KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako odabrati madrac koji najbolje odgovara vašem načinu spavanja i vašem tijelu?

Kako odabrati madrac koji najbolje odgovara vašem načinu spavanja i vašem tijelu?

Datum objave: 2019-11-13 14:25:08 +0100

Vjerojatno ste primjetili - u tijeku je naša velika akcija zamjene starih madraca s novima i zato smo vam do 30. lipnja pripremili niz popusta i akcija na madrace, nadmadrace, krevete, jastuke...

No, ono što je najčešće pitanje je koji madrac vam je najbolji, odnosno koji madrac bi mi preporučili?

Odgovor nikako nije jednoznačan jer svi smo mi različiti, volimo spavati u različitim položajima, imamo različite preferencije udobnosti, ali i imamo različitu fizičku građu i kilograme...

Zato nemojte se iznenaditi ako vas pitamo što najviše volite raditi u krevetu, odnosna u kojem položaju najviše volite spavati?

Naime, položaj tijela pri spavanju jako utječe na vaš osjećaj udobnosti i zato je važno odabrati madrac koji podupire tijelo tamo gdje najviše treba...

Primjerice, osobama koje spavaju na boku, kukovi i ramena podržavaju većinu tjelesne težine, što znači da ondje trpe najveći pritisak. Iako se radi o najzdravijem položaju spavanja, spavanje na neadekvatnom odnosno pretvrdom madracu može izazvati bol u predjelu bokova, ramena, koljena, gležnjeva i koljena.

Osim toga, spavanje na pretvrdom madracu će uzrokovati da vam donji dio leđa tone i pada umjesto da održava njegovo prirodno, ravno poravnanje.

Vaš idealan madrac ako spavate na boku, vjerojatno će biti u rasponu od srednjeg do srednje tvrdog.

Idealan madrac trebao bi vam omogućiti da udobno smjestite sve točke pritiska u madrac, odnosno da one lagano utonu, ali opet treba biti dovoljno čvrst da kralježnica ostane ravna i paralelna s podom u ležećem položaju.

Idealan madrac za vas mogao bi biti madrac sa slojem memorijske pjene, poput našeg madraca Premium.

Memorijska pjena omogućava maksimalnu prilagodljivost tijelu u beskonačno mnogo zona, pružajući potpuni osjećaj opuštenosti mišića. Tako ravnomjerno podržava svaku točku tijela i osigurava ispravan položaj kralježnice te miran i nesmetan san.

Ako pak najviše volite spavati na leđima, to znači da se najveći pritisak stvara na gornji dio leđa, stražnjicu i pete. Madrac koji je previše čvrst može uzrokovati nepotrebni pritisak na te točke, a donji dio leđa ostaviti bez potpore što će stvoriti napetost u mišićima i bol.

S druge strane, na premekanom madracu vaše tijelo će preduboko utonuti u madrac, a nedostajat će mu i podrška u gornjem dijelu. To će također stvoriti neugodan osjećaj kod spavanja.

Sve u svemu, spavanje na leđima nije loša opcija, jer tijelo zadržava prirodan položaj glave, vrata i kralježnice i jedino što morate napraviti je odabrati odgovarajući madrac.

Najveći problem kod spavanja na leđima je hrkanje pa ako imate problema s hrkanjem to nije najbolji položaj za spavanje za vas.

Vaš idealan madrac ako spavate na leđima, je u rangu od srednjeg do srednje tvrdog. Madrac treba omogućiti vašem tijelu udobnost i određenu mekoću da točke pritiska utonu, ali ne previše, da se ne možete niti pomaknuti.

Kad legnete na madrac između donjeg dijela leđa i madraca ne bi trebalo biti više od jednog prsta razmaka.

Svakako isprobajte naš madrac Queen s džepićastom jezgrom i slojem memory pjene koji daje ergonomsku potporu tijelu. Madrac Queen se nježno prilagođava vašem tijelu ravnomjerno raspoređujući težinu, dajući mu tako savršenu potporu tijekom spavanja. 

Madrac Queen zbog svojih posebnih karakteristika preporučujemo svima koji imaju problema s bolnim leđima i osobama koje preferiraju viši i tvrđi madrac.

Osobe koje spavaju na trbuhu najveći pritisak stvaraju na osjetljive dijelove tijela kao što su prsa, lice i laktovi. Smatra se kako je to najlošiji položaj za spavanje jer stvara najveći pritisak na kralježnicu.

Madrac koji je premekan može uzrokovati da donji dio leđa tone ili što stavlja dodatni pritisak na vrat koji je ionako preopterećen u ovom položaju. No, madrac koji je pretvrd također može uzrokovati bol i pritisak.

Idealan će za vas biti srednje tvrd madrac na kojem se nećete osjećati napeto kada legnete, a najvažnije je da spriječiti da vam leđa potonu kada legnete. 

Čvrstoća madraca će osigurati maksimalno poravnanje kralježnice. Ipak, madrac ne bi trebao biti pretvrd, kako ne bi spriječio kralježnici da formira prirodnu krivulju. Jako korisno može biti da ispod kukova stavite jastuk. 

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli, ali ističemo - prije kupnje obavezno isprobajte madrac. Optimalno bi bilo da na madracu ležite barem 15 minuta u položaju u kojem najčešće spavate. Kada isprobavate madrac ponašajte se prirodno te se slobodno prevrčite, opustite, zatvorite oči...

Također, uzmite u obzir vašu tjelesnu građu i težinu.

Sitnijim osobama bolje će odgovarati mekši, a krupnijim osobama nešto tvrđi i čvršći madraci, a i određeni madraci pogodniji su za djecu, starije osobe, žene, muškarce...

Da, u pravu ste, odabrati pravi madrac uopće nije lak posao, ali zato će vam rado pomoći Perfectino educirano osoblje da brže i jednostavnije pronađete ono što vam najviše odgovara.

Fotografije: Pinterest

Pripemila: Boba Blašković

TRK NA NAŠU PONUDU MADRACA