KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

7 trikova za drijemanje: napunite baterije do maksimuma

7 trikova za drijemanje: napunite baterije do maksimuma

Datum objave: 2019-11-13 13:48:05 +0100

Spavanje je vrlo, vrlo dobro.

Između ostalog, pozitivno utječe na naše motoričke i kognitivne sposobnosti, štiti nas od raznih bolesti, smanjuje rizik od raznih tumora i jača imunološki sustav.

Stoga je vrlo važno svake noći spavati barem 7-8 sati. Još bolje na kvalitetnom i udobnom madracu tako da se ne bi često budili usred noćiwink

No kako se to često zna dogoditi, obično propustimo tih par sati sna, pa nam podnevni spavanac može pomoći da se napunimo dodatnom energijom.

Tako sa samo 20 minuta podnevnog drijemanja možete obnoviti baterije i osjećati se kao navinuti zvrk smiley

Ako vam podnevno drijemanje i nije baš jača strana, saznajte par trikova pomoću kojih ćete imati drijemež kakav i zaslužujete!

1. Nemojte toliko stiskati snooze gumb

Duljina drijemanja utječe na vaše raspoloženje
Ako ne želite biti mrgud, izbjegavajte drijemati dulje od sat i pol

 

NASA-ini istraživači otkrili su kako duljina drijemanja ima veliki utjecaj na to kako ćete se osjećati poslije. A to je sve povezano s ciklusom spavanja koji ima 5 faza spavanja:

  1. Lagani san. U ovih 10 minuta koliko traje ova faza, naš se organizam tek priprema na spavanje, a možemo zauzeti čak i do 40 različitih poza
  2. Dublji san. Ova faza traje 15 minuta, san postaje sve čvršći i tjelesna temperatura je sve niža.
  3. Prva faza dubokog sna. U ovoj fazi spavamo dubljim snom i teže nas je probuditi. Na primjer, neće nas probuditi šuškanje lišća. Ova faza nam je potrebna da bi se osjećali odmorno kad se probudimo.
  4. Druga faza dubokog sna. U ovoj fazi malo toga nas može probuditi. Tijelo je aktivno u tolikoj mjeri da se čini kao da smo budniji nego što smo bili.
  5. REM faza. U ovu fazu ulazimo nakon 90-120 minuta od početka spavanja. Moždana aktivnost je najveća, tijelo se paralizira pa se zbog toga ne okrećemo u krevetu. U ovoj fazi obično i sanjamo.

Tako su znanstvenici otkrili da poslije 26 minutnog odmora (2. i 3. faza sna) piloti imaju bolje performanse za čak 34 posto. Da su se odmarali sat, sat i pol ušli bi u REM fazu sna koja pomaže poboljšati pamćenje, motoričke vještine i sam proces učenja.

Koliko god se odlučili drijemati, nikako nemojte dulje od sat i pol. Tako ćete ući u novi ciklus spavanja i nećete dobiti ništa pozitivno. Samo ćete biti još više umorniji i teže ćete zaspati u noći.

2. Odrijemajte s obzirom na vrijeme buđenja

U idealnom smislu najbolje vrijeme za drijemanje je između 13 i 15 sati. No, neki od nas se dižu dosta rano, a neki tek u 13 kada bi trebalo ići odrijemati smiley. Tako da je najbolje uskladiti vrijeme drijemanja s vremenom kad ste se probudili.

Okvirno to bi trebalo biti unutar 7 do 8 sati od kad ste probudili. Na primjer, ako ste se probudili u 7 sati ujutro, odrijemajte u 14 ili 15 sati.

3. Držite se rasporeda

Kada ste roditelji male bebe koju treba naučiti na spavanje, jasno definirani raspored je od velike važnosti.

Ista stvar vrijedi i za odrasle. Uvijek uzmite popodnevni odmor u otprilike isto vrijeme, a kroz neko vrijeme će vaš organizam usvojiti ovu naviku i već će sam prepoznati kada je vrijeme za drijemanje.

4. Pronađite mirno i zamračeno mjesto za odmor

Prema nekim istraživanjima, treba vam upola dulje vremena da zaspite u sjedećem položaju nego u ležećem. To je razlog zašto često loše spavamo u autobusima i avionima.

Ako vam je kauč pretvrd, stavite na njega madrac, a iza glave mnogo jastuka
Ako vam je kauč pretvrd, stavite na njega nadmadrac

 

Da bi bili u manjem iskušenju od duljeg ostajanja u krevetu legnite se na kauč umjesto na krevet.

Zapravo, najbolje bi bilo spavati u visećoj ležaljci! Tako kažu švicarski znanstvenici. U njihovom istraživanju pokazalo se da ljudi brže zaspe i uđu u fazu dubokog sna kad spavaju na visećoj ležaljci. Vjerojatno zato što nas ležaljka opušta jer se ljulja. Zato i prije spavanja ljuljamo bebe smiley

5. Prošećite nakon drijemanja

Nakon drijemanja lijepo izađite van i prošećite po svježem zraku. Provođenje vremena na suncu može smanjiti stres i krvni tlak. Također može povećati i tjelesnu proizvodnju serotonina koji podiže raspoloženje i povećava energiju.

6. Isprobajte kofeinsko drijemanje

Popijte kavu prije drijemanja
Kava prije drijemanja? Pa isprobajte :)

 

Kofeinsko drijemanje zvuči poput nebuloze, ali ispijanje kave neposredno prije spavanja može vas napuniti tolikom energijom kakvu vam ne mogu dati ni kava ni obično drijemanje.

Budući da kofein počinje djelovati tek nakon 20-30 minuta (koliko bi i trebao trajati popodnevni drijemež) osjećat ćete se odmornije nego da ste popili 10 energetskih pića.

7. Istegnite se nakon drijemanja

Resetirajte svoje tijelo s dvominutnom istezanjem i disanjem. Ako nemate previše vremena, barem prekrižite ruke iza vrata i duboko dišite 30 sekundi. Ovakvo istezanje će vam otvoriti prsa i napuniti pluća svježim zrakom.

Ako do sada niste odmarali popodne, možda je ovo najbolje vrijeme za usvajanje navike podnevnog drijemanja.

Ipak će vrijeme biti sve oblačnije i kišnije, a kako je bolje provesti takvo podne nego odmarajući?smiley

Da vam bude što udobnije, na kauč stavite nadmadrac i naoružajte se jastucima i dekicama.

Ipak je već pomalo hladno.

Pogledajte naše nadmadrace :)