KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Boje u spavaćoj sobi: utječu li na spavanje?

Boje u spavaćoj sobi: utječu li na spavanje?

Datum objave: 2019-11-13 13:44:10 +0100

Jeste li nervozni kad se nalazite u sobi žute ili crvene boje? Plava boja vas smiruje, a narančasta razveseli?

Htjeli mi to ili ne, boje imaju velik utjecaj na nas. Na naše raspoloženje, emocije, psihu, a i na spavanje.

Tako da bi uz pufaste jastuke, kvalitetan madrac, mekanu i mirišljavu posteljinu i bijeli šum u savršen recept za spavanje trebali dodati i boju spavaće sobe!

Najvažnija stvar kod uređenja: odabir boje za sobu

Kad bolje razmislite, odabir boje je jedna od važnijih stavki kod uređenja bilo koje prostorije. Em utječe ne izgled cijele prostorije, em utječe i na način na koji se osoba osjeća. 

Sve se zapravo svodi na dvije skupine boja: toplije i hladnije. Hladnije boje pogodnije su za opuštanje i razmišljanje o tajnama svemira, dok su toplije boje pogodnije za društvene prostorije gdje se želi stimulirati komunikacija i kreativnost. 

Spektar hladnih i toplih boja

Što se tiče boja i njihovog utjecaja na spavanje, provedena su mnoga neslužbena istraživanja kao ona od strane jednog britanskog hotelskog lanca Travelodge, do službenih laboratorijskih istraživanja na miševima od strane Sveučilišta u Oxfordu.

Pa evo nekoliko ključnih rezultata

Plava boja sobe: savršena za kvalitetan san

Kad govorimo o magičnoj boji koja će nas u tren oka uspavati, zapravo govorimo o plavoj boji. Vjerovali ili ne, oni koji spavaju u plavoj sobi spavaju dulje (u prosjeku 8 sati) od onih koji spavaju u sobama drugih boja.

Veliki razlog za to su naše oči, tj. receptori u retini naših očiju zvani ganglionske stanice. Ove stanice najosjetljivije su na plavu boju i odgovorne su za prijenos informacija do mozga koji kontrolira bioritam cijelog organizma tijekom dana. S obzirom na to, kada naši receptori prepoznaju plavu boju, oni do mozga šalju umirujući signal koji smanjuje krvni tlak i brzinu otkucaja srca što nam osigurava kvalitetan san.

Evo, pravo znanstveno objašnjenje o utjecaju plave boje na spavanje

Želite li i objašnjenje sa psihološke strane, evo i njega! Plava boja je boja neba i mora. Pripada skupini hladnih boja koje asociraju na vodu, led ili zemlju, a često se povezuje dubinom i stabilnošću.

Plava boja je najbolji odabir za spavaću sobu

Plava boja usporava ljudski metabolizam, snižava puls i tjelesnu temperaturu što pozitivno djeluje na koncentraciju i opuštanje. 

Za bolji san držite se hladnijih nijansa boja

Odmah iza plave, nalazi se zelena boja koja je također dio hladnije skupine boja. Ispitanici u istraživanju hotelskog lanca Travelodge u prosjeku su spavali 7 sati i 30 minuta, a 22 posto ispitanika izjavilo je kako su se probudili s optimizmom i pozitivnim stavom. 

Zelena boja simbolizira prirodu i smiruje organizam

Što se krije iza zelene boje? Zelena boja je boja prirode te simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. To je boja koja najviše odmara ljudsko oko te je stoga i među primjerenijim bojama za spavaću sobu Preporučujemo svjetlo zelenu boju koja će zidovima svjetlost i prozračnost pa će tamnu sobu učiniti vedrijom, a manju sobu većom.

Uz zelenu boju, dobar odabir su svijetli tonovi sive boje. Oni oponašaju mjesečinu pa tako mozak dobiva signal da je noć i da je vrijeme za spavanje. Prema rezultatima hotela Travelodge oni koji su spavali u sivim sobama spavali su 7 sati i 33 minuta, dok je 21 posto ispitanika izjavilo da su bili motiviraniji za fizičku aktivnost.

Ljubičasta i crvena boja: najgori odabir za spavaću sobu

Budući da bi boja sobe trebala biti smirujuća, crvena svakako nije najbolji izbor. Crvena boja je boja vatre, krvi i strasti. Ubrzava ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni tlak, pa je malo vjerojatno da ćete lako zaspati. 

Iako ljubičasta pripada hladnijoj grupi boja, ona uvelike može naštetiti kvaliteti sna. Ljubičasta boja povezana je s umjetnošću, potiče kreativnost i oslobađa um, pa umjesto mirnog sna veliki su izgledi da ćete proživljavati živopisne snove ili čak noćne more. U prosjeku su osobe u ljubičastoj sobi dobile najmanje sna - 5 sati i 56 minuta. 

Ljubičasta boja negativno utječe na san

No ljubičasta boja nije u svemu tako loša. Naime istraživanje jedne internet trgovine Littlewoods.com, provedeno između 2000 parova pokazalo je kako parovi u ljubičastim sobama vode ljubav 3,5 puta na tjedan  

I dok bi znanost boja mogla biti korisna, osobne preferencije su ipak najvažnije. Slobodno razmotrite i znanstvene činjenice, no u konačnici odaberite boju koja će pozitivno utjecati na vas. 

Naravno, promjena boje sobe neće izliječiti nesanicu. No ako se pobrinete za cjelokupnu atmosferu u sobi kao što su umirujući mirisi, zamračenost sobe, a i kvalitetan krevet, vaše tijelo će se s vremenom opustiti, a vi ćete utonuti u najbolji Zzzzzz ikada.

Stvorite savršenu atmosferu u sobi