KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Činjenice o nastanku odgode alarma, tzv. 'snooze' gumba

Činjenice o nastanku odgode alarma, tzv. 'snooze' gumba

Datum objave: 2019-11-13 13:53:10 +0100

Svako jutro većina nas postavi alarm barem 10 minuta prije nego trebamo ustati s kreveta.

A baš tih nekoliko minuta dovoljno je za još malo uživanja ispod toplih deka sve do kad alarm opet ne zazvoni.

Jeste li se ikada pitali kako je uopće nastao taj mali slatki gumbić za odgodu alarma, poznatiji pod imenom "snooze" gumb?

Toliko ga svi volimo, a malo tko zna od kuda je krenuo njegov razvoj i tko je zaslužan za najbolju karakteristiku svih budilica.

Eto, mi smo se zapitali i uspjeli smo pronaći neke činjenice o tome.

Nismo sigurni je li sve istina ili nije, ali budite uvjereni kako je cijela priča koja se krije iza razvoja odgode alarma jako zanimljiva i zabavna, a govori o tome kako su ljudi odavno željeli naći način kako još malo ostati u krevetu :)

Lukavi londonski taksisti i odgoda alarma

Razvoj odgode alarma na neki način je započeo u Londonu tijekom viktorijanskog doba u kojem su sluge zvukom zvonca budile svoje gospodare iz slatkog sna.

Da bi što više zaradili, lukavi vozači taksija bi podmitili sluge da probude svoje gospodare 10 minuta kasnije.

Lukavi taksisti željeli su da bogati gospodari kada ustanu, budu u žurbi i panici te da se zapitaju hoće li stići na ugovoreni sastanak. Da bi došli na vrijeme (u stilu gospode, a nikako trčećim korakom) trebali su, naravno - naručiti taksi.

Viktorijanski taksisti bi slugama plačali odgodu alarma
Viktorijanski taksisti su slugama "plaćali odgodu alarma" (Foto: horsesandhistory.wordpress.com)

 

Zapravo su taksisti plaćali slugama da malo odgode alarm i priušte gospodarima desetak minuta dodatnog spavanja.

U teoriji to je bio čisto solidan plan, no u realnosti nije dobro funkcionirao jer bi sluge uzele novac, a svoje gospodare bi ionako budili na vrijeme.

Prvi 'snooze' gumb bio je bumerang sat

Za malo napredniju verziju odgode alarma je zaslužan španjolski izumitelj Juan Sueňo koji je često imao potrebu drijemati tijekom dana. Nakon što bi mu u podnevnim satima alarm zazvonio, bacio bi budilicu van kroz prozor i vratio se natrag na spavanje.

Međutim ovo je rješenje bilo poprilično skupo, kako zbog brojnih budlilica koje je uništio, tako i zbog tužbi koje su uslijedile. Naime, kada bi izumitelj bacio budilicu kroz prozor, nerijetko bi pogodio pokojeg prolaznika u glavu. Zbog toga su uslijedile tužbe i novčane kazne.

Kako bi zaobišao taj problem, Juan je osmislio jednostavan sat koji je bio spljošten i zakrivljen u obliku bumeranga. Nakon oglašavanja alarma, budilicu bi bacio kroz prozor, a ona bi se vratila nekoliko minuta kasnije.

Zbog ovog domišljatog rješenja, Juan je postao veoma poznat i cijenjen, pa je čak grad u Puerto Ricu dobio ime po njemu.

Iznenađujuće je zato kako je teško naći detaljnije informacije o njegovom izumu i njemu samom.

Kakve veze imaju gumb na budilici i alkohol?

No razvoj odgode alarma nije ovdje stao. Vremensko razdoblje od 1870. do 1914. godine je poznato po tome što su se tada naveliko konzumirale različite vrste droga i alkohola - i to bez ikakvih zabrana ili ograničenja.

To je bio period kada je na budilice dodani gumb za zaustavljanje alarma.

Tako su se oni koji su prošlu večer malo previše uživali u vodki, pivu i opijatima mogli samo prevrnuti u krevetu i naslijepo pritisnuti gumb koji bi zaustavio zvonjavu alarma.

Budilice iz 19. stoljeća
Francuske budilice krajem 19. stoljeća (Foto: http://www.christies.com/)

 

Sljedećih četrdesetak godina razvoj odgode alarma se i nije nešto posebno razvijao.

'Snooze' gumb kakvog danas znamo

Tek je 1956. godine američka tvrtka za proizvodnju električnih satova General Electric-Telechron u satove ugradila gumb koji je bio opremljen kontrolama za odgodu alarma. Alarm se mogao odgoditi samo na devet minuta.

Tri godine kasnije američa tvrtka Westlock u Connecticutu je predstavila svoju budilicu na kojoj se alarm mogao odgoditi na pet ili devet minuta. Nazvali su ga “drijemež alarm” (eng. Drowse Alarm) jer se tijekom svakog intervala moglo samo zadrijemati, a ne i kvalitetno zaspati.

Westlock budilica s gumbom za odgodu alarma
Budilica Westlock s gumbom za odgodu alarma (Foto: www.amazon.com)
 

Zašto baš 9 minuta?

Izvorni gumb za odgodu alarma je imao interval od devet minuta i s vremenom je postao standard.

Ne zna se točno zašto su inženjeri odabrali baš devet minuta, no postoji teorija kako su mehanički zupčanici bili previše složeni pa je postavljanje intervala na dvoznamenkastu brojku bio previše komplicirani zadatak.

Tako je devet minuta bilo najviše što se moglo dobiti bez razvijanja nekog sofisticiranijeg mehanizma.

Unatoč tome što nas današnje moderne budilice mogu probuditi s mnoštvom raznih tonova pa čak i omiljenom pjesmom, odgoda alarma je i dalje automatski postavljena na devet minuta. Vjeruje se kako je taj interval ostavljen zbog svoje duge povijesti.

Naravno, na našim suvremenim uređajima odgodu alarma možemo postaviti prema svojim željama.

Jeste li znali?

Jeste li znali da se odgađanje alarma može iskoristiti i za nešto više od samog kašnjenja na posao ili u školu? Buđenje s odgodom alarma ometa REM fazu sna, tj. budimo se u sredini svojih snova pa ih se s lakoćom možemo i sjetiti.

Evo što sljedeći put možete isprobati. Kada se probudite uz zvuk budilice i odgodite alarm, uzmite bilježnicu u koju ćete pisati svoje snove, a zatim se vratite na spavanje i uživajte još nekoliko minuta u krevetu.

Želimo vam lijepe snove i što više uživanja u još onih preostalih pet, deset ili više minuta u krevetu :)

Postavi nam pitanje