KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako se naspavati kada niste u svojem krevetu?

Kako se naspavati kada niste u svojem krevetu?

Datum objave: 2019-11-13 13:49:04 +0100

Božićni su blagdani i vjerojatno ćete, kao i mnogi, posjetiti daljnju rodbinu ili prijatelje.

A ako ste bili te sreće i mogli ste priuštiti godišnji odmor, vjerojatno ćete ostati malo dulje u posjeti, pa ćete tamo i prespavati. 

No, spavanje na nepoznatom krevetu prvih 2-3 dana može biti zaista neudobno. Možda ćete se boriti s premekanim jastucima, neudobnom posteljinom ili pretvrdim madracem zbog kojeg ćete misliti da ćete sljedećih nekoliko dana hodati pogrbljeno kao vaša baka

A možda će vas zapasti neudoban kauč ili dječji krevet

Bez obzira na koju ćete nemilost naići, postoji mnogo načina da se odmah prve noći dobro naspavate.

Ponesite sa sobom dodatnu deku, jastuk i nadmadrac

Ako ćete boraviti kod obitelji ili prijatelja, očito je kako ne možete previše utjecati na vrstu kreveta ili njegov položaj.
No, vjerojatno ste prijatelje već i prije posjetili, pa možete pretpostaviti sve moguće scenarije koji će se dogoditi.

Ako vam je tijekom noći često hladno, a vaši prijatelji vole spavati u ledenjaku, pitajte ih imaju li dodatnih deka ili popluna. Ako nemaju, uzmite ih sa sobom. 

Isto tako za svaki slučaj uzmite jastuk na kojem inače spavate. Možda ćete dobiti premekanog ili pretvrdog na kojem se nikako nećete moći namjestiti, a sa svojim jastukom dobivate i poznati miris doma zbog kojeg ćete i lakše zaspati.

Ako putujete osobnim automobilom, zašto ne bi spakirali i nadmadrac? Tako ćete biti 100% sigurni da se vaša leđa neće družiti s virujućim oprugama iz kreveta

Nadmadrac Pink

Dobro je znati i kada se vaši prijatelji ili rodbina ustaju iz kreveta kako bi znali kada se morate probuditi da bi na vrijeme obavili cijeli jutarnji ritual.

Ponesite sa sobom pomoćni set za spavanje

Ako ste jedan od onih koji jedino mogu zaspati u potpuno mračnoj sobi, svakako bi sa sobom trebali ponijeti masku za spavanje. Možete nabaviti čvrste, labave, velike, male… Ma izbor je prevelik.

Isto tako, ponesite čepiće za uši ako znate da ćete dijeliti sobu s nekime. Možda će vaš cimer po noći piliti drva (tj. hrkati), pa ćete čepićima za uši barem malo ublažiti iritirajuće zvukove.

Nikuda bez filmova i muzike

Ono što radite netom prije spavanja i odmah nakon buđenja ima veliki utjecaj na to koliko ćete energije imati sljedeći dan. Ako se kod kuće obično opuštate s nekoliko epizoda omiljene TV serije ili volite zaspati uz glazbu, ponesite ih sa sobom na laptopu ili tabletu.

Ponesite filmove i opustite se prije nego što idete u krevet

Ovaj savjet vjerojatno zvuči kontradiktorno svemu što smo do sada savjetovali (nikako u krevet s elektronikom), gledanje omiljene TV serije ili slušanje muzike na mobitelu prije nego se ušuškate u krevet i nije toliko loša ideja.

Samo pametno postavite granicu i ugasite laptop ili mobitel barem pola sata prije nego što mislite zaspati, a muziku slušajte tako da ekran mobitela okrenete prema dolje kako svjetlost iz ekrana ne bi direktno svjetlila u vas.

Ponesite mirise koji vas opuštaju

Mirisi su važni za mnoge ljude. Neugodni mirisi u spavaćoj sobi kao što su nepoznati deterdžent ili ustajali zrak, mogu vas baciti iz takta i upropastiti vam san. 

Uzmite bočicu eteričnog ulja lavande, vanilije ili nekog drvenog mirisa i njima našpricajte jastuk na kojem spavate. Ovi mirisi će vas opustiti, pa će vam biti i lakše zaspati

Uzmite vremena za svoju rutinu prije spavanja

Bilo da spavate u hotelu ili kod prijatelja, najvažnije je održavati rutinu prije spavanja. Pogotovo prve noći.

Ako obično vježbate prije spavanja, napravite neki lagani set vježbi, a ako vas umiruje šalica vrućeg mlijeka ili čaja, popijte ga prije spavanja. Prijateljima zasigurno neće smetati što će vam stopiti mlijeko ili skuhati čaj. 

Isto tako, uzmite si dovoljno vremena za opuštanje. Ako se nikako ne možete namjestiti u krevetu, možete ustati, hodati okolo, malo se protegnuti ili pročitati par stranica knjige.

Ne zaboravite sa sobom ponijeti udobnost doma

Budući da kroz cijeli blog pišemo o dovođenju malih djelića doma koji će vam pomoći da se opustite, ne zaboravite sa sobom ponijeti i stvari navike. Što to znači? 

Ako ne volite tijekom noći trčkarati bosi do kupaonice, ponesite sa sobom i omiljene papuče. Ako uživate u šalici čaja prije spavanja, ponesite sa sobom omiljenu šalicu. Treba li vam još uvijek plišanac ili mali jastučić bez kojeg ne možete spavati? Ponesite ih sa sobom. 

Ako imate omiljenu šalicu s koje pijete čaj, ponesite je sa sobom na putovanje

Sve što će vam omogućiti da se osjećate kao kod kuće, ponesite sa sobom smiley

Možda ne možete promijeniti lokaciju spavanja, no pametno pakiranje će vam omogućiti i kvalitetan odmor. 

Uživajte u posjeti rodbini i prijateljima i lijepo se naspavajte

Naravno - i zabavite smiley

Stvorite putujući set za spavanje