KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako pravilno provjetravati stan?

Kako pravilno provjetravati stan?

Datum objave: 2019-11-13 13:43:03 +0100

Jeste li znali da je zrak u našim domovima i uredima često i do pet puta zagađeniji od zraka vani, a u sobama tinejdžera čak i 10 puta?

Glavobolja, loša koncentracija i pospanost samo su neke od posljedica, a da ne spominjemo alergije, bakterije, viruse, plijesan... sve se to buja upravo u takvom ustajalom zraku.

Povećana razina CO2 u zraku, čestice hrane od kuhanja, dlake kućnih ljubimaca, vlaga proizvedena tuširanjem, pranjem rublja, znojenje ukućana, plastika... sve to utječe na lošu kvalitetu zraka, a istraživanja pokazuju da 92 posto ljudi prerijetko i nedostatno prozračuje svoje domove.

U uredima je situacija često još i gora, pogotovo kod zgrada s PVC i aluminijskom stolarijom koja ne diše, odnosno ne propušta zrak.

Što to znači? Koliko često i kako trebamo provjertavati prostore?

Minimalno 4-5 puta dnevno, a najviše i najdulje ujutro i navečer.

Jutarnje i večernje prozračivanje obavezno bi trebalo izgledati tako da širom otvorite prozor i vrata sobe i pustite ih otvorene barem pet minuta. Time će toplina, vlaga i „iskorišteni“ zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i „svježim“ vanjskim zrakom. Zidovi neće biti ohlađeni u tako kratkom vremenu te će soba opet ubrzo biti ugodno topla. Tijekom prozračivanja ventili radijatora bi trebali biti zatvoreni.

Prostor treba provjertavati dulje ako nemate mogućnost otvaranja više prozora i balkonskih vrata te ako nemate mogućnost poprečne ventilacije, tj. ako su vam svi prozori na istoj strani zgrade. Ako možete otvoriti samo prozor, onda provjetravanje treba trajati do 10 minuta.

Ako pak prozor možete otvoriti samo na ventus, potrebno je od pola sata do sat vremena za izmjenu zraka. Problem ovakvog načina provjetravanja je što se zidovi sobe hlade i postoji opasnost kondenzacije vlage na hladnim zidovima.

Prozračivanjem se smanjuje vlaga, a trebalo bi prozračivati prostor i kod kišnog i maglovitog vremena. Kod hladnijih vanjskih temperatura, vlaga će svejedno izaći iz prostorije.

Ako imate problem s vlagom, važno je zatvarati vrata hladnijih prostorija, jer bi se vlaga iz toplije, mogla preseliti u hladniju prostoriju i tamo kondenzirati. Jednako tako važno je da previše ne hladite prostorije koje se baš ne koriste, posebice ne spavaće sobe.

A ako tražite savjet kako urediti spavaću sobu i pronaći, novi krevet ili madrac, evo linkova.

PRONAĐI SVOJ NOVI MADRAC

 

Tekst: Boba Blašković

Fotografije: Pinterest

KATALOG MADRACA

Još se uvijek niste odlučili koji biste madrac kupili?

PREUZMITE KATALOG I DETALJNO PROUČITE SVE KARAKTERISTIKE NAŠIH MADRACA, NADMADRACA, PODNICA I JASTUKA: