KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Bolujete li od apneje ili se radi o običnom hrkanju?

Bolujete li od apneje ili se radi o običnom hrkanju?

Datum objave: 2019-11-13 13:47:38 +0100

Jutra vam započinju jakim glavoboljama, a tijekom dana se osjećate umornije nego kad ste išli na spavanje.

Kao šlag na kraju, vaš se partner već odavno preselio u susjednu sobu zbog nervirajućih zvukova hrkanja.

Ako je tako, možda bolujete od apneje koja je ipak opasnija za zdravlje od bezazlenog hrkanja.

Opstruktivna i centralna apneja

Postoje dvije vrste apneje: opstruktivna i centralna apneja.

U opstruktivnoj apneji mišići grla se opuštaju tijekom sna te zbog toga jezik i meko tkivo zapadaju dublje u grlo i blokiraju dišni put. Mozak tada signalizira tijelu da se probudi i uzme zraka. Ako je zatvaranje dišnog puta samo djelomično, tada nastaje hrkanje.

Centrala apneja je mnogo rjeđa od opstruktivne, a nastaje kada mozak ne šalje podražaje u mišiće za disanje. Najčešći uzrok centralne apneje su bolesti srca ili moždani udar.

Faktori rizika za nastanak apneje

Od apneje češće boluju muškarci, a može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Mogu je imati i djeca, no najčešće se javlja poslije 30-te godine života.

Faktori rizika opstruktivne apneje:

  • prekomjerna tjelesna težina
  • opseg vrata veći od 44 cm
  • usko grlo i veliki krajnici
  • opstuktivna apneja je prisutna u obitelji
  • konzumiranje prekomjerne količine alkohola
  • pušenje (pušači imaju do 3 puta veći rizik pojave opstruktivne apneje od nepušača)

Faktori rizika kod centralne apneje:

  • bolesti srca
  • moždani udar

Ako niste sigurni patite li od apneje, evo nekoliko tihih, ali vidljivih znakova.

1. Hrkanje

Hrkanje je najčešći znak da bolujete od apneje

Glasno i kronično hrkanje jedno je od najčešćih znakova apneje. Zvuk hrkanja proizvodi se zbog vibracija gornjih dišnih puteva tijekom spavanja, a uzrokovano je zbog djelomično začepljenja dišnog puta.

Zanimljivo je da mnogi hrkači nisu ni svjesni da hrču, osim ako uz sebe imaju partnera koji ih često budi tijekom noći. Ako je vaše hrkanje glasno, razorno i često se javlja tijekom noći to bi mogao biti dobar znak da bolujete od apneje. No javlja li se hrkanje samo povremeno vjerojatno nije riječ o apneji.

2. Cijelo vrijeme ste umorni

Dnevni umor je znak da ovu noć niste dobili dovoljno sna

Ako ste umorni 24/7 nemojte kriviti samo užurbani način života jer je dnevni umor jedan od najčešćih simptoma apneje u snu.

Ako bolujete od apneje, možete se probuditi i do stotinu puta usred noći, no često se nećete sjećati nijedne epizode buđenja.

Isto tako, nakon svakog buđenja se teško ulazi u fazu dubokog sna u kojoj se tijelo puni energijom pa se zbog toga često budite umorni i pospani, a tijekom dana imate potrebu što više drijemati i teško se koncentrirate.

3. Budite se s glavoboljom

Zbog nedostatka kisika javljaju se česte glavobolje

Ako vam jutra često započinju s jakim glavoboljama (a niste bili vani do dugo u noć), vjerojatno možete okriviti apneju.

Apneja zaustavlja disanje tijekom noći, pa do mozga dolazi i manje kisika. Zbog manjka kisika, krvne žile se šire te zbog toga dolazi i do jakih glavobolja.

4. Noću često odlazite na wc

Budite se usred noći i mislite da trebate ići na wc

Često ne znamo zašto smo se probudili tijekom noći, pa tražimo najlogičniji razlog. A to je zato što trebamo otići na wc. Iako to ponekad može biti slučaj, pravi uzrok buđenja može biti apneja ili hrkanje.

5. Razdražljivi ste i imate promjene raspoloženja

Razdražljivost i promjene u raspoloženju čest su znak neispavanosti

Možda ćete za razdražljivost okriviti promjenu vremena, onu južinu koja puše ili se približavate onim danima u mjesecu, no pravi razlog se vjerojatno krije u nedostatku sna.

Promjene u raspoloženju, kao i povećani stres te anksioznost mogu biti tihi znak apneje za vrijeme spavanja.

Štoviše, mnogobrojna istraživanja pokazala su da se oni koji ne dobivaju dovoljno sna često osjećaju ljuto, tužno i psihički iscrpljeno.

6. Udebljali ste se iz nepoznatog razloga

Nedostatak sna je direktno povezan s povećanom tjelesnom težinom

Nedostatak sna direktno je povezan s povećanjem tjelesne mase jer nedostatak sna znači i nedostatak energije. Iz tog ćete razloga cijeli dan biti umorni i suočavat ćete se s iznenadnim osjećajima gladi.

Pošto vaš organizam treba dovoljno šećera kako bi ostao budan, nesvjesno ćete posezat za čokoladicama i energetskim pićima koje su kalorijske bombe. Ta energija je kratkog vijeka i začas ćete ponovno biti umorni. I opet ćete poseći za čokoladicom. To je začarani krug koji vrlo lako može sabotirati vaš struk i zdravlje.

7. Imate visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak je znak apneje

Visoki krvni tlak ili hipertenzija je obično povezana s apnejom. Kada se zbog nedostatka kisika mozak iznenada budi iz stanja mirovanja on ubrzava krvotok kako bi dobio prijeko potreban kisik.

Pošto su krvne žile preuske za toliki protok krvi, povisuje se krvni tlak koji može biti prisutan i tijekom cijelog dana.

Ako sumnjate da bolujete od apneje možda bi bilo pametno posjetiti doktora. Većina slučajeva se može liječiti općim mjerama, smanjenjem tjelesne težine, spavanjem na boku i pravilnom higijenom spavanja.

Zapamtite da je kvalitetan odmor važan za naše sveukupno zdravlje, pa nemojte zanemariti ni jedan od mogućih simptoma.

Ako vam je teško spavati na boku, pobrinite se za odgovarajući madrac i jastuk zbog kojih se nećete toliko okretati u krevetu.

Pogledajte naše madrace