KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

8 trikova kako se rashladiti bez klime

8 trikova kako se rashladiti bez klime

Datum objave: 2019-11-13 13:44:13 +0100

Svi smo se našli u ovoj situaciji - okretali se s jedne na drugu stranu, otkrivali se, rashlađivali i borili se sa znojem koji se tako lijepo zalijepio za plahte. 

To je stvarno grozno. Zapravo, to je nešto najgore što nam se događa tijekom vrućih ljetnih noći. 

I što onda? Palimo klima uređaje. Ako smo sretni. Zašto?

Jer realno gledajući, većina nema klima uređaj te su prisiljeni oslanjati se na alternativne metode hlađenja prostorije. A i budimo iskreni, klima uređaj i nije toliko zdrav da bi ga po cijele noći ostavili uključenog. 

Klima uređaji i njihov utjecaj na zdravlje

Prvi problem dolazi kod postavljanja temperature prostorija. Idealna temperatura unutarnjeg prostora bi u pravilu trebala biti 7-8 stupnjeva niža od vanjske temperature, a neki je nafrlje do najniže moguće granice.

Drugi problem je što klima uređaji isušuju zrak u prostoriji što uzrokuje suženje sluznice nosa. Tako se oslabljuje obrambena funkcija sluznice, nastaje začepljenost i curenje iz nosa, kihanje, crvene oči i natečeni očni kapki. 

Uzmemo li i u obzir dodatak pomalo nervirajućeg pozadinskog šuma i većeg mjesečnog troška za struju, zašto ne bi razmislili o alternativnim metodama? 

Evo par trikova kako rashladiti spavaću sobu i napokon se naspavati kao čovjek

1. Pametno postavite ventilatore u sobi

Ventilatori sami po sebi ne hlade zrak već osiguravaju protok zraka po cijeloj spavaćoj sobi

Zato nikako nemojte postaviti ventilator odmah kod prozora. Radije ga postavite negdje kod otvorenih vrata sobe ili hodnika kako bi ventilator mogao cirkulirati hladniji zrak iz hodnika.

2. Kombinacija leda i ventilatora

Za dodatni hladni povjetarac, ispred ventilatora stavite plitku posudu ili zdjelu punu leda. Kako će se led topiti, tako će ventilator strujati hladni zrak.

Led i ventilator će rashladiti sobu

3. Na prozor stavite mokru krpu

Otvoreni prozor i mokra krpa rade istu stvar kao led i ventilator. Prije nego što idete spavati, širom otvorite prozor i preko njega stavite mokru plahtu, ručnik ili krpu. Tako ćete umjesto toplog dobiti hladni i osvježavajući povjetarac.

4. Pamučna posteljina najbolja je za noćne sparine

Riješite se zaštitnih plahti za madrac, jastuka, svih teških deka i pokrivača koji zadržavaju toplinu jer je vrijeme da ih zamijenite pamučnom posteljinom. 

Radi se o materijalu koji dobro diše i ugodan je za kožu, a budući da ga ima mnogo vrsta, potražite posteljinu od 100-postotnog pamuka. 

5. Naučite točke na tijelu koje će vas rashladiti

Bez obzira kupujete li posebne plahte i jastuke ili stavljate posteljinu u hladnjak, hladni oblozi na strateškim mjestima na tijelu mogu vas rashladiti u tren oka. 

Tako će vas prije rashladiti hladni oblog na zapešću ili iza vrata, a onaj na čelu dat će vam samo kratkotrajan osjećaj olakšanja.

Pogledajte koje su sve strateške točke na tijelu i na njih stavite hladne obloge, vlažne ručnike ili pakete leda. 

Strateške točke na tijelu za rashlađivanje

6. Spavajte goli

Kad već govorimo o hladnim oblozima i vlažnim ručnicima, nikad ne podcjenjujte moć golog spavanja. Prije spavanja istuširajte se u mlakoj vodi i dok ste još vlažni, brzo uskočite u krevet. Za još bolji efekt, stavite posteljinu u hladnjak na 20-ak minuta. Izvadite je netom prije spavanja i pokrijte se njome. 

To će vam dati osvježenje i pol

7. Hidratizirajte se

Jedan od boljih načina kako se rashladiti tijekom ljeta je sniziti temperaturu tijela tako da pijete što više vode. Kako bi što ugodnije zaspali, popijte 2 dcl vode prije spavanja.

No pripazite koliko sveukupno pijete vode navečer kako se ne bi tijekom noći budili i često odlazili na wc.

8. Nabavite madrac pogodan za ljetne vrućine

Ako niste za uradi sam projekte, a svejedno želite izbjeći ljetne sparine i znoj u krevetu, odaberite madrace posebno dizajnirane za ljetne vrućine. Neki od njih su:

Technogel madrac za ugodnije ljetne noći

Priznajemo da je pravi izazov pronaći pravo rješenje za rashlađivanje prostorija, pogotovo kada je riječ o spavaćoj sobi, pa isprobajte ovih nekoliko trikova. Možda će jedan djelovati za vas

Trebate madrac za vruće dane?