KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
 • HR
 • EN

Djeca i spavanje: Prednosti i nedostaci dijeljenja spavaće sobe s braćom

Djeca i spavanje: Prednosti i nedostaci dijeljenja spavaće sobe s braćom

Datum objave: 2019-11-13 13:46:04 +0100

Trebaju li djeca dijeliti sobu?

Postoje različita mišljenja o tome trebaju li braća i sestre dijeliti sobu. Tako će na primjer za konstantno zijevanje i umor mališani većinom okriviti sestru ili brata koji im nisu dali da spavaju, dok mnogi roditelji kažu kako zbog dijeljenja sobe njihova djeca imaju bolji i čvršći odnos. 

S druge strane, neke obitelji zbog skučenog prostora nemaju nikakvog izbora te su njihova djeca primorana dijeliti sobu. Ako razmišljate o tome trebaju li vaša djeca dijeliti sobu, evo nekoliko izazova, prednosti i nedostataka dijeljenja sobe s braćom smiley

Izazovi dijeljenja spavaće sobe

Dok se zbog same pomisli na noćna šaputanja, cerekanja i druženja djeca raduju dijeljenju sobe, vas kao roditelje očekuje popriličan broj izazova pogotovo kada je jedno dijete još uvijek mala beba

Pripremite se na:

 • različite temperamente mladih cimera
 • različito vrijeme odlaska na spavanje
 • dobivanje kreativnosti kako da djeci osigurate osobni prostor
 • pripremanje starijeg djeteta na lijepo ponašanje prema mlađem bratu ili sestri, npr. da bude tiho kada mlađi brat ili sestra spava

Prednosti dijeljenja sobe s braćom

Svatko tko je u djetinjstvu dijelio sobu s braćom ili je tijekom fakulteta živio s cimerom zna da dijeljenje sobe s drugom osobom ima svojih prednosti, ali i nedostataka. 

Tako dijeljenje sobe s braćom može rezultirati povezivanjem, cerekanjem, zabavom, šaputanjem i dijeljenjem tajni tijekom noći, a osim zabave, djeca također mogu razviti osjećaj za dijeljenjem i kompromisom što će im dobro doći kad krenu u vrtić ili školu.

Dijeljenje sobe s braćom može učvrsnuti njihov odnos

Evo još nekoliko prednosti:

 • Dijeljenje sobe stvara sigurnost. Za mnogu djecu je biti sam u sobi tijekom noći poprilično stravično iskustvo, pa će im društvo brata ili sestre pomoći da se osjećaju sigurnije i lakše zaspe. Isto tako, dijeljenje sobe može spriječiti i kasnije probleme s mokrenjem u krevet koje je često uzrok noćnim strahovima.
 •  Zajednička soba pomaže djeci da bolje i “tvrđe” spavaju. Bilo da se radi o bratovom plakanju ili drugačijem vremenu odlaska na spavanje ili buđenje, mališani su primorani naučiti kako spavati uz prisutnost buke.
 • Dijeljenje sobe gradi komunikacijske vještine. Prije spavanja bit će mnogo igranja, a i cerekanja i šaputanja tijekom noći. Djeca mogu razgovarati o tome što su radila tijekom dana i planirati što će raditi sljedeći dan. Mogu zajedno čitati knjigu ili slušati glazbu. Zapravo, nije bitno što rade, bitno je da to rade zajedno. 
 • Ista soba povezuje djecu. Cerekanja, šaputanja i dijeljenje tajni uče djecu kako biti prijatelj. Zajednička soba im daje vrijeme da budu sami bez roditelja i da razgovaraju o svemu što žele. Zapravo, spavaća soba je njihov svijet u koji roditelji nisu pozvani.
 • Zbog dijeljenja sobe, djeca uče rješavati probleme. Dijeliti prostoriju s nekim može izazvati povremene probleme, ali to znači da će se djeca kompromisom naučiti riješiti nastale probleme. Ne zahtijeva puno vremena da djeca otkriju kako se svijet ne vrti oko jedne osobe, tj. oko njih, a to je dragocjena lekcija za cijeli život.
 • Zbog zajedničkog vremena, djeca uče raspoznati emocije. Kada s nekom osobom provodite dosta vremena, s vremenom ćete lakše otkriti njihove emocije i raspoloženja. Možete znati kada je druga osoba tužna ili ljuta, sretna ili uplašena. Dijeljenje sobe otvara vrata za razvijanjem suosjećanja jer djeca uče kako si međusobno pomoći da bi se osjećali bolje.

Nedostaci dijeljenja sobe s braćom

Ponekad je dijeljenje sobe loša ideja

Ponekad dijeljenje sobe može prouzročiti pravi rat u kući. Evo što se sve može dogoditi.

 • Zajednička soba mogla bi biti uzrok velikim svađama. Za braću i sestre koji se ionako ne slažu dobro, zajednička soba mogla bi izazvati velike tenzije i napetost koja bi se mogla rezati nožem. Uzimat će stvari bez pitanja, odbijat će išta dijeliti, a da ne govorimo i o nepodopštinama koje će jednom drugom stvarati tijekom noći.
 • Ista soba, ali manje privatnosti. Što su djeca starija, potrebe za privatnošću su sve veće. Pogotovo kada se radi o privatnim telefonskim razgovorima, oblačenju ili šminkanju.
 • Ista soba, ali različito vrijeme spavanja. Ako je između djece velika razlika u godinama (recimo novorođenče koje još spava u kolijevci i dijete vrtićke dobi) ona imaju različito vrijeme odlaska na spavanje. To će rezultirati stalnim umorom i mrzovoljnosti.
 • Jedan je bolestan i drugi je bolestan. Teško je podalje držati viruse od braće i sestara kada su u zajedničkoj sobi.
 • Soba ne može biti prostor za kaznu. Ne možete poslati dijete u sobu zbog lošeg ponašanja jer ćete tako kazniti i drugo dijete koje se možda želi igrati u sobi.
 • Teško je zadovoljiti ukus djece. S jedne strane šareni pokrivači s automobilima i lude boje radnog stola, dok s druge strane sve pršti rozom bojom i lutkicama. Teško je zadovoljiti oba ukusa, pa opet mora doći do kompromisa.

Zaključak cijele priče?

Sve do kad se djeca međusobno slažu (barem većinu vremena), nema potrebe da spavaju u razdvojenim sobama. S druge strane, ako su djeca dovoljno stara i imate sobu viška, pitajte ih što bi radije - imala svoju sobu ili je dijelila s bratom ili sestrom.

Ako djeca različitog spola dijele sobu, preporučujemo da prije nego što uđu u pubertet, dobiju svoju sobu kako bi imali potrebnu privatnost. 

Opremite dječju sobu za vaše mališane