvorenom prostoru. Uz to, klima uređaj učinkovito kontrolira alergene i smanjuje količinu peludi.

3. Učinite vaš dom zonom bez cigaretnog dima

Najveći zagađivač zraka u zatvorenim prostorima je pušenje. Dim cigarete sadrži više od 4.000 kemikalija. Istraživanja pokazuju da pasivno pušenje povećava rizik od razvoja respiratornih infekcija i bolesti uha, astme, raka i sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS).  

 

Kod pušača, ova ovisnost uzrokuje rak, probleme s disanjem, srčani udar i moždani udar.

Ako želite prestati pušiti, napravite sve kako bi našli način koji bi vam u tome pomogao. Mislite o pozitivnim stranama prestanka pušenja i neka vam to bude motivacija.

4. Testirajte dom na radon

Radioaktivni plin radon još je jedna opasnost koja vreba u vašem domu. Ovaj nevidljivi plin bez okusa, mirisa i boje drugi je vodeći uzrok raka pluća i prvi među nepušačima.

Radon se može naći u gotovo svim kućanstvima, ali ne u podjednakoj koncentraciji. Zbog svog plinovitog stanja vrlo lako može ući i kroz najmanje pukotine, taloži se na čestice prašine i lako se udahne u pluća.

Zato je najbolje je svake godine testirati dom na radon.

5. Izbacite umjetne mirise

Jako volimo mirise. Volimo mirišljavu odjeću i mirišljavi dom. No, znate li kako sintetički mirisi koje najčešće koristimo emitiraju razne štetne kemikalije u zrak?

Konvencionalni deterdženti za rublje, omekšivači, osvježivači zraka… Svi oni mogu u zrak slati štetne kemikalije.

Jedna studija je otkrila kako osvježivači zraka na struju emitiraju preko 20 različitih hlapivih organskih spojeva, među kojima i sedam otrovnih prema američkim saveznim zakonima. 

 

Stvar je u tome kako se većina mirisa proizvodi iz naftnih derivata i uglavnom se ne testira imaju li negativne zdravstvene učinke na ljude. 

Što možete učiniti?

Uz ove relativno jednostavne načine možete značajno poboljšati razinu kvalitete zraka u vašoj spavaćoj sobi i cijelom domu.

I bolje i zdravije spavati.

Nađi madrac za bolji san