KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Imati blizance: dvostruko više zabave, ali i neispavanosti

Imati blizance: dvostruko više zabave, ali i neispavanosti

Datum objave: 2019-11-13 13:54:10 +0100

Imate blizance ili ih iščekujete? Čestitamo!

Roditelji s blizancima uživaju u dvostruko više maženja, zabave i veselja, ali i neispavanosti. 

Noćna hranjenja, prematanja, njegovanja, izbijanje zubića… Sve je to sastavni dio podizanja djeteta, no kada imate blizance sve to morate raditi dvostruko i kadkad se teško s time nositi.

Jer kada napokon jedno dijete ušuškate i uspavate, drugo taman zaplače. A tada i ono prvo zaplače. 

Odjednom svi plaču, a i vi bi najradije pustili suzu.

Zato vam dajemo par savjeta koji će pomoći vašim bebama da lakše usnu u san pa da se napokon svi dobro naspavate :)

1) Odlazak na spavanje u isto vrijeme

Naučiti vaše bebe na isti raspored spavanja je ključ uspjeha. Ako bebe drijemaju ili odlaze na spavanje u različito vrijeme veći su izgledi da će se u bilo kojem trenutku jedna od njih probuditi. Tako nećete dobiti prijeko potreban odmor i osjećat ćete se iscrpljeno.

Kako bi se blizanci što brže naučili na raspored spavanja, važno je hraniti ih u isto vrijeme. Djeca koja zajedno jedu će vjerojatnije biti i pospana u isto vrijeme. Nakon što ste ih nahranili, podrignuli i promijenili pelene, možete ih ostaviti da se malo poigraju sve dok polako ne počnu zatvarati oči.

2) Držite se rutine

Topla kupka prije spavanja će pomoći bebi da usne u san
Topla kupka će pomoći svakoj bebi da lakše usne u san

 

Mirna i opuštajuća rutina prije spavanja, kao što su topla kupka, priča za laku noć, nekoliko minuta maženja ili tiho pjevušenje pomažu pripremiti vaše bebe za spavanje.

Ako će uz ovakvu konstantnu rutinu ići u krevet, one će s vremenom usvojiti ovakav ritam spavanja i same će znati kada je vrijeme da se smire.

3) Ohladite sobu

Većina roditelja često toliko ugrije spavaću sobu da se u njoj jedva diše. To je naravno krivo jer zbog vrućine bebe mogu postati nervozne, pretjerano se znojiti i češće se buditi.

Temperatura sobe trebala bi biti između 16-18 Celzijevih stupnjeva pa ne pretjerujte s grijanjem. Mališani se neće smrznuti u svježijoj sobi. Samo će ljepše spavati :)

4) Prigušite svjetlo u spavaćoj sobi

Ako bebe imaju svoju sobu za spavanje nemojte ih ostavljati u potpunom mraku. Upalite stolnu svjetiljku i stavite je na pod ili van njihova vidnog polja.

Njima će biti lakše usnuti u san, a vama će biti jednostavnije provjeravati ih bez da ih uznemiravate. Probudite li jednu bebu, probudi ćete i drugu, a to opet dovodi do besanih noći.

5) Zamotajte bebe u dekicu

Zamotajte bebe u dekicu i osjećat će se sigurno
Zamotajte bebe u dekicu i osjećat će se sigurno

 

Prastari običaj pažljivog zamatanja beba u laganu dekicu može pomoći da se osjećaju sigurno i spremno za spavanje.

Nosite ih na rukama i spremite u krevetić odmah kada pokazuju prve znakove umora. Premorenu bebu mnogo je teže smiriti i vjerojatnije je da će se buditi tijekom noći.

6) Spavanje u odvojenim kolijevkama

Budući da su blizanci devet mjeseci bili zajedno u maternici može se učiniti logičnim kako bi trebali spavati i u istoj kolijevci ili s vama.

No stručnjaci su odlučno protiv toga. Ako novorođenčad spava u istoj kolijevci veći je rizik od povećane tjelesne temperature koja dovodi do noćnog znojenja i neprospavanih noći.

Isto tako, zbog manjka prostora koju bebe imaju, vrlo je moguće da će im jastuk, dekica ili nešto treće doći u blizinu nosa i usta pa se mogu i ugušiti. A to su sve znakovi koji mogu povećati rizik od sindroma iznenande dojenčake smrti (SIDS).

SIDS znači nenajavljenu i neočekivanu smrt dojenčeta koje je dotad bilo zdravo, a najčešće se događa između drugo i četvrtog mjeseca starosti.

Zato je najbolje imati odvojene kolijevke jer nema dokaza kako spavanje u istoj kolijevci na bilo koji način koristi blizancima. Ako želite da blizanci budu jedan pokraj drugog, možete između njih staviti drvenu ogradicu.

7) Prvo uspavajte mirnije dijete

Kada je jedna beba nemirna, a druga mirna, čini se logično krenuti smirivati nemirnu bebu.

No, to je krivo. Radi se o tome što će smirena beba propustiti onu teško stečenu rutinu prije spavanja koja joj je potrebna kako bi usnula u san.

Zato bi se lako moglo desiti da će se dijete koje je bilo smireno i spremno za spavanje, rasplakati i uznemiriti kada se vi bavite drugim djetetom.

Zato uvijek prvo uspavajte smirenije dijete i nemojte brinuti kako će plač drugog djeteta smetati usnuloj bebi. Većini djece ne smeta što njihov brat ili sestra plače i kada su u istoj prostoriji.

8) iPad aplikacija za uspavljivanje beba

Premoreni otac je izmislio mobilnu aplikaciju za uspavljivanje beba
Premoreni otac je izmislio mobilnu aplikaciju za uspavljivanje beba

 

Jedan od neuobičajenih i novijih načina za uspavljivanje beba je iPad aplikacija Nap-app koju je izmislio jedan pospani otac.

Matthew Nifield je muku mučio s uspavljivanjem svojih kćerki blizanki sve dok nije otkrio da ih određeni zvukovi smiruju. Počeo je snimati nježne zvukove kao što su padanje kiše, kreketanje žaba, zvuk parnog vlaka, pa čak i zvuk mačke koja prede.

Tako je stvorio White Noise (bijeli šum) aplikaciju koja se može kupiti putem Internet trgovine.

Nadamo se kako smo vam pomogli ili vam barem dali ideje koje će pomoći uspavati vaše blizance.

Jedino što vam preostaje je da ih sve isprobate. Nešto od toga će zasigurno pomoći.

A ako se vi želite što bolje naspavati pogledajte naše madrace. Ponuda je raznovrsna, a jedan od njih će i vama zasigurno pomoći :)

Pogledajte našu ponudu madraca