KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako na prirodan način protiv komaraca?

Kako na prirodan način protiv komaraca?

Datum objave: 2019-11-13 14:25:22 +0100

Jeste li znali da jedna ženka komarca tijekom svog života koji u prosjeku traje 100 dana donese na svijet do tri tisuće komaraca. A jeste li znali da krv piju samo ženke komaraca te da od jajašca do ženke koja ubada i siše krv prođe od četiri do sedam dana?

Moramo priznati da je i nas iznenadio taj podatak kao i činjenica da se komarci zapravo hrane nektarom cvijeća i algama, a krv ženkama služi kao odličan izvor bjelančevina i željeza, potrebnih za stvaranje potomstva.

Groznica Zika, malarija, virus zapadnog Nila, žuta, chikungunya i denga groznica - samo su neke od opasnih bolesti koje prenose komarci, a postoji preko 3300 vrsta komaraca (lat. Culicide), dok je u Hrvatskoj do sada pronađeno 50 vrsta. 

Osim toga, bez obzira na zarazu, nekim ljudima ti ubodi znaju izazvati alergijske reakcije, stoga običan ubod komarca može biti vrlo opasan.

No, jeste li se ikada pitali kako odabiru svoju žrtvu?

Znanstveno je dokazano da najviše vole krvnu grupu 0, ona im je dvostruko draža od krvne grupe A, a krvna grupa B umjereno im je privlačna. 

Druga velika stvar po kojoj biraju žrtve je po boji odjeće. Primjerice jeste li primjetili da će vas komarci izbosti preko crnih tajica, ali neće ako se pokrijete s bijelom plahtom?

E pa to je zato što je njihovo primarno osjetilo vid, a uočljiviji smo mu ako smo odjeveni u tamnu odjeću. Tamnije boje podsjećaju ih na mjesto pogodno za polaganje jaja jer se na njima bolje kamufliraju, stoga je bolje odabrati svjetliju odjeću.

No, osim odjeće privlače ih naši mirisi i to od voćnih i slatkastih parfema do znojenja, alkoholnih para, "mirisa" naših gležnjeva i stopala.

No, kako se prirodno možemo zaštititi od komaraca?

Najjednostavniji način je da na prozore svog doma stavite komarnike te u posude s cvijećem posadite lavandu, bosiljak, ružmarin, odnosno biljke koje ih tjeraju.

Naime, komarce odbijaju mirisi različitog bilja poput lavande, eukaliptusa, citronele, geranija, ružmarina, timijana, komorača, pačulija, cimeta i klinčića. Gotove pripravke s ovim mirisima možete pronaći u specijaliziranim trgovinama te ljekarnama, ali možete ih i sami napraviti miješajući eterična ulja s nekim bazičnim uljima. Pri tome valja pripaziti na fototoksična ulja koja će vašu kožu učiniti osjetljivom na UV zrake.

Velika pomoć protiv komaraca može biti i drugo začinsko bilje poput čajevca, matičnjaka, bosiljka, ružmarina ili kadulje. Biljke čija se eterična ulja koriste u prirodnim repelentima tjerat će napasnike, no efikasno je i ako se pokoji komadić biljke zapali primjerice na roštilju.

Zapravo na tom principu rade i spirale i svijeće koje su vrlo učinkovita zaštita protiv komaraca.

A kako spojiti ugodno s korisnim? 

Upalite svijeću s mirisom citronele i limunske trave, pokrite se s plahtom i uživajte u našem madracu.

Fotografije: Pinterest

Pripremila: Boba Blašković

KLIK NA NAŠE MADRACE