KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako lako očistiti baš sve u spavaćoj sobi?

Kako lako očistiti baš sve u spavaćoj sobi?

Datum objave: 2019-11-13 13:48:37 +0100

Gotovo trećinu dana provedemo u spavaćoj sobi. Sigurni smo da toliko pažnje, trećinu, ne pridajemo njenom čišćenju - kada čistimo.

Nekako je u ljudskoj prirodi zapostaviti spavaću sobu prilikom generalke. Tada zdušno navlačimo žute rukavice i krećemo u ribanje fuga u kupaonici, strugamo zapečene ostatke s pećnice i glancamo ogledala i prozore.

Spavaća soba u tom čišćenju od podruma do krova uvijek dobije nezaslužen tretman. Pobrišemo malo prašinu, usišemo i promijenimo posteljinu.

Mislimo - pa tu samo spavamo.

Ako je kod vas takva situacija i to već dulje vrijeme - vrijeme je da napravite detoksikaciju spavaće sobe

To znači: očistiti krevet, zrak, ali i okruženje.

1. Detoksikacija kreveta

Operite sve deke i prekrivače

Nadamo se da dovoljno često mijenjate posteljinu. No, čak i ako ste revni u preskidanju navlaka, trebali bi oprati i deke ili prekrivače koje stavljate na krevet.

Minimalna temperatura pranja je 60 stupnjeva. Tek na toj temperaturi možete uništiti nepozvane žitelje kreveta - grinje.

Očistite madrac

Rijetko se kada sjetimo očistiti madrac. To nije baš jednostavan posao i uvijek nam je nekako mrzak. 

Ne brinite, to čišćenje madraca nije toliko zahtjevno koliko zvuči, a sredstvo za čišćenje je sasvim prirodno. Nitko ne želi udisati kemikalije kada spava.


Čišćenje madraca može biti i dječja igra


Uzmite pola čaše soda bikarbone i u sodu nakapajte 10 do 12 kapi eteričnog ulja. Antibakterijski djeluju ulja lavande, eukaliptusa i mente. 

Taj mirisni prašak prospite po madracu i ostavite da djeluje barem sat vremena. Nakon toga ga samo usišite. Mirisat će madrac, zrak u sobi, ali i usisivač. 

2. Ništa bez čistih jastuka

Kladimo se da nikad niste oprali jastuk. Ili ako ste ga oprali sigurno je od toga prošla jedna mala vječnost. 

Jastuk je, inače, pravo leglo grinja i mrtvih stanica. Možda vam zvuči pomalo groteskno, ali vaše lice svake noći pomalo “otpada”. Da, malo pretjerujemo :) 

Jastuk bi trebali mijenjati svake dvije godine, ali postoji vjerojatnost da ga možete i oprati. Bar dva puta godišnje.
Jastuke koji se mogu prati u mašini operite u mašini, a kod onih koji se ne mogu prati možete ponoviti postupak s čišćenjem madraca.

3. Detoksikacija zraka

Nismo toliko ludi da mislimo da možete dezinficirati zrak. No, neugodna istina spavaće sobe je da se i zrak unutar zidova zagađuje. 

Otvorite prozore i pustite zrak

Ništa bez starog dobrog prozračivanja. Ako ne živite kraj tvornice koja ispušta otrovne plinove direktno u vašu spavaću sobu trebali bi bar jednom dnevno na pet minuta pustiti svjež zrak u svoj dom

U prozračivanju sobe pomaže i ventilator. Ako ga imate, uključite ga.

Filteri za zrak

Filteri za zrak nisu nužna stvar, ali ako ste alergičar, sigurno će vam dobro doći. Takvi filteri odlično pročišćavaju zrak od peluda, prašine i životinjske peruti


Filteri za zrak čiste ga i od životinjske peruti
 

Oni koji su alergični na gore nabrojeno znaju koliko to sve zna biti iritantno.

Biljke za više kisika

Biljke stvaraju kisik. To znamo još od osnovne škole. A i lijepo izgleda malo zelenila u zatvorenom prostoru.


Ozelenite i pročistite svoju sobu samo jednom biljkom

Odaberite svoju biljku i stavite je na dobro mjesto. Samo je ne zaboravljajte zalijevati. 

Detoksikacija stvari

Ne mislimo da bi svaku stvar u sobi uroniti u antibakterijsko sredstvo za dezinfekciju već da bi se nekih stvari u spavaćoj sobi definitivno trebali riješiti.

Maknite plave zaslone

Ukoliko u spavaćoj sobi držite televizor, maknite ga. Iz sobe izbacite i sve što isijava plavu svjetlost - prijenosna računala, tablete i telefone.

Dokazano je da nas svjetlost koju emitiraju ti ekrani (s kojima smo sve više povezani) dulje drži budnima i upliće se u naš čvrst san.

Izbacite umjetne osvježivače zraka

Svi mi volimo da nam kuća, ali i spavaća soba imaju lijep miris. Neki mirisi čak i uspavljaju.

Na tržištu možete kupiti niz različitih osvježivača zraka. Naravno, ti su mirisi u većini slučajeva rezultat istraživanja u kemijskom laboratoriju i nemaju ništa prirodno.Preporučujemo vam da ih za kompletan detoks sobe izbacite.

Ako pak želite da vam spavaća soba bude mirisna koristite eterična ulja.

Uživajte u mirisu i čistoći.

Pronađite svoju spavaću sobu