KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako namjestiti malu spavaću sobu

Kako namjestiti malu spavaću sobu

Datum objave: 2019-11-13 13:51:07 +0100

Već smo to sto puta rekli, ali reći ćemo još jednom. Spavaća soba trebala bi biti vaša mirna oaza gdje ćete nakon svakog napornog dana napuniti baterije.

Zato je važno da je namjestite tako da vam u njoj bude ugodno boraviti.

Priznajemo kako namještanje spavaće sobe može biti prava umjetnost. Pogotovo ako se radi o maloj spavaćoj sobi pa morate uskladiti vaše želje za estetikom s funkcionalnošću sobe.

Uz naših nekoliko naših savjeta saznajte na što sve misliti kada preuređujete spavaću sobu.

Prvo napravite skicu na papiru

Prije nego započnete s guranjem namještaja po podu, najpametnije je prvo eksperimentirati na papiru. Tako ćete vizualizirati i eliminirati neke ideje za koje ste možda mislili kako će funkcionirati, no u stvari neće.

A i izbjeći ćete nepotrebno grebanje poda, oštećenje zidova od bušenja rupa i bolove u svim dijelovima tijela. Ipak namještaj nije toliko lagan :)

Također bi trebali znati dimenzije svoje sobe i dimenzije najvećih komada namještaja kao što su krevet, komoda i ormar.

Razmislite kako ćete provoditi vrijeme u spavaćoj sobi

Dok pokušavate shvatiti kako pametno organizirati namještaj razmislite što ćete najviše raditi u spavaćoj sobi.

Planirate li se šminkati i uređivati u spavaćoj sobi ili samo spavati?

Možda vam je najbitnije opuštanje pa želite imati knjige pokraj kreveta, a s njima i noćni ormarić i stolnu svjetiljku. Uz to bi dobro došlo i osvjetljenje iznad kreveta, pa ćete krevet morati smjestiti odmah uz zid.

Ako volite čitati u krevetu onda su vam potrebni noćni ormarić i svjetiljka
Ako volite čitati u krevetu onda su vam potrebni noćni ormarić i svjetiljka

 

Kada odlučite za što će vam služiti spavaća soba prema tome odaberite koji ćete namještaj u nju staviti. Sve što je nepotrebno - izbacite.

Ormarić za šminkanje možda lijepo izgleda, ali ako ga ne koristite samo će vam smetati i zauzimati dragocjeni prostor.

Krevet i madrac su najvažniji

Ako s uređenjem spavaće sobe počinjete od nule, predlažemo vam da krenete od odabira kreveta i madraca. Jer upravo će vam krevet i madrac osigurati potreban noćni san i odmor.

Prema nekim smjernicama kreveti se smještaju nasuprot vratima ili uz najveći zid u sobi. Ako zbog pomanjkanja prostora nemate tu mogućnost, pronađite mjesto za krevet koje ima najviše smisla za vas.

Možda će zvučati smiješno, ali ne zaboravite provjeriti možete li zatvoriti i otvoriti vrata spavaće sobe ili ormara.

Također, potpuno je u redu postaviti krevet i ispod prozora, no možda ćete tijekom zimskih dana osjećati hladno strujanje zraka pa ćete teže zaspati.

Krenite od većih prema manjim komadima namještaja

Jednom kada nađete pravo mjesto za krevet možete započeti s postavljanjem ostalog namještaja. Najpametnije je započeti od većih komada namještaja koji zauzimaju najviše prostora pa nastaviti s manjim komadima pomoću kojih ćete popunjavati prazni prostor.

Nakon kreveta obično dolazi ormar, zatim noćni ormarići, radni stol, police, stolice i sve ostalo.

Ako vam se ipak čini kako ormar zauzima previše mjesta, razmislite da odjeću stavite u ladice komode koja zauzima manje mjesta :)

Manje je više

Iz spavaće sobe izbacite sav suvišan namještaj i nikako u njoj nemojte gomilati stvari. Što manje prenatrpate prostor s velikim namještajem i nepotrebnim stvarima, to bolje.

Najbitniji je krevet, a ostali namještaj smjestite prema njemu
Krevet je najveći komad namještaja, a ostatak spavaće sobe uredite u minimalističkom duhu

 

Još jedan brzi savjet prije namještanja sobe: nemojte ići u kupovinu novog namještaja prije nego ste rasporedili onaj koji već imate. Ako vam se ne sviđa izgled vašeg starog ormara možda možete razmisliti o njegovom preuređenju.

Ako ipak vidite kako nemate dovoljno mjesta za sve potrebne stvari ili samo želite osvježiti sobu s par novih komada pokućstva, otkrijte koji namještaj će najbolje odgovarati manjim sobama.

1) Krevet sa spremnikom

Ako ste u potrazi za novim krevetom najbolje je odabrati onog s ladicama ili spremnikom. Takav krevet će zauzeti manje prostora u sobi jer se ispod madraca nalazi sakriveni prostor u kojeg možete spremati stvari i odjeću.


Jedan od takvih kreveta je naš Penelope model

 

Ako vam se ipak ne da svako malo podizati madrac da dohvatite stvari, postoje i modeli koji imaju ladice na bočnim stranama kreveta. Ovakvi kreveti su savršena opcija za opremanje manjih i srednjih soba gdje je najvažnije pametno rasporediti prostor.

2) Komoda

Što je komoda viša, to ćete bolje iskoristiti prostor
Što je komoda viša, to ćete bolje iskoristiti prostor

 

Komode su moderni komad namještaj i ponekad dobra zamjena za veliki ormar. U ove samostojeće ladice možete strpati sve što želite - ovisno o tome koliko je velika :)

Razmislite o višim komodama ili dodavanju polica na zidove koji neće zauzeti mnogo prostora.

3) Ogledalo

Zrcala su savršeni način za vizualno povećanje sobe
Pomoću zrcala u tren oka možete malu spavaću sobu učiniti vizualno većom

 

Pomoću ogledala možete vizualno povećati vašu sobu. Samo ih trebate postaviti na dobra strateška mjesta. Osim što ogledala vizualno povećavaju sobu ona je i osvjetljavaju, daju joj energiju i sama po sebi su lijepa dekoracija :)

I na kraju vam ništa drugo ne preostaje osim eksperimentiranja.

Kada je riječ o uređenju spavaće sobe najvažnije je da se vi u njoj ugodno osjećate. Ako ste se odlučili na opremanje spavaće sobe, slobodno pogledajte što sve imamo u našem asortimanu :)

Možda ćete dobiti kakvu ideju i odmah napraviti skicu kompletnog preuređenja :)

Uživajte!

Opremite spavaću sobu :)