KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Djeca i spavanje: nekoliko savjeta za godišnji odmor

Djeca i spavanje: nekoliko savjeta za godišnji odmor

Datum objave: 2019-11-13 13:47:44 +0100

Godišnji odmor. Sjajna prilika za provođenje kvalitetnog vremena s cijelom obitelji.

Isprobavate nove stvari, zabavljate se i doživljavate nove pustolovine koje će ostati zapamćene još dugo vremena.

No, godišnji odmori mogu djelovati pogubno na djetetov san, jer spavanje na novom mjestu nikada nije lako. Pogotovo za mališane.

Pošto smo i više nego svjesni da se na odmoru želite i dobro odmoriti, donosimo vam par savjeta kako svom mališanu možete olakšati spavanje. A i sebi smiley

1. Na put ponesite cijelu pomoć za spavanje

Kako bi vaš mališan imao poznato okruženje u kojem se osjeća sigurno, ponesite sa sobom sve stvari koje mališanu i kod kuće pomažu da lakše zaspi. To može biti dekica s kojom spava, dudica, njegova omiljena igračka…

Možda ima svoj omiljeni mali jastuk, pa ponesite i njega. Isto tako, ako se mališan boji mraka, ponesite noćnu lampicu.

Pošto ne možete sa sobom uzeti baš cijeli krevet, bilo bi dobro da ponesete jastučnice i posteljinu. One same po sebi mirišu na dom i njegov krevet, pa će uz poznate mirise lakše i zaspati.

2. Odmah se otpakirajte

Kako se pametno pokušavate spakirati, tako bi se trebali pametno i otpakirati.

Čim stignete u hotel ili apartman, uredite sobu tako da bude poput dječje sobe kod kuće. Odmah opremite krevet s njegovim pripomoćcima za spavanje i presvucite posteljinu.  

Ako imate malu bebu, iz putne torbe odmah izvadite pelene, maramice, bočice i hranu kako ih kasnije po svim tim silnim torbama ne bi trebali unedogled tražiti.

3. U hotelu zatražite kolijevku

Ako kod kuće ne spavate s mališanom u istom krevetu, a odsjedate u hotelu bilo bi dobro rezervirati kolijevku. Mnogi hoteli imaju ograničeni broj kolijevka koje nude, pa je pametno osigurati jednu što prije.

4. Držite se rutine spavanja

Držite se rutine spavanja što je bolje moguće
Držite se rutine spavanja što je bolje moguće

 

Rutina i raspored spavanja mogu se vrlo lako promijeniti tijekom putovanja i godišnjeg odmora, pa se pokušajte držati ustaljenog rasporeda što je više moguće. 

Na primjer, ako je vrijeme za drijemanje, a vi ste baš na autocesti, zašto mališan ne bi odrijemao u autu? Pa i nama je ponekad lijepo spavati tijekom vožnje (ne znamo zašto, ali ima nešto posebno u tome), a vaš će mališan dobiti prijeko potreban odmor.

5. Ne učite dijete na drugačiji raspored spavanja

Možda zvuči dobro, no prije odmora nikako nemojte svog mališana učiti na drugačiji raspored spavanja.

Kao prvo, s uvođenjem drugačijeg vremena spavanja trebali bi započeti barem dva tjedna prije putovanja kako bi se mališan imao vremena prilagoditi.

A kao drugo… Što mislite da će se dogoditi kad se vratite iz godišnjeg odmora? Opet ista noćna mora i prilagodba na stari, tj. normalan raspored spavanja.

Iza ovog procesa je previše muke i nedostatka za tjedan dana odmora.

6. Ponesite zaštitnu plahtu

Još se borite s mokrenjem u krevet? Tada je pametno ponijeti i vodootpornu plahtu. Zaštitna plahta štiti krevet od svih vrsta tekućina, a i grinja, stjenica i drugih nečistoća koje bi jedan hotelski madrac mogao sadržavati. 

Sa zaštitnom plahtom nećete svako malo trebati čistiti madrac (i to tuđi), pa se nećete dovesti u neugodne situacije, a i štitit će vaše dijete od svakakvih nečistoća. 

7.  Ponesite smirujuće zvukove za bolji san

Umirujući zvukovi vodopada uspavat će i najveće nespavalice
Pozadinski zvukovi vodopada... Pa koga to ne bi moglo uspavati? :)

 

Ako je vaše dijete osjetljivo na svaki šum ili malo veću buku (koja je popratni dio odmora na moru), ponesite sa sobom umirujuću glazbu koja će mu pomoći da zaspi.

Možete i skinuti aplikaciju za mobitel koja proizvodi bijeli šum. To je slučajan uzorak zvukova u određenom frekvencijskom području, a najčešće su to zvuci vodopada, šuštanja lišća, a čak se mogu naći i zvuci usisavača i ventilatora.

Tajna bijelog šuma je što vanjske iritantne zvukove stapa sa svojim umirujućim zvucima.

A vaš će mališan lijepo Zzzzzzz….

Nadamo se da smo vam pomogli ili barem dali dobre ideje što ponijeti sa sobom na putovanje.

Olakšajte san svom djetetu i osigurajte mu kvalitetno mjesto za odmor. Možete početi i od odabira idealnog dječjeg madraca smiley

Lijepe snove želimo vama i vašoj cijeloj obitelji!

I naravno, lijepo se provedite na odmoru!

Pogledajte dječje madrace