KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

5 najboljih razloga zašto bi trebali spavati goli

5 najboljih razloga zašto bi trebali spavati goli

Datum objave: 2019-11-13 13:46:53 +0100

Prema nedavnom istraživanju o navikama spavanja, samo 8 posto Amerikanaca spava kao od majke rođeni, dok njih 67 posto spava isključivo u pidžamama.

Na žalost nemamo nikakve statistike za Hrvatsku, ali vjerojatno se rezultati više manje podudaraju.

No iako golaći imaju mnogo manje strastvenih zagovornika, to ne znači da su u krivu.

Spavanje bez odjeće pojačava osjećaj zadovoljstva, kvalitetu spavanja i pozitivno utječe na zdravlje kože. Trebate li još više razloga? Pa evo ih još 5 smiley

1.Golotinjom protiv dijabetesa

Dobro… ova je tvrdnja malo nategnuta, no evo u čemu je stvar.

Ljudsko tijelo sadrži dosta masnog tkiva. Neko masno tkivo je dobro, a neko je loše i stvara dijabetes. A prema nekim istraživanjima iz 2014. godine, spavanje u hladnijoj sobi može potaknuti metabolizam jer se masno tkivo razgrađuje tijekom obrane organizma od hladnoće.

No ne morate spavati u santi leda. Dovoljno je namjestiti temperaturu spavaće sobe na 19 stupnjeva ili jednostavno - spavati goli smiley

2. Jednostavnije se zavući u krevet

Već je 10 navečer i vi mrtvi umorni. A gdje je pidžama? Gornji dio je bačeni na stolicu, a donji negdje ispod kreveta. Ipak ste se danas ujutro žurili na posao.

Ne bi li bilo jednostavnije samo skinuti svu odjeću sa sebe i zavući se u krevet? Jelda da bi? smiley

A manje odjeće i presvlačenja znači i rjeđe pranje rublja!

3. Golotinjom protiv lijenosti

Ako spavamo u pidžami vjerojatnije je da ćemo cijeli dan provesti kod kuće u njoj

Znate onaj osjećaj kad napokon dođe vikend i vi bi ostali po cijele dane u krevetu?

Naravno, to možete i goli, no stvar je u tome da ako nosimo pidžamu još ćemo se samo više ulijeniti. Zašto? Pa pidžama je topla, mekana i kome se da presvući u dnevnu odjeću? A kamoli otići van na jutarnju kavicu ili do lokalne tržnice.

Nekako je jednostavnije cijelo jutro (ili dan) ostati u pidžami i skuhati kavu doma i zavući se pred TV. A goli ne možete paradirati po kući jer nije baš ugodno. Tako da ste primorani obući se i krenuti u akciju smiley

4. Golotinjom do sreće i većeg samopoštovanja

Cijele dane provodimo skrivajući se u odjeći.

Joj, udebljamo se koji gram i odmah skrivamo trbuščić. A možda imamo koji milimetar viška na guzi pa ćemo obući šire hlače.

Pa onda je barem noć idealno vrijeme da se riješite skrivanja tih 'nedostataka'. Vrijeme provedeno kao od majke rođeni stvara osjećaj ugode. A kada ste zadovoljni svojim tijelom tada ste i samopouzdaniji, sretniji i puni pozitivne energije.

5. Pripremite se za mnogo više ljubakanja i bliskosti s partnerom

Golo spavanje potiče intimu

Američka tvrtka Brits by Cotton za prodaju pidžama i plahti provela je anketu kojom je dokazala da su oni koji spavaju goli sretniji u vezama. Čak se 57 posto golaća izjasnilo da su sretni sa svojim partnerom, dok se samo 48 posto ljubitelja pidžame izjasnilo da su sretni u vezi.

U čemu je točno riječ?

Pa vaša koža u kontaktu s partnerovom kožom može potaknuti oslobađanje hormona oksitocina u tijelu. Oksitocin smanjuje razinu stresa i pojavu depresije, a isto tako jača naš libido. To znači više noćnih maženja, ljubakanja i bolji ljubavni život s partnerom smiley

I jesmo li uspjeli obraniti golaće kao što smo i ljubitelje pidžama? Naravno, ako vam je na pameti još neki dobar razlog za golo spavanje, slobodno nam javite smiley

A ako se pitate što se nama više sviđa stvarno ne bi znali reći. Mi bi spavali kombinirano. Malo goli, malo u pidžami. Sve ima svojih dobrih prednosti, a najbitnije je kako se vi osjećate.

A da bi se što kvalitetnije naspavali i odmorili, osigurajte si kvalitetan madrac i jastuk smiley

Ako spavate na dobrom madracu, zaista će biti svejedno u čemu spavate.

Pogledajte Perfecta madrace