KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako pobijediti ljetni umor?

Kako pobijediti ljetni umor?

Datum objave: 2019-11-13 14:25:13 +0100

Svi znamo za proljetni umor. No, jeste li primjetili da se i ljeti ponekad osjećamo umorno i iscrpljeno?

Pri visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih žila i pada krvnog tlaka. Organizam povećava aktivnost, dolazi do pojačanog rada štitne žlijezde, hipofize i nadbubrežne žlijezde. Ako u ovom dosta zahtjevnom stadiju nedostaju vitamini, minerali ili antioksidansi, javlja se ljetni umor. 

Što sve utječe na njega?

Prvenstveno stil života, stres, prehrambene navike, ali i vrijeme provedeno u klimatiziranim prostorima, nedovoljna hidratacija, nekvalitetan san. Sve to uvelike može pridonjeti niskom nivou energije, uzrokovati umor, iscrpljenost pa čak i nesvjesticu.

Kako si pomoći?

Jako puno toga možete učiniti ako krenete ranije leći i ne konzumirate tešku hranu i alkohol prije spavanja, ali si razinu enegije možete podići i ako jedete zdravo, svježe, raznovrsno i lagano.

Najbolje su namirnice koje se mogu jesti ljeti su sirove bez termičke obrade, a to je sezonsko voće i povrće koje predstavlja temelj ljetne prehrane. Umjesto da sate provedete u kuhinji, poigrajte se pripremom  salata, hladnih juha od voća i povrća, smoothija, cijeđenih sokova. 

Od mesa prednost treba dati ribi, piletini i puretini te ga jesti s maslinovim uljem. Mediteranska prehrana je idealna za ljeto, naše podneblje obiluje svim namirnicama koje su tijelu potrebne da savlada sve izazove čak i na visokim temperaturama.

Nastojte, također, unositi dovoljno vode, a odlučni su i cijeđeni sokovi koji će tijelu dati potrebne vitamine.

Kako biste se pripremili za ljeto nastojte mijenjati svoje životne navike iz proljetnog, a posebice zimskog razdoblja. 

Počnite jesti manje obroke, unosite više tekućine, više se krećite i bavite fizičkom aktivnošću, a noć ispunite kvalitetnim i snom na dobrom madracu u prozračenoj sobi. U vrlo kratkom vremenu ustabilit ćete svoje životne navike i osigurati jednostavno funkcioniranje tijekom dana. Umor će, uz lijepo vrijeme i uživanje u visokim temeperaturama, postati tek stvar prošlosti.

Prozračite i rashladite prostoriju prije spavanja. Lezite u lanenu ili satensku posteljinu koje malo hlade i ugasite sve gadgete.

I naravno, nemojte zaboraviti zamračiti prostoriju u kojoj spavate i izabrati odgovarajući madrac

Fotografije: Pinterest

Pripremila Boba Blašković

KLIK NA MADRACE