KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Boje za spavaće sobe koje potiču strast i kvalitetan odmor

Boje za spavaće sobe koje potiču strast i kvalitetan odmor

Datum objave: 2020-05-11 00:37:49 +0200

Vjerojatno ste puno puta pročitali kako plava i zelena boja potiču odmor i opuštanje te bi ih trebalo koristiti u spavaćoj sobi jer nas potiču na spavanje.
A koja boja najviše potiče strast u spavaćoj sobi?

Crvena? Da, ali ne toliko koliko ljubičasta!

Naime, prema američkom istraživanju koje je provedeno na uzorku od 2000 parova, pokazalo se da parovi u ljubičastim sobama vode ljubav više nego ostali parovi i to u prosjeku 3,5 puta na tjedan. Kombinacija ljubičaste boje i svilenih plahti pokazala u tom istraživanju kao dobitna kombinacija za podizanje seksualnog života i parovi u takvim sobama i plahtama izjavili su da vode ljubav u prosjeku 5 puta tjedno.
S druge strane, parovi s poplunima od poliestera i bijeloj posteljini, imali su najoskudniji seksualni život.


No, prije nego što sobu pretvorite u ljubičasto carstvo, treba ipak znati i drugu stranu priče.

Ljubičasta boja može naštetiti kvaliteti sna i prema istraživanjima u njoj osobe spavaju kraće i nemirnije nego u drugim sobama. Prema istraživanju, osobe koje spavaju u ljubičastoj sobi izjavile su da spavaju manje od šest sati, a uz to spavaju nemirno te često imaju i noćne more.

Postoji li neki znanstveno utemeljeni razlog? Ljubičasta boja posjeduje najkraću valnu duljinu u svjetlosnom spektru, a teoretičari boja kažu da ima očaravajuće duhovno i mistično djelovanje, potiče na razmišljanje i meditaciju. Ljubičasta se povezuje s umjetnošću te potiče kreativnost i oslobađa um. Stoga, umjesto da se umirimo i spavamo, u ljubičastim sobama dugo ćemo ostati aktivni, slično kao i u crvenim sobama koje također potiču strast i ubrzavaju krvni tlak.

Crvena boja je vrlo moćna i ima najdužu valnu duljinu svjetlosnog spektra. Može potaknuti snažne fizičke i emocionalne reakcije. Čini se da nam je bliže nego što to zapravo jest i zaokuplja pažnju.
Gledanje crvene boje može povećati broj otkucaja srca i ubrzati disanje, što može biti korisno ako trebate malo poticaja. Povezuju je sa ljubavlju, toplinom i udobnošću, no ona također nije boja uz koju se lako spava i odmara.


Ako želite malo začiniti svoj ljubavni život, stručnjaci preporučuju crvene, ružičaste i ljubičaste detalje - posteljinu, jastuke, prekrivač, no ako se pritom želite dobro i naspavati, onda ne pretjerujte i nipošto nemojte cijele zidove bojati u ljubičastu boju.

Osim poremećaja spavanja, ljubičasta boja zidova zahtjeva češće bojanje od drugih boja jer se svaka nesavršenost vidi.
Za ljubitelje zidova u bojama, svakako bi preporučili plavu boju jer osim što potiče odmor i opuštanje, ona je dobra i za ljubavni život.
Kada pitate ljude koja im je najdraža boja – većina će reći plava. Većina svijeta je plava – nebo, more. Kada gledamo u plavu boju, tijelo proizvodi kemikalije koje nas smiruju. Ljudi su produktivniji u plavim sobama, jer su mirni i fokusirani na zadatak.

Plava boja je čest odabir i kod tapeciranih kreveta, a našu ponudu materijala i modela možete vidjeti na ovom linku ili uživo isprobati i doživjeti u svim našim salonima.
Ako pak trebate novi jastuk ili madrac, evo linka na našu web ponudu.