KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kada je vrijeme za sobu za mlade?

Kada je vrijeme za sobu za mlade?

Datum objave: 2019-11-13 13:40:48 +0100

Bebe svojih prvih nekoliko mjeseci vrijeme spavaju u krevetu s mamom i tatom. Odnosno s mamom jer tatin ležaj u tim mjesecima postaje kauč u dnevnoj sobi. 

Nakon prvih godinu dana vrijeme je za prvu sobu, a zatim kreće privikavanje na samostalno spavanje. Dijete dobiva svoje utočište i prostor za igru ispunjen barbikama, lutkicama, autićima i dinosaurima.

Lutkice i autići vs. posteri i šminka

Djeca vrlo brzo rastu i razvijaju se, kreću u školu i postaju sve odraslija. Šarene zidove koji su dosad bili ispunjeni veselim crtežima prekrivaju slikama i posterima omiljenih bendova, a lutkice i dinosauri sele se u kartonske kutije na tavan. Njihova se okupacija i interesi mijenjaju, a centar zbivanja postaju nove stvari.

Odjednom postanu važni prijatelji i prve ljubavi, kozmetika i šminka, a ružičastim i plavim ormarima, komodama i tepisima više nije mjesto u mladenačkoj sobi.

Još jedan izazov s kojim se susreću tinejdžeri je dijeljenje sobe s braćom ili sestrama, a ako razmišljate kada je pravo vrijeme da ih razdvojite ili smjestite svakoga u svoju vlastitu sobu, evo anših idealnih prijedloga.

1. Kada beba napuni godinu dana

Ako se pitate treba li beba spavati u sobi s roditeljima, imamo odgovor na to pitanje.

U prvih godinu dana dijete bi svakako trebalo spavati u istoj sobi s roditeljima. Na taj način smanjuje se rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Naime, bebe koje spavaju uz svoje roditelje mogu se lakše probuditi tijekom noći i izbjeći dubok san kojeg stručnjaci smatraju glavnim uzrokom SIDS-a.

Soba za bebe Vox

Osim toga, spavanje u istoj sobi ima i svojih logičkih prednosti, a to je buđenje djeteta kako bi ga mama dojila ili umirivala njegov plač.

2. Kada dijete krene u školu

Kada dijete krene u školu, vrijeme je za nove obaveze, odgovornosti, navike spavanja, učenja i igre.

To je ujedno i vrijeme kada djeca najčešće dobiju svoju prvu sobu, a ona bi trebala sadržavati osnovni komad namještaja - radni stol, koji tada postaje novi centar zbivanja.

Soba za djecu koja kreću u školu Vox

U sobu je važno smjestiti i udoban krevet te je oplemeniti raznim policama za odlaganje, kako vi sve knjiga i školski pribor pronašli svoje mjesto.

Za učenje je važno odabrati udobnu stolicu, ali lampu za pisanje zadaće u zimsko doba, kada se već nakon povratka iz škole spusti mrak..

3. Kada malo dijete postane veliko

Ne možemo sa sigurnošću odrediti vrijeme kada pojedino dijete ulazi u pubertet, jer je svako od njih drugačije.

Trinaestogodišnjaci definitivno spadaju u ovu skupinu, a ako do sada još niste uredili sobu za svoje veliko dijete, najvjerojatnije će vam ono samo dati do znanja koliko mu je vlastita soba važna i koliko bi željelo imati svoj mir.

Ovo doba života idealno je za razmiještanje ako su klinci dosad dijelili sobu, a posebno ako se radi o muško-ženskoj kombinaciji.

Dječja soba Vox za mlade

U centru zbivanja sada su prostor za druženje, odmor i spavanje, a igra i učenje padaju u drugi plan.

Ipak, mladenačka soba nije razlog da klinci prestanu sanjariti i igrati se, a kad bi se roditelje pitalo, oni će uvijek ostati njihova mala djeca. 

Klik do mladenačke sobe iz snova