KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako očistiti spavaću sobu?

Kako očistiti spavaću sobu?

Datum objave: 2020-03-29 19:51:03 +0200

Vjerujemo da mnogi odavno nisu imali ovako čiste kuhinje, pospremljene ormare, organizirane regale, balkone... Često ovih dana slušamo kako dezinficirati dom prirodnim sredstvima, a priča se puno i o tome kako se trebamo ponašati kada dođemo iz kupnje i što sve i na koji način tebamo dezinficirati.
No, malo tko priča o mjestu gdje provodimo gotovo najviše vremena - o spavaćoj sobi.

Pa krenimo od najvažnijeg - od madraca.
Kako i koliko često treba čistiti madrac?
Naša preporuka je da madrac treba usisavati jedanput tjedno, kada mijenjate posteljinu.

Svakih mjesec dana, a posebice u ljetnim mjesecima kada se čovjek više znoji, trebalo bi napraviti "suho pranje" madraca. Postupak je sljedeći: madrac prekrijte s vlažnim ručnikom par minuta, a potom maknite ručnik te pospite ga sa sodom bikarbonom. Prekrijte sodu s vlažnim ručnikom i pustite da djeluje 15-ak minuta. Ostatke sode usisajte, a potom madrac dobro osušite. Preporuka je da madrac ostane nenamješten cijeli dan kako bi se dobro prosušio na zraku.

Sličan postupak je i za tepihe u spavaćoj sobi i tkanine koje ne možete prati u perilici rublja.

Iako većina naših madraca ima perivu navlaku, kod kreveta većih dimenzija zna biti veliki problem vratiti navlaku na madrac, pa stoga preporučujemo češće "suho pranje" madraca te preokretanje madraca.
Sezonski okrećite madrac mijenjajući mu strane u svim smjerovima - gore dolje, stražnja i prednja strana. Uz to savjetujemo i da koristite zaštitnu navlaku koju bi trebalo oprati jedanput mjesečno.

Kod odabira popluna i posteljine savjetujemo vam da odabirete one modele i materijale koji se smiju prati na visokim temperaturama. Posteljinu perite na 90 stupnjeva i to sa što manje omekšivača, s obzirom da kod osjetljivih ljudi i djece omekšivač može uzrokovati alergije.

Za čišćenje tapeciranih dijelova kreveta koristite specijalizirana sredstva i držite se uputa.

A ako patite od alergija na prašinu i grinje te sezonskih alergija, svakako smanjite broj tekstila u spavaćoj sobi - dakle, bez tepiha, tapisona, ukrasnih prekrivača, dekorativnih jastuka i zastora.

Zastore, prekrivače i dekorativne jastuke perite sezonski, no pripazite na deklaraciju i način održavanja kako se ne bi stisnuli i zgužvali u pranju.
Ako razmišljate o nabavci novog madraca, nadmadraca, jastuka ili kreveta, proučite našu ponudu na linkovima: kreveti, madraci, jastuci, nadmadraci.