KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako se naspavati na skijanju?

Kako se naspavati na skijanju?

Datum objave: 2019-11-13 13:49:22 +0100

Skijanje je nekako postalo popularan sport u Lijepoj Našoj.

Toliko popularan da smo čak odlučili odgoditi početak drugog polugodišta školske godine

Dobro je poznato da se preko granice nosi sarma, domaće kobasice i variva jer želimo što više uživati u još ovo malo godišnjeg koliko nam je ostalo. No iako uživamo u dobroj hrani, mnogi nemaju toliko dobrog iskustva u samom spavanju u planinama.

Nekako ih sve pogodi nesanica.

Sve je to zbog suhog zraka

Budući da se nalazite u planinama gdje je poprilično hladno, hoteli, apartmani i kolibe moraju se i dobro zagrijati kako bi vam boravak bio što udobniji. No, zbog tolikog grijanja, zrak se isušuje i eto vam problema.

Vjerojatno vam nije strano buđenje tijekom noći ili buđenje sa suhim grlom, peckanjem očiju te otežano disanje kroz nos. A tu i tamo tijekom noći vjerojatno i hrčete

Nedostatak vlažnosti jedan je od glavnih problema zbog kojih ne možete kvalitetno spavati, a umjesto da uz sarmu još nosite i ovlaživač zraka sa sobom, s ovih nekoliko malih trikova možete povećati vlažnost spavaće sobe

Trik 1: Iskoristite spužvu kao ovlaživač zraka

Ovakvu vrstu ovlaživača je zaista lako za napraviti.

Natopite spužvu u vodu i stavite je u plastičnu vrećicu

Uzmite plastičnu vrećicu za zamrzivač i olovkom ili nekim sličnim pomagalom probušite 20-ak rupa. Zatim namočite veliku spužvu i dobro ocijedite višak vode. Stavite vlažnu spužvu u vrećicu i držite je u sobi kako bi povećali vlažnost zraka.

Ovaj trik je sasvim dobar za male prostorije, a da bi ovaj ovlaživač bio što učinkovitiji, postavite više spužva po sobi.

Trik 2: Navlažite zavjese

Navlažite zavjese pomoću bočice s raspršivačem. Kada vas nema u sobi, otvorite prozore kako bi vanjski zrak filtrirao kroz zavjese. Tako će voda iz zavjesa ispariti i ovlažiti prostoriju. 

Ako se prozor nalazi iznad radijatora, zavjese možete ovlažiti i netom prije spavanja jer će toplina iz radijatora isto tako ispariti vodu iz zavjesa.

Trik 3:  U sobi sušite odjeću i ručnike

Stavite vlažne ručnike i odjeću na radijatore ili ih objesite po sobi. Što imate više mokre odjeće, učinak će biti bolji.

Trik 4:  Iskoristite ručnike kao ovlaživač zraka

Stavite mokre ručnike na radijator

Ova vrsta ovlaživača je malo zahtjevnije izrade, no toliko dobro vlaži zrak da svakako vrijedi pokušati s ovom instalacijom. 

Uzmite tri ručnika (dva dulja i jedan manji) i natopite ih u toploj vodi. Ocijedite višak vode i nakon toga dva dulja ručnika prebacite preko radijatora tako da njihovi krajevi dodiruju pod. 

Treći ručnik presavinite i stavite ga na radijator tako da dva veća ručnika ne kliznu s radijatora. 

Sada stavite posudu s vrućom vodom na pod ili na stolicu (s obzirom na duljinu ručnika) i krajeve ručnika natopite u vodu. Kako će se ručnici sušiti tijekom noći tako će vući vodu iz posude te će ostati vlažni.

Za dodatnu udobnost na ručnike možete nakapati i 3-4 kapi eteričnog ulja lavande ili bilo kojeg drugog opuštajućeg mirisa. 

Trik 5: Na radijatore stavite posude s vodom

Stavite lonac ili posudice s vodom na radijatore. Kako se radijatori griju, tako će se voda isparavati i vlažit će prostoriju.

Posude ili čaše s vodom možete staviti i kod prozora, pa će tijekom dana sunce grijati i isparavati vodu.

Trik 6: Otvorite vrata tijekom tuširanja

Otuširajte se u vrućoj vodi i ostavite vrata kupaone otvorena. Tako će vruće pare iz kupaone doći i u druge prostorije te ćete tako znatno povećati vlažnost.

Evo, ovo je 6 malih trikova za bolje spavanje na skijanju. Uz domaće pripremljenu hranu, za bolje spavanje ponesite i svoj omiljeni jastuk i spakirajte nadmadrac. 

Uživajte na godišnjem i pazite se skijaških ozljeda smiley

Ponesite nadmadrac na skijanje