KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Dizajn interijera | spavaće sobe

Dizajn interijera | spavaće sobe

Datum objave: 2019-11-13 13:59:19 +0100

1. Dva izvora svjetlosti. Svaka prostorija je ugodnija za boravak ako ima dva izvora prirodne svjetlosti, što znači dva prozora idealno pozicionirana na dva susjedna zida (umjesto dva suprotna zida). Ako imate stan ili kuću bez takve mogućnosti, možete se poigrati s umjetnim izvorom svjetlosti koji će učiniti prostor svijetlim i prozračnim – jer rasvjeta je upravo najvažniji element svake prostorije.

2. Pogled u sobu, ne u krevet. Ako ste odsjedali u hotelu zasigurno ste uočili da pri ulasku u sobu prvo vidite prostor i prozor na suprotnoj strani zida, a tek onda pogledate krevet. Uredite tako i svoju sobu kako biste je učinili vizualno prostranom i ugodnom. Naravno, nemojte umanjiti važnost kreveta kao najvećeg i, uz madrace, najvažnijeg komada namještaja za zdrav i kvalitetan san.

3. Jednostavno kretanje. Za ovaj savjet ponovno je važna hotelska i turistička djelatnost. Naime, zadržite svu kretnju na jednoj strani sobe, što znači primjerice da putevi od kupaonice do ormara ili od ormara do vrata ne kruže oko kreveta. Iako bi vam možda soba s jednostavnom cirkulacijom mogla djelovati umanjeno, ipak ćete na raspolaganju imati dovoljno zidova za namještaj.

4. Veći ormar, ali manja vrata. Manje sobe obično imaju manje ormare. A manji ormari obično imaju vješalice raspoređene po dužini prednjih vrata. To znači da morate imati minimalno dupla vrata kako biste dosegli punu širinu ormara, a ta vrata uzimaju dragocjen prostor. Što kažete da primjerice napravite ormar-sobu (ormar u koji možete ući) i da stavite manja vrata. Na taj način biste iskoristili jednak prostor, ali biste imali više prostora za stvari, a pritom i dodatne plohe zida za uređenje.

5. Isplanirajte sav namještaj. Većina spavaćih soba bazirana je samo na velikom krevetu, ali ako u sobu planirate staviti i druge komade namještaja poput noćnog ormarića, više ormara, stolića s televizorom ili stola sa stolicom, tada morate isplanirati svaki detalj. Vodite računa da vam ''glavni'' zid bude dovoljno velik kako biste mogli staviti veliki krevet, a zatim upotpunjujte prostor ostalim komadima namještaja.

Ako gradite kuću ili radite pregrade u vašem stanu, vodite računa o ovim detaljima, fokusirajte se, uz ostale prostorije, i na spavaću sobu – kroz određeno vrijeme shvatit ćete koliko vam je dizajn te prostorije važan. Pritom, ako požurite, možete do kraja siječnja naći brojne spavaće sobe na popustu.