KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Večernji rituali za ljepšu i zdraviju kožu

Večernji rituali za ljepšu i zdraviju kožu

Datum objave: 2020-02-28 00:15:20 +0100

Kažu da u 20-ima izgledamo onako kao nam je podarila priroda, sa 40 godina kako nam je život dao, a sa 60 onako kako smo zaslužili. Ima puno istine u tome. I zato je zadaća svakoga od nas da brine o svom zdravlju i svojoj koži.

I to, naravno, ne znači da je odlaženje na skupocjene tretmane i korištenje seruma i krema jedino što možemo napraviti za ljepotu svoje kože. Dapače, puno je važnije kvalitetno i uredno živjeti te pronaći par proizvoda koji odgovaraju vašem tipu kože.

 

Naime, sve uvijek počinje sa kvalitetnim odmorom i spavanjem. Nakon buđenja važno je očistiti svoju kožu te adekvatno je pripremiti za dan. Većini ljudi dovoljna će biti hidratantna krema s blagom UV zaštitom koja neće zatvoriti pore, nego će biti prozračna podloga za dnevni make up i sve dnevne izazove.

No, sve one bitne stvari za vašu kožu zapravo se odvijaju noću, dok vi spavate. Zato je vrlo važno kožu adekvatno pripremiti za noć, a to u prvom redu znači očistiti je od svih nečistoća i šminke, a potom dubinski nahraniti.

Ako imate suhu kožu vaš večernji ritual trebao bi uključivati osim gela za čišćenje, tonik, hidratantnu noćnu kremu te serum s retinolom. Retinol dubinski obnavlja kožu, a serumi su važni jer oni zbog svoje strukture i sastava prodiru u dublje slojeve kože. Za nježno područje oko očiju koristite namjenske antirid kreme. Nježni piling jedanput tjedno pomoći će pri odstranjivanju mrtvih stanica s kože, no važno je ne koristiti preagresivne pilinge koji znaju biti pregrubi prema suhoj koži te mogu oštetiti njezine slojeve.

Ako pak imate masnu kožu najvažnije je prekomjerno lučenje sebuma staviti pod kontrolu, a istovremeno je ne isušiti. Treba koristi blage gelove ili tonike za umivanje (najbolje one s niskom PH vrijednosti, bez ulja i alkohola), koji suzbijaju sjaj, apsorbiraju masnoće, sužavaju pore, ali ih ne začepljuju.

Dnevna krema sa zaštitnim faktorom ne treba sadržavati ulja; serum s retinolom će pomoći da pore izgledaju manje, a povremena uporaba maski od gline uklonit će neželjeni višak masnoće i poboljšati cirkulaciju. Ipak, maske mogu zatvoriti pore i zato treba koristi samo one maske koje su namijenjene za masnu kožu.

Mješoviti tip podrazumijeva masnu T-zonu (čelo, nos, brada), a suhe obraze. Iako zvuči komplicirano, njega ovog tipa kože je prilično jednostavna. Za umivanje treba koristi blage gelove na bazi vode, a kao dnevnu kremu hidratantnu s uv zaštitom. Umjesto noćne kreme mogu se koristiti i njegujuća ulja za lice, a maska na bazi gline aplicirana na T-zonu jednom tjedno napravit će čudo za ovaj tip kože.

No, naravno, nije sve u kreamama i serumima. U svijetu su sve više popularni takozvani N-beauty tretmani koji potječu iz nordijskih zemalja i govore o neutralnosti i prirodnosti te podizanju kvalitete života.

Dakle, umjesto skupocjenih tretmana koji potiču bolju cirkulaciju, rješenje je fizička aktivnost na svježem zraku te dobar san i kvalitetan odmor. 20 minuta trčanja po šumi može učiniti čudo za vašu kožu, kao i sat vremena yoge ili pilatesa.

I priroda ima važan utjecaj na blistavost kože. Stoga je važno boraviti na svježem zraku i to prvenstveno ujutro kada je svjetlost i zrak najugodniji.

No, naravno, ni to vam neće pomoći ako se niste dobro naspavali. Na ovom linku proučite koji položaji su najbolji za lijepu i zdravu kožu. A ako je razlog vašoj neispavanosti i nekvalitetnom snu neudoban jastuk, madrac ili krevet, u tome vam zasigurno možemo pomoći.

TRK NA NAŠE MADRACE

Fotografije: Unsplash