KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Hmelj kao prirodna pomoć protiv nesanice

Hmelj kao prirodna pomoć protiv nesanice

Datum objave: 2019-11-13 13:52:58 +0100

Kada čujete hmelj, automatski pomislite na pivo.

Priznajte.

Ali hmelj je mnogo više od biljke koja daje taj karakteristično gorko-slatki okus pivu i zbog čega ga mnogi obožavaju.

Uporaba hmelja od davnina je priznata u biljnoj medicini.

Poznato je kako se hmelj koristio za liječenje raznih bolesti i to još od davnog 9. stoljeća, kako u Europi tako i u Aziji.

Koristio se za razne bolesti, a najviše za ublažavanje problema sa spavanjem zbog svog sedativnog djelovanja.

Hmelj - više od pive

Hmelj (Humulus lupulus) je biljka penjačica udomaćena u umjerenim područjima sjeverne hemisfere. Cvjetne se šišarke hmelja koriste u proizvodnji piva, kojem daju specifičnu gorčinu i aromu.

Biljka se koristi i u narodnoj medicini, a znanstvenici proučavaju efekte koje hmelj može imati na tijelo.


Fotografija preuzeta s www.freepik.com

 

Najčešće područja studija djelovanja hmelja na organizam uključuju menstrualne simptome, liječenje raka, anksioznost i poremećaje spavanja.

Naime, hmelj sadrži kemijsku supstancu metilbutenol. To je zapravo eterično ulje koje djeluje smirujuće na središnji živčani sustav. 

Potvrda učinkovitosti hmelja u liječenju poremećaja spavanja i tjeskobe, je rješenje koja je stiglo od njemačke Komisije E (ekvivalent američkoj Agenciji za hranu i lijekove), kojim je dana suglasnost za korištenje hmelja u slučajevima anksioznosti, nemira i u borbi protiv nesanice.

Kako i zašto ga koristiti?

Hmelj se može koristiti kao prirodan lijek za nesanicu, a najbolje ga je koristiti u kombinaciji s valerijanom ili pasiflorom.

Korištenje hmelja može ublažiti nemir, pružiti vam kvalitetniji san te umanjiti stres i anksioznost.

To znači i više umirujućeg, dubokog sna i veću budnost tijekom dana zbog manje umora i pospanosti. A u konačnici to bi moglo značiti bolje zdravlje, kao i bolji život.

Hmelj možete koristiti u obliku čaja ili tinkture. Čaj je gorak, ali možete dodati zaslađivač, ako vam se sviđa.

Također, postoji i hmelj u kapsulama, no o korištenju hmelja najbolje se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.


O korištenju pripravaka od hmelja posavjetujte se sa svojim liječnikom

Je li korištenje hmelja sigurno?

U Sjedinjenim Američkim Državama, Agencija za hranu i lijekove dala je hmelju zeleno svjetlo, odnosno GRAS status (Generally Recognized As Safe) i proglasila ga općenito priznatim kao sigurnim.

Ipak, ističe se kako hmelj može povećati sedativni učinak lijekova. Dakle, ako uzimate lijekova za nesanicu ili neke druge lijekove, trebali bi ste se s vašim liječnikom konzultirati prije uzimanja hmelja ili drugih biljnih pripravaka za spavanje.

Isto tako, postoje neka istraživanja koja upućuju na to kako bi hmelj mogao povećati nivo estrogena isto kao i soja pa bi ga žene s rakom dojke trebale izbjegavati.

Sve u svemu, hmelj je jedna jako korisna, stara biljka čije dobrobiti trebamo iskoristiti, no potrebno se prije upotrebe jako dobro informirati o mogućim nuspojavama.

Od korištenja raznih prirodnih pripravaka za spavanje, bolji recept za borbu protiv nesanice je jedan dobar madrac ;)

Postavi nam pitanje