KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
 • HR
 • EN

Feng shui uređenje spavaće sobe za bolji san | Perfecta Dreams

Feng shui uređenje spavaće sobe za bolji san | Perfecta Dreams

Datum objave: 2019-11-13 13:43:55 +0100

Svako jutro budite se bezvoljni i nanovo preispitujete važnost ustajanja i odlaska na posao?

Je li mi posao stvarno toliko bitan?

Možda da ipak dam otkaz?

Zašto je ovo toliko teško?

Možda vam možemo pomoći… Sigurno ste čuli za drevnu kinesku vještini za uređenje prostora - feng shui što u doslovnom prijevodu znači “vjetar voda”.

Ta je kineska vještina doista drevna, čak 6.000 godina, a dokaz o tome je neolotički grob s elementima feng shuija iskopan 1988. godine.

Uredite li prostor između četiri zida vaše spavaće sobe ispravno po ovoj kineskoj vještini, ona može postati vaše utočište, REM utvrda i zemlja snova. Ako je vjerovati riječima Anjie Cho, feng shui stručnjakinje, zbog prirode spavanja, pasivnog stanja naše svijesti, više smo podložni utjecajima energije koju prenose predmeti iz naše spavaonice.

Upravo zbog tog bitno je posvetiti pažnju uređenju sobe kako bi postigli harmoniju i doskočili umoru.

Kako savladati feng shui vještinu i primijeniti je u svrhu kvalitetnijeg spavanja?

Osnova feng shuia je chi, energija koju trebamo izbalansirati kako bi vodili uspješniji život, poboljšali naše odnose i bolje spavali.

Naš chi vrlo lako može ugroziti:

 • pretrpana soba
 • previše žarkih boja
 • loš raspored unutar prostorije

Kako bi svoj chi doveli u red i ravnotežu i dobro spavali, pokušajte slijediti nekoliko naših savjeta.


Savjet #1 Pripazite na boje

Svi imamo favorite kada su boje u pitanju, ali subjektivni kriteriji kod odabira boja za spavaću sobu ne bi trebali biti u prvom planu.

Čak i ako obožavate jarku žutu boju ili jaku crvenu, njih izbjegavajte u spavaćoj sobi.

Takve boje u spavaću sobu unose previše Yang energije ,a njoj tamo nije mjesto. Ako baš želite žarke boje, odaberite njihove pastelne, vrlo svijetle nijanse.

Hladne, zemljane i umirujuće boje idealne su za kvalitetan san. Nijanse plave, smeđe i zelene u kombinaciji s bijelom idealne su za kvalitetan chi.

Ako ćete slijediti feng shui vještinu morate iz sobe izbaciti i uzroke - posteljina s uzorkom može unijeti kaos i nemir u spavaonicu.

Savjet #2 Pametno birajte namještaj

Osim kreveta u spavaćoj sobi imate noćne ormariće, komode i ormare. Svaki od tih predmeta prema feng shui filozofiji odašilje nekakvu energiju - pobrinite se da je ona ugodna i umirujuća kako bi vaše spavanje bilo spokojno.

Što kaže feng shui za namještaj:

 • Namještaj ne smije biti postavljen tako da oštri bridovi budu usmjereni prema spavačima.
 • Nije dobro da bude prevelik jer izgleda prijeteće.
 • Ormarima je mjesto čvrsto postavljenima u kutu sobe.
 • Noćni ormarići postavljeni sa svake strane kreveta stvaraju osjećaj ravnoteže, a ako stavljate slike na njih neka to ne budu slike vaših voljenih, jer takve fotografije simboliziraju gubitak voljenih osoba. Najbolja opcija su slike zlatnih tonova i planina jer, predstavljaju bogatstvo i blagostanje.
 • Postavljate li noćne lampe neka se sa svake strane nađe po jedna zbog održavanja harmonije, a njihova svjetlost neka bude blaga.   

perfektne noćne lampe

Savjet #3 Kakav krevet odabrati i kako ga postaviti

Krevet zasigurno treba biti dovoljno velik, a ako ste viši od prosjeka investirajte u veći krevet - isplatit ćete ga kvalitetnim snom.

Što kaže feng shui za krevet:

 • Prevelik krevet nije najbolja opcija jer bi na sebe mogli privući sklonost prema neumjerenosti u drugim aspektima života.
 • Birate li krevet za dvoje nikako nemojte odvajati madrace, to simbolizira podijeljenost i nedostatak povezanosti između partnera.
 • Drveno, visoko uzglavlje može vam dati osjećaj sigurnosti i podrške i u aktivnostima izvan spavaće sobe. Ako možete, dakle, birajte drveni krevet s punim uzglavljem bez šipki i rupa.
 • Uzglavlje mora biti naslonjeno na nosivi zid, onaj na kojem se ne nalaze vrata ili prozori.
 • Noge ne bi trebale biti okrenute prema vratima jer, prema kineskoj tradiciji, takav položaj podsjeća na položaj mrtvaca. Spavanje s prozorom ispred vas može dovesti do konfliktnih situacija, pa takvom problemu doskočite postavljanjem neprozirnih zavjesa.

Savjet #4 Izaberite kvalitetne plahte i posteljinu

Kvalitetna posteljina i plahte su one koje vama odgovaraju ili vas privlače (imajte na umu utjecaj boja iz savjeta #1).

Pamučne plahte su najzahvalnija opcija jer ne sadrže kemikalije i prozračne su. Neka vam ljetna posteljina bude prozračnija, a zimska toplija, no ti i sami već znate.

Savjet #5 Što s ogledalom u sobi

Ogledala u sobi su predmet diskusije u feng shui krugovima, ali postoje neka razmišljanja i učenja oko kojih se većina slaže.

Slažu se kako ne biste trebali postaviti zrcalo na zid ispred ili iznad kreveta jer takve pozicije potiču stvaranje aktivnosti (zato su idealna u teretanama ili dućanima), ali spavaća soba treba biti ispunjena suprotnim energijama - mirom i tišinom.

Idealno mjesto za ogledalo je unutrašnja strana vrata ormara, ako ga baš želite na zidu neka ono bude ovalno ili okruglo. Zrcala takvog oblika simboliziraju dugovječnost veze i pomažu pri cirkuliranju chia u prostoriji.

  

Feng shui zrcala iz našeg asortimana

Ako se ne pronalazite u drevnim kineskim učenjima i smatrate kako je za kvalitetniji san dovoljan samo perfektan madrac, zavirite u naš web shop i perfektno se naspavajte. 
 

perfektno se naspavajte