KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Hygge na hrvatski način

Hygge na hrvatski način

Datum objave: 2019-11-13 14:25:53 +0100

Vjerojatno ste puno puta čuli riječi: hygge, ikigai, lagom. Sve su to riječi koje zapravo nemaju jednoznačno značenje i doslovan prijevod na hrvatski jezik, ali zapravo sve govore o sličnom - kako živjeti sretnije i zadovoljnije, kako cijeniti i radovati se životu, malim stvarima koje čine taj život ljepšim.

U posljednjih nekoliko godina puno knjiga je napisano na tu temu, a jedna od najpopularnijih je sigurno knjiga Meika Wikinga - Hygge, Danski recept za sretniji život - koja je prodana u nekoliko milijuna primjerka i koja je pokrenula revoluciju hyggea diljem svijeta.

A što je to točno hygge?

Mnogi smatraju da je hygge umjetnost stvaranja intime i duševne ugode te sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće. To dakle može biti uživanje u zalasku sunca, zagrnuti u dekicu i šalicu kuhanog vina. Može biti lijeno izležavanje u krevetu uz divno pripremljen doručak, opuštajuća mirisna kupka pred spavanje, uživanje u opuštajućoj glazbi i romantičnim svjećicama, rani odlazak na spavanje u omiljenoj pidžami i čistoj mirisnoj posteljini, užitak u tišini, polaganosti i inspirativnoj knjizi koja će vas potaknuti da budete sretniji...

Što god bio vaš hygge, važno je da ga primjenjujete što češće.

Naime, svaki dan je važan, a ne samo neki posebni datumi, rođendani, proslave, obljetnice...

Mediteranski narodi vole slaviti, društva, okupljanja... i baš zbog tog ekstrovertnog načina života često zaboravljaju na ono što je zaista važno.

Ne, ne moramo se opterećivati time da budemo najbolji domaćin, skuhamo pet sljedova jela i ugostimo cijelu rodbinu, kupimo svima najljepše poklone... i nakon svega toga padnemo u postblagdansku depresiju i dugove.

Upravo suprotno, moramo naučiti uživati i u malim stvarima, veseliti se malim znacima pažnje, vidjeti ljepotu u običnosti, polaganosti, u prirodnom, svakodnevnom... i od tog običnog stvarati mala čuda svakodnevice.

Razmislite, svaki dan je uistinu važan i zato je važno započeti ga sa srećom na licu te nastojati leći zadovoljni i ispunjeni.

Udoban i lijep krevet sigurno će pomoći, kao i udobni madrac i novi jastuk.

Fotografije: Pinterst, Unsplash

Pripremila: Boba Blašković

TRK NA NAŠU PONUDU MADRACA