KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

I madracu dođe kraj - na glomaznom otpadu

I madracu dođe kraj - na glomaznom otpadu

Datum objave: 2019-11-13 14:01:09 +0100

Svakom madracu jednom dođe kraj. I tek tada vas može zaboljeti glava. Naime, nije ga lako baciti. Ne postoji posebna kanta za "stare madrace".

U pomoć morate zvati glomazni otpad.

Svaki grad i općina trebali bi vam osigurati da bacite sve što nije za kantu, biootpad, staklo, plastiku i papir, barem jednom godišnje.

Naravno i vašem starom madracu je mjesto među tim stvarima.

Organiziran glomazni otpad

Mjesto na koje ćemo uskladištiti madrac nakon što postane neupotrebljiv, počinjemo tražiti tek kada naiđemo na problem "kuda s njime".

Zbog sastava i veličine teško ga je "stisnuti" i kao takav predstavlja dodatni problem na odlagalištima.

Zato su se dobro dosjetili u nekim zemljama i zakonski regulirali postupanje sa starim madracima. Kod nas se toga još nisu sjetili.

Kao najbolji način zbrinjavanja pokazalo se recikliranje.

Recikliranje madraca podrazumijeva potpunu demontažu madraca na njegove sastavne dijelove (metal, pamuk, vunu i pjenu) i daljnje iskorištavanje tih materijala.

Nevjerojatno, no stopa recikliranja madraca u nekim zemljama doseže vrtoglavih 90 posto!

Otpadna dvorišta, ne potoci

Recimo da za početak stari madrac odložite isključivo na mjestima predviđenima za to (otpadnim dvorištima). Vjerujemo da imate toliko odgovornosti prema prirodi da ga nikad nećete baciti u obližnju šumu ili potok.

Ako živite u Zagrebu, možete ih odnijeti u RETO centar (Voltino naselje) i REMAR. Članovi tih udruga doći će po njih te otpad odvesti besplatno ili uz manju naknadu (REMAR). Također, u većim se mjestima redovito organizira odvoz glomaznog otpada.

I same tvrtke koje proizvode madrace često se uključuju u zbrinjavanje starih madraca kad oni jednom postanu otpad.
No, prodavači su se "ogradili" i skretanjem pažnje na zbrinjavanje starih madraca - uputstvo je navedeno na etiketama koje se šiju prilikom proizvodnje madraca

Iako je bilo pokušaja uspostavljanja trenda re-uporabe madraca, on nije zaživio. Naime, polovni i obnovljeni madraci mogu sadržavati niz higijenskih opasnosti - mogu biti zaprljani od mokraće, izmeta, grinja i njihovih izmeta i drugih štetnih materijala, koji mogu uzrokovati dišne probleme.

Kupite kvalitetnije

Ono što vi možete učiniti da bi što manje bacali madrace i što manje zagađivali okoliš jest kupiti kvalitetniji madrac koji nećete baciti brzo.

Informirajte se već pri kupnji da biste saznali koje materijale prodavač ugrađuje u svoje proizvode te izaberite onaj koji će vam služiti na duge staze i koji je sastavljen od ekološki prihvatljivih materijala.

Uvijek možete pitati proizvođača što da radite s madracem nakon 10 godina, što je prosječan vijek trajanja madraca ako se pravilno održava.

Ako pak madrac mijenjate iz nekog drugog razloga (ne zato što je trošen), dobra opcija je da ga darujete u humanitarne svrhe.       

Postavi nam pitanje