KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
 • HR
 • EN

Česta pitanja o spavanju beba

Česta pitanja o spavanju beba

Datum objave: 2019-11-13 13:52:35 +0100

Čini se kako male bebe vječito vode bitku sa spavanjem.

Podnevna drijemanja im se ponekad sviđaju, no nikako da zaspe baš kad bi trebale. Svaka čast iznimkama, no čak i bebe koje od rođenja vole prespavati cijelu noć kad tad uđu u fazu “spavanje je neprijatelj broj 1”.

A roditelji muku muče s problemima oko spavanja, pa nije ni čudo što postoji cijeli niz stručnih tekstova, knjiga i savjeta stručnjaka upravo o njihovom spavanju.

No unatoč tome roditelji i dalje imaju pitanja u vezi spavanja svojih mališana jer brinu jesu li oni krivi za neispavanost ili je to jednostavno tako.

Pošto ih ima mnogo, mi smo odabrali i odgovorili na ona najčešća, pa pogledajte što vas to najviše muči smiley

Pitanje #1: Zašto moja beba ne želi spavati?

Kada se bliži vrijeme spavanja vaša beba se iznenada sva uznemiri, počinje se vrpoljiti i nekontrolirano plakati. Da li vi nešto krivo radite?

Bez brige, nije u vama problem jer svako dijete drugačije reagira kada iz aktivnog stanja treba prijeći u stanje smirenosti i sna. Tako će neka djeca čim legnu u krevetić odmah usnuti u san dok će drugoj trebati malo više pozornosti dok se umire.

Neke bebe će zaspati čim legnu u krevetić, a nekima će trebati jedno vrijeme da se umire
Neke bebe će zaspati čim legnu u krevetić, a nekima će trebati jedno vrijeme da se umire

 

Neki stručnjaci čak vjeruju da je bebama plač neka vrsta ispušnog ventila da bi se opustila i pripremila za spavanje.

Drugi čest razlog zašto se male bebe toliko bore protiv sna je zato što ne žele ništa propustiti. Ako ste vi budni i one će htjeti ostati budne. Bebe vole učiti i istraživati svijet, a pospanost je nešto što ih može spriječiti u tome pa se vrlo lako naljute.

Dobra vijest je da što je beba starija to će moći i lakše zaspati. No da ne mislite kako vam jedino preostaje čekati dok ne odraste za vas imamo par savjeta koja će vam pomoći uspavati bebu:

 • Ne držite bebu predugo budnom. Preveliki umor je savršeni recept za nesanicu. Pratite kad joj se okice počinju zaklapati i spremite je na spavanje.
 • Izbjegavajte intenzivne stimulacije. Izbjegavajte čišćenje kuće u večernjim satima i ugasite televizor ako je beba pored njega. Iako ne shvaća što se događa, svjetlost koju emitiraju elektronički uređaji uvelike utječu na smanjeno lučenje hormona spavanja.
 • Stvorite rutinu prije spavanja. Prije spavanja pripremite bebi toplu kupku, pustite joj umirujuće zvukove ili joj pružite dobru masažu. Tako će se umiriti, a nakon nekog vremena ove aktivnosti će joj postati signalizacija da je vrijeme za spavanje.

Pitanje #2: Kako spriječiti propuštanje pelena tijekom noći?

Događa vam se da perete bebinu posteljinu i plahtu skoro svaki dan jer pelena svake noći propušta? To može dovesti gotovo svakog roditelja do ludila.

Sami problemi s tim pelenama :)
Sami problemi s tim pelenama :) 

 

Srećom postoji nekoliko načina pomoću kojih možete spriječiti propuštanje pelena i svakodnevno pranje posteljine.

 • Pelenu pravilno postavite. Jedan mali trik za provjeru je li pelena dobro namještena je da stavite kažiprst između pelene i trbuščića bebe. Ako kažiprst stane između pelene i trbuščića to je znak da je pelena dobro namještena, no ako vidite da još ima mnogo praznine tada ste je premalo zategnuli.
 • Izbjegavajte davati tekućinu prije spavanja. Ovo je poprilično očito rješenje, ali je nevjerojatno koliko roditelja ne razmišlja o tome. Ako je vaša beba još na tekućoj hrani, nahranite je prije nego to obično radite. Ako je beba stvorila naviku da prije spavanja popije bočicu vode ponudite joj samo pola količine. U početku možda neće dobro primiti ovu promjenu, no s vremenom će se naučiti.
 • Pokušajte s drugom veličinom pelena. Ako su pelene prevelike neće se dobro prianjati uz tijelo pa će propuštati, a premale pelene neće moći upiti svu tekućinu upravo zbog toga što su premale. Kada kupujete pelene uvijek na pakiranju pogledajte za koju su tjelesnu težinu namijenjene. Neka vam to bude samo smjernica jer moguće je da vaša beba treba veće pelene zbog većeg opsega struka ili noge, a može ovisiti i o njezinim prehrambenim navikama.
 • Neka beba spava u užoj odjeći. Vaša beba možda spava u položajima koje stvaraju praznine u peleni. Nešto uži dvodijelni kompletić s gumicom oko struka će pritisnuti pelenu uz tijelo pa ona neće propuštati.
 • Nabavite vodootpornu plahtu. Da bi bili što sigurniji da pelene neće promočiti po posteljini i plahti prekrijte madrac vodootpornom plahtom.

Pitanje #3: Je li dobro što beba spava s plišanim igračkama?

Plišane igračke daju bebi osjećaj sigurnosti i korisne su u prijelaznom razdoblju kada bebu pokušavate naučiti na samostalno spavanje.

Plišane igračke su dobro društvo u krevetiću vaše bebe
Plišane igračke su dobro društvo u krevetiću vaše bebe 

 

Takvi prijelazni objekti obično se počinju davati bebama u dobi od 6-18 mjeseci kada je već vrijeme za spavanje u vlastitom krevetiću. Evo nekoliko savjeta kako naučiti bebu na plišanu igračku:

 • Neka igračka "spava" između vas i bebe. Čak i ako beba još uvijek spava s vama, pokušajte je polako naučiti na prijelaznu igračku. Neka igračka “spava” uz vas i bebu. To će vam uvelike pomoći u budućem odvajanju.
 • Neka igračka bude uvijek uz vas i bebu. Stavite igračku, dekicu ili drugi prijelazni objekt između vas i bebe dok je hranite ili ljuljate u naručju.
 • Igračka treba poprimiti vaš miris. Stavite igračku na svoju odjeću kako bi poprimila vaš miris.
 • Igračka ne smije biti sastavljena od malih dijelova. Pobrinite se da je igračka sigurna, tj. da nema manjih dijelova koji mogu ispasti, bez pokretnih i savitljivih dijelova koje bi mogla pojesti.
 • Igračka je dobra zamjena za dudu varalicu. Ako bebu želite odviknuti od dude varalice pokušajte je zamijeniti s igračkom.

Pitanje #4: Koliko bi drijemanje kod beba trebalo trajati?

Mnogi roditelji muku muče s drijemanjem. Koliko bi beba trebala drijemati? Kada bi trebala drijemati? Koliko puta na dan?

Odgovor na ova pitanja ovisi o starosti vaše bebe. Izradili smo tablicu koliko bi s obzirom na starost u prosjeku svaka beba trebala drijemati. Željeli bi napomenuti da ovu tablicu više shvatite kao neki vodič, a ne pravilo.

Ipak je svaka beba drugačija, a ako vaša beba spava manje ili više od navedenog u tablici nemojte brinuti. Ako to odgovara vama i vašoj bebi onda nemojte ništa mijenjati.

Pitanje #5: Treba li beba drijemati u zamračenoj sobi?

Neki roditelji tijekom drijemanja vole sobu ostavljati osvijetljenom kako bi bebe znale da je dan, a ne noć. A to baš i nema smisla.

Beba će bolje spavati u zamračenoj sobi
Beba će bolje spavati u zamračenoj sobi

 

Beba počinje razlikovati noć i dan već s navršenih šest tjedana, pa spavanje u osvijetljenoj sobi može biti teško za bebu, a ne olakšavajuće. Isto tako beba je u toj dobi jako znatiželjna i interesira je sve što se oko nje događa. Umjesto da spava, ona će gledati sve oko sebe i mnogo će teže zaspati.

S navršenih četiri mjeseca beba počinje lučiti i hormon spavanja melatonin kojeg tijelo proizvodi samo tijekom noći, tj. tijekom mraka.

Toplo preporučujemo da zamračite sobu što je bolje moguće kako bi vaša beba dobila prijeko potreban odmor. To vrijedi i za podnevna drijema i za noćna spavanja.

Evo, došli smo do kraja i nadamo se da smo vam uspjeli odgovoriti na neka od pitanja koja roditelje najčešće muče.

Imate li vi kakvo dodatno pitanje slobodno nam se javite smiley

Svjesni smo kako je dobar san bitan za zdravlje, pogotovo za vaše mališane. Ipak su u razdoblju kada najviše uče i najviše su aktivni, pa im je potreban i što kvalitetniji odmor.

Ali zapamtite da je potreban i vama.

Lijepe snove želimo vama i vašoj bebi smiley

Za dobar san pronađite dobar madrac :)