KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kada je vrijeme za sobu za mlade?

Kada je vrijeme za sobu za mlade?

Datum objave: 2019-11-13 13:40:48 +0100

Bebe svojih prvih nekoliko mjeseci vrijeme spavaju u krevetu s mamom i tatom. Odnosno s mamom jer tatin ležaj u tim mjesecima postaje kauč u dnevnoj sobi. 

Nakon prvih godinu dana vrijeme je za prvu sobu, a zatim kreće privikavanje na samostalno spavanje. Dijete dobiva svoje utočište i prostor za igru ispunjen barbikama, lutkicama, autićima i dinosaurima.

Lutkice i autići vs. posteri i šminka

Djeca vrlo brzo rastu i razvijaju se, kreću u školu i postaju sve odraslija. Šarene zidove koji su dosad bili ispunjeni veselim crtežima prekrivaju slikama i posterima omiljenih bendova, a lutkice i dinosauri sele se u kartonske kutije na tavan. Njihova se okupacija i interesi mijenjaju, a centar zbivanja postaju nove stvari.

Odjednom postanu važni prijatelji i prve ljubavi, kozmetika i šminka, a ružičastim i plavim ormarima, komodama i tepisima više nije mjesto u mladenačkoj sobi.

Još jedan izazov s kojim se susreću tinejdžeri je dijeljenje sobe s braćom ili sestrama, a ako razmišljate kada je pravo vrijeme da ih razdvojite ili smjestite svakoga u svoju vlastitu sobu, evo anših idealnih prijedloga.

1. Kada beba napuni godinu dana

Ako se pitate treba li beba spavati u sobi s roditeljima, imamo odgovor na to pitanje.

U prvih godinu dana dijete bi svakako trebalo spavati u istoj sobi s roditeljima. Na taj način smanjuje se rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Naime, bebe koje spavaju uz svoje roditelje mogu se lakše probuditi tijekom noći i izbjeći dubok san kojeg stručnjaci smatraju glavnim uzrokom SIDS-a.

Soba za bebe Vox

Osim toga, spavanje u istoj sobi ima i svojih logičkih prednosti, a to je buđenje djeteta kako bi ga mama dojila ili umirivala njegov plač.

2. Kada dijete krene u školu

Kada dijete krene u školu, vrijeme je za nove obaveze, odgovornosti, navike spavanja, učenja i igre.

To je ujedno i vrijeme kada djeca najčešće dobiju svoju prvu sobu, a ona bi trebala sadržavati osnovni komad namještaja - radni stol, koji tada postaje novi centar zbivanja.

Soba za djecu koja kreću u školu Vox

U sobu je važno smjestiti i udoban krevet te je oplemeniti raznim policama za odlaganje, kako vi sve knjiga i školski pribor pronašli svoje mjesto.

Za učenje je važno odabrati udobnu stolicu, ali lampu za pisanje zadaće u zimsko doba, kada se već nakon povratka iz škole spusti mrak..

3. Kada malo dijete postane veliko

Ne možemo sa sigurnošću odrediti vrijeme kada pojedino dijete ulazi u pubertet, jer je svako od njih drugačije.

Trinaestogodišnjaci definitivno spadaju u ovu skupinu, a ako do sada još niste uredili sobu za svoje veliko dijete, najvjerojatnije će vam ono samo dati do znanja koliko mu je vlastita soba važna i koliko bi željelo imati svoj mir.

Ovo doba života idealno je za razmiještanje ako su klinci dosad dijelili sobu, a posebno ako se radi o muško-ženskoj kombinaciji.

Dječja soba Vox za mlade

U centru zbivanja sada su prostor za druženje, odmor i spavanje, a igra i učenje padaju u drugi plan.

Ipak, mladenačka soba nije razlog da klinci prestanu sanjariti i igrati se, a kad bi se roditelje pitalo, oni će uvijek ostati njihova mala djeca. 

Klik do mladenačke sobe iz snova

KATALOG MADRACA

Još se uvijek niste odlučili koji biste madrac kupili?

PREUZMITE KATALOG I DETALJNO PROUČITE SVE KARAKTERISTIKE NAŠIH MADRACA, NADMADRACA, PODNICA I JASTUKA: