KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Jeste li znali da neispavanost negativno utječe moralno prosuđivanje?

Jeste li znali da neispavanost negativno utječe moralno prosuđivanje?

Datum objave: 2019-11-13 13:45:52 +0100

"U moralnosti nema ničeg božanskog, to je posve ljudska stvar..."

Albert Einstein

Jeste li ikada nešto napravili i nakon toga osjećali grižnju savjesti ili sram?

To ne mora biti nešto strašno. Možda ste mužu krišom pojeli zadnji komadić šunke iz hladnjaka ili ste tijekom igranja društvene igre neprimjetno zaobišli pravila. 

Vjerojatno ste se osjećali malo zločesto i posramljeno, a samo zato što vam je na trenutak moralni kompas malo odlutao iz smjera.

Što je to zapravo moral? Njegova definicija glasi da je to skup nepisanih pravila i običaja unutar neke zajednice. No jednostavnije rečeno, moralom razlikujemo je li nečije ponašanje dobro ili loše Ili što je pravedno i nepravedno. 

Možete li uvijek vjerovati moralnom kompasu?

Neispavanošću gubimo sposobnost za racionalnu prosudbu

Općenito gledajući, upravo zbog moralnog kompasa sami sebe smatramo odgovornima za svoje postupke.

No ipak je pravo pitanje u kojoj mjeri stvarno kontroliramo te moralne procese u donošenju odluka? Mogu li neki vanjski čimbenici toliko utjecati na nas da se ponašamo nemoralno?

Nažalost vam moramo dati potvrdan odgovor. Naime, rezultati istraživanja sve više ukazuju na to da je naše moralno ponašanje nedvojbeno povezano s kvalitetom sna. A što je još gore, zbog neispavanosti ni ne primjećujemo kada smo uhvaćeni u moralnu dilemu. 

Budući da nam je ova tematika bila veoma zanimljiva, donosimo vam nekoliko istraživanja koja su proučavala povezanost sna s moralom. 

Istraživanje 1: Zbog manjka sna, veći su izgledi za varanjem

Čak i nekoliko minuta dodatnog sna mogu utjecati na ishod moralnih dvojbi tijekom dana.

Istraživač Christopher Barnes i njegovi suradnici su u jednom od istraživanja dali sudionicima da igraju tombolu. Na kraju je ispalo da su oni koji su spavali 7 sati ili manje varali češće od onih koji su spavali barem 7, 5 sati. 

Istraživanje 2: Umorni ljudi su moralno nesvjesniji

U jednom istraživanju, istraživači su proučavali kako ljetno računanje vremena (kada spavamo jedan sat manje) utječe na tematiku pretraživanja na internetu. Googleovi podaci pokazali su kako je manjak sna reflektirao s manje moralnijim pretraživanjima u odnosu na bilo koji drugi dan u godini.

U drugom su istraživanju sudionici zamoljeni da vode dnevnik spavanja kako bi istraživači mogli izmjeriti njihovu moralnu svijest. Istraživači su otkrili kako su oni s manjkom sna teže primijetili neetičko ponašanje kod drugih u usporedbi s onima koji su kvalitetno spavali.

Istraživanje 3: Neispavanost utječe na moralno prosuđivanje

Ništa ne čudi u tome da dva dana za redom bez sna može napraviti pravi nered u nama. Ovakva ozbiljna nesanica utječe na tjelesne i kognitivne sposobnosti, ali i na sposobnost moralnog prosuđivanja.

Istraživanje pod nazivom “53 sati bez sna i utjecaj na moralnu prosudbu” pokazalo je da su oni koji pate od nesanice manje osjetljivi na etička i moralna pitanja. Kod njih se pojavljuje jak emocionalni sukob koji značajno usporava vrijeme odgovora na moralna prosuđivanja.

Kvaliteta sna i utjecaj na kognitivne sposobnosti

Kada smo umorni teže se skoncentriramo i razmšiljamo

Ako etiku i moralnost gledamo u smislu zdrave prosudbe, rezultati navedenih istraživanja i nisu toliko iznenađujući.

Nedostatak sna utječe na kognitivne sposobnosti što rezultira slabijim sposobnostima za donošenje odluka. Što ste umorniji to je vjerojatnije da ćete napraviti neku grešku i predvidjeti važne informacije. 

Zbog neispavanosti smo manje kreativni, strateški teže razmišljamo i vjerojatnije je da ćemo naići na prepreke kod racionalnog razmišljanja i procesiranja važnih informacija. A slabo pamćenje i spore reakcije samo povećavaju našu zbunjenost.

To bi moglo objasniti zašto nedostatak sna negativno utječe na moralni kompas. Jer, budimo realni - moralna pitanja nikada nisu laka. Pogotovo kada se umorni moramo uhvatiti ukoštac s donošenjem zahtjevnih odluka.

Kvaliteta sna i utjecaj na moralnost s fiziološkog gledišta

U posljednjih nekoliko godina, znanstvenici su došli do zaključka da se centar za samokontrolu nalazi u prefrontalnom korteksu mozga (frontalni režanj). 

On za svoj nesmetani rad koristi glukozu čija se proizvodnja smanjuje neispavanošću, pa već možete pogoditi da nedostatak sna negativno utječe na sposobnost samokontrole i na sposobnost planiranja svih aktivnosti koje podrazumijevaju više koraka.

Za kraj - budite najbolja verzija sebe

Nedostatak sna može vas baciti u situacije u kojima ćete nesvjesno napraviti loše odluke ili se ponašati na nemoralan način.

Dakle, poruka je jasna.

Sljedeći put kada se suočite s moralnom dilemom - prespavajte. 

Suočite se s moralnim dilemama na novom madracu