KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Jeste li znali? Neispavanost utječe na sposobnost prepoznavanja emocija

Jeste li znali? Neispavanost utječe na sposobnost prepoznavanja emocija

Datum objave: 2019-11-13 13:44:04 +0100

Imate li ikada jedan od onih dana kad mislite da su svi protiv vas? Ono... kada vas svi gledaju osuđivačkim pogledom, a stvarno niste ništa krivi?

Bez brige, mali su izgledi da se cijeli svijet zaista okomio protiv vas. Zapravo se mozak igra s vama jer mu niste dali dovoljno sna!

Naima nova istraživanja, točnije ona iz Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu, upućuju na to da manjak sna može znatno otežati čitanje znakova lica, tj. prepoznavanje emocija i reakcija na licima drugih osoba. 

Spavanje, pamćenje i prepoznavanje emocija

U istraživanju su sudjelovali samo zdravi mladi studenti podijeljeni u dvije grupe.

Prije no što su trebali gledati fotografije lica nepoznatih osoba, jedna grupa dobila je odlični noćni spavanac, a druga je trebala ostati budna 24 sata. Budući da su svi sudionici od reda bili studenti, znanstvenicima se činilo da im 24 sata bez spavanja neće predstavljati poveći problem.

Neispavani sudionici su većinu izraza lica na fotografijama prepoznali kao prijeteće, pa čak i one koji se u uobičajenim okolnostima smatraju prijateljskim. 

Neispavanost i povezanost s radom mozga

Neispavanost utječe na rad mozga

Sudionici su tijekom ispitivanja također bili podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj rezonanciji, tj. slikovnom prikazu mozga i skeniranju srca. Funkcionalna magnetska rezonancija (fMRI) pokazala je da nedostatak sna otežava mozgu razlikovanje prijetećih i prijateljskih lica, posebno u dijelovima mozga odgovornim za emocije. 

Skener srca je također pokazao oslabljenu neurološku povezanost srca i mozga koja utječe na stvaranje negativnih emocija. Drugim riječima, kad ste umorni, mozak ne može slušati što mu vaše srce govori.

Profesor psihologije i neurobiologije na sveučilištu u Berkeleyu, Matthew Walker izjavio je da se nedostatkom sna razina osjećaja prijetnje i opasnosti u mozgu povećava što može objasniti zašto neispavanost može dovesti do osjećaja usamljenosti i za smanjenom potrebom za društvom. 

Manjak sna utječe i na prepoznavanje naših emocija

Zbog manjka sna teže izražavamo i vlastite emocije

Nedostatak sna također može utjecati na prepoznavanje vlastitih izraza lica. Istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu Sleep otkrilo je da nedostatak sna otežava kontroliranje ekspresije lica, pogotovo u području oko ustiju i očiju koji su zbog neispavanosti crveni, natečeni i naborani.

Osim što teže prepoznajemo hoće li nas netko zagrliti ili pljusnuti, nedostatak sna zapravo uzrokuje cijeli niz problema. Prema Američkoj akademiji za spavanje, nedostatak sna može povećati rizik od pojave depresije, visokog krvnog tlaka, srčanog udara i dijabetesa. 

Pa što možete učiniti u vezi toga? Naspavajte se

Ugasite televizor, izbjegavajte kofein i šećer prije spavanja, obucite čarape na noge, a u slučaju da spavate na prastarom madracu ili kauču, barem nabavite udoban nadmadrac i jastuk na kojem ćete spavati kao beba

Ako ćete se i dalje boriti sa snom, upalite televizor i pogledajte snimku sjednice sabora 

Pobrinite se za kvalitetni san