KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

6 razloga zašto bi trebali čitati knjigu prije spavanja

6 razloga zašto bi trebali čitati knjigu prije spavanja

Datum objave: 2019-11-13 13:47:36 +0100

Što radite prije spavanja?

Malo švrljate po internetu s laptopom na koljenima?

A možda tipkate po mobitelu i namještate alarm za sutra.

Možda i jedno i drugo, no vjerojatno najčešće zaspite uz zvukove televizije jer vas televizija baš opušta i ušuškava u krevet. No problem dolazi tijekom dana kad se osjećate umorno i bezvoljno, kao da niste uopće spavali. A to su sve čari elektroničkih uređaja.

Pa zašto ne bi ušli u san na malo zdraviji način? Umjesto TV-a i tipkanja po elektroničkim uređajima, otiđite do knjižnice i posudite knjigu.

Onu pravu, tiskanu! Jer okretanje stranica prije spavanja ušuškat će vas u krevet, a uz to ćete razvijati svoj mozak, biti zdraviji i sretniji.

Evo 6 dobrih razloga zašto bi prije spavanja trebali prionuti na starinsko čitanje knjige.

1. Čitanje smanjuje stres

Čitanje smanjuje stres

Većina nas je iz nekog razloga pod stresom, a najčešće je razlog tome posao i užurbani način života. Stres može uzrokovati mentalne i fizičke probleme, a može uzrokovati i nesanicu.

Pa da bi se riješili stresa, potrebno je uvesti aktivnosti koje će ga smanjiti, a jedna od najboljih je čitanje knjige. Čitanje knjige prije spavanja smiruje, opušta nas i poboljšava raspoloženje, a isto tako nam odvraća misli od napornog dana.

2. Čitanje poboljšava memoriju

Čitanje razvija memoriju i smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

Mozak je mišić. I baš kao što bi trbušnjacima jačali mišiće trbuha, tako trebate vježbati i mozak. Ako svojem pamćenju redovito ne dajete nove zadatke, velika je mogućnost da ćete sa starenjem imati poteškoća s pamćenjem.

Čitanje zbog svoje neurobiološke zahtjevnosti nadilazi zahtjevnost slušanja ili gledanja pokretnih slika (na primjer gledanje televizije), pa želite li vježbati mozak i bolje pamtiti, čitajte knjigu prije spavanja.

3. Čitanje poboljšava koncentraciju

Čitanje poboljšava koncentraciju

Vjerojatno vam se znalo dogoditi da ste tijekom čitanja nekamo odlutali i razmišljali o tko zna čemu. Tek kad ste okrenuli novu stranicu shvatili ste da uopće niste pratili što čitate.

Dakle, za čitanje je potrebna određena razina koncentracije kako bi u potpunosti razumjeli ono što čitate. Kako ćete sve više čitati, vaša koncentracija će se s vremenom poboljšati i na druge stvari.

4. Čitanje može poboljšati empatiju

Čitanjem razvijamo emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je ključ za razvoj zdravih i uspješnih društvenih odnosa, no mnogi zaborave razvijati svoju sposobnost suosjećanja.

Prema jednom istraživanju, razvijanje empatije je lakše nego što mnogi misle. Ako netom prije spavanja većinom čitate fantastiku, vjerojatnije je da ćete s vremenom bolje razumjeti osjećaje drugih.

5. Čitanje utječe na samopouzdanje

Čitanje utječe na samopouzdanje jer proširuje vokabular

Ponekad ćete se tijekom čitanja susresti s riječima po prvi puta. Kako bi shvatili što je pisac htio reći, potražit ćete objašnjenje te riječi.

Ovo je odličan način poboljšavanja vokabulara kojim ćete poboljšati i samopouzdanje. U društvu i na radnom mjestu ćete se izražavati jasnije i bez poteškoća, pa bi čitanje moglo utjecati i na vašu karijeru.

6. Čitanje uspavljuje

Čitanje knjige na nas djeluje kao hipnoza

Jeste li ikada imali prave male pripreme prije čitanja knjige? Na primjer, pripremili ste topli napitak prije spavanja, stavili ga na noćni ormarić, uključili lampicu pored kreveta, ušuškali se u krevet, otvorili knjigu i… - odjednom se budite ujutro s otvorenom knjigom pored sebe?

Vjerojatno ste to često doživjeli, zar ne? A zašto? Jer čitanje knjige na nas djeluje kao hipnoza.

Naime, tijekom čitanja ritmično pokrećemo oči, tijelo je opušteno, a koncentracija nam je usmjerena na čitanje. U tom je stanju tijelo pasivno, a budnost se smanjuje.

I što danas planirate pročitati? Jeste li uopće učlanjeni u knjižnicu? Preporučujemo vam neko lagano štivo prije spavanja jer bi vas zahtjevnije moglo razbuditi.

Da bi što kvalitetnije uživali u čitanju knjige, na noćni ormarić pokraj kreveta stavite lampicu za čitanje i pripremite ukusan topli napitak, a krevet naoružajte kvalitetnim madracem i jastukom kako vas od poluležećeg položaja sljedeće jutro ne bi boljela leđa i vrat smiley

Potražite madrac za ugodno čitanje