KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Igrači videoigara češće imaju lucidne snove

Igrači videoigara češće imaju lucidne snove

Datum objave: 2019-11-13 13:57:19 +0100

Opće je poznato kako je u posljednjih nekoliko godina igranje videoigara poraslo, osobito među djecom i tinejdžerima.

Znanstvenici još uvijek nisu složni utječu li videoigre pozitivno ili negativno na razvoj djece.

Pretjerivati u ničem nije zdravo pa se lako može razviti ovisnost koja dovodi do problema sa spavanjem i slabijih ocjena u školi.

Isto tako, i djeca i odrasli koji previše igraju videoigre, mogu patiti od migrena, bolova u leđima i razviti poremećaj u prehrani.

S druge strane videoigre potiču razvoj kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju koordinaciju i potiču kreativnost.

Nedavna istraživanja otkrila su i kako igranje videoigara razvija i sposobnost u upravljanju snovima, odnosno mogućnost da doživimo lucidne snove.

Poveznica između videoigara i lucidnih snova

Igranje videoigara prije spavanja ljudima može dati neobičnu razinu svijesti i kontrolu nad snovima.

Radi se o tome da i snovi i video igre predstavljaju alternativnu stvarnost. Razlika je što snovi biološki nastaju iz ljudskog uma, a videoigre su tehnološki vođene računalima i igraćim konzolama.

Provođenje vremena u virtualnoj stvarnosti je dobra praksa za kontroliranje snova jer su igrači naučeni na kontrolu svojeg virtualnog okruženja.


Igranje videoigara može povećati sposobnost kontrole nad snovima

 

Jayne Gackenbach, psihologinja na kanadskom sveučilištu, je prije nekoliko godina započela proučavati vezu između videoigara i lucidnih snova.

Njezina istraživanja dala su nekoliko intrigantnih saznanja, ali nikada konačnih dokaza.

Čini se kako lucidni sanjari i igrači imaju razvijenije prostorne vještine i visok stupanj koncentracije koja je bitna za kontrolu snova.

Razina koncentracije dobivena kroz sate provedenih u borbi protiv virtualnih neprijatelja je slična onoj postignutoj putem meditacije.

Proučavanjem dva istraživanja objavljenih 2006. godine, Gackenbach je otkrila kako igrači češće doživljavaju lucidne snove u kojima promatraju sebe izvan svojih tijela.

Ova sposobnost je slična onoj koja se javlja tijekom igranja video igara - kontroliranje i promatranje glavnog lika u igri.

Kontrola nad svijetom noćnih mora


Igrači videoigara mogu lakše kontrolirati noćne more

 

Gackenbach je također interesiralo mogu li videoigre utjecati i na kontrolu noćnih mora, pa je 2008. godine provela istraživanje u kojem je sudjelovalo 35 muškaraca i 63 žena.

Otkrila je kako su se igračima zastrašujući scenariji u noćnim morama pretvorili u nešto zabavno. Oni nisu bježali od opasnosti već su se suočavali s njom.

Bili su agresivniji od ljudi koji nemaju naviku igranja videoigara.

Stoga videoigre mogu djelovati kao poluzaštita protiv noćne more.

Sve je to zanimljivo, no zapamtite kako pretjerano igranje videoigara može i loše utjecati na zdravlje - utjecati na razvoj nesanice, dovesti do prekomjerne težine i pokvariti vam vid.

Ako je vaš mališan zaluđen video igrama (ili možda vi), pripazite koliko vremena provodi pred ekranom.

Jer zdravlje ipak mora biti na prvom mjestu.

postavi nam pitanje