KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako se pripremiti za prvi dan škole bez stresa

Kako se pripremiti za prvi dan škole bez stresa

Datum objave: 2019-11-13 14:25:38 +0100

Prvi dan škole veliko je uzbuđenje kako za djecu, tako i za roditelje i nešto je što se pamti cijeloga života. A baš zbog toga, svi tako važni događaji u životu znaju biti prilično stresni i uzbudljivi. Kako da uzbuđenje ostane pozitivno i bez stresa, popričali smo s roditeljima, učiteljima i psiholozima te smo vam pripremili savjete koji vam mogu uistinu pomoći.

Prva stvar je dobro se informirajte. Saznajte na stranicama škole što prvašići trebaju ponijeti za prvi dan škole i to nabavite. No, jako je važno da osim vas i dijete bude jako dobro informirano i pripremljeno za nove izazove.

Razgovarajte sa svojom djecom, objasnite im da ih čeka uzbuđenje, nova prijateljstva, učiteljica, razred... što plastičnije im objasnite što to znači škola, ali naravno gledano s pozitivnije strane. U cijelom tjednu prije početka škole prije spavanja pričajte im po svojim dogodovštinama iz škole, svojim prijateljima, školskim izletima, satovima glazbenog, likovnog, tjelesnog, prirode i društva... Pričajte im o svojoj omiljenoj učiteljici, o simpatiji iz 1c, o zajedničkom učenju, vježbanju matematike s jabukama, zabavnoj lektiri, pidžama partijima za vikend.

ž

Paralelno s pripremom djeteta, nabavite sve što je potrebno za školu. Nova torba pernica, knjige već su sigurno tu, ali nabavite i tenisice za tjelesni, kabanicu, ako trebate nešto od odjeće... kako bi prvi tjedan škole svima bio sa što manje obaveza i moranja.
Obavite frizera, zajedno s djetetom odaberite odjevnu kombinaciju za prvi dan škole i dan prije D dana, potrudite se leći ranije i dobro se naspavati.

Svakako neka dijete legne ranije u krevet s lijepom pričom za laku noć, a ujutro se vi malo ranije ustanite i iznenadite dijete s omiljenim doručkom.
Naspavani, najedeni, sređeni krenite u dogovoreno vrijeme u školu, pazeći da dođete malo ranije kako dijete ne bi osjetilo nervozu.

I plač. Nipošto, ali nipošto nemojte plakati, niti pustiti ni jednu suzu jer će dijete biti jako zbunjeno i misliti da ga ostavljate na nekom ružnom mjestu.
Također, mnogi roditelji znaju i pretjerati s fotografiranjem i sređivanjem. Nemojte dijete oblačiti u presvečanu odjeću i maltretirati sve oko sebe s stotinama fotografija. Važno je da se dijete dobro osjeća, tako da pazite da mu je u odjeći udobno.

Svakako se potrudite da taj prvi dan škole barem jedan roditelj, ako ne već oba, budu cijeli dan s djetetom. Prije ulaska u razred zagrlite ga poljubite ili mu dajte neki vaš tajni znak kojim ćete mu pokazati da ga volite, podržavate i da je sve ok.
Jer škola i jest ok. I vrlo često najljepše doba.

Poslije škole sačekajte ga u dogovoreno vrijeme i ostatak dana provedite opušteno i zabavno. Dogovorite se da nakon škole idete na sladoled, pizzu, u šetnju, u park kako bi dijete shvatilo da škola nije bauk i da lijepa sjećanja iz djetinjstva tek počinju.
Dan pun uzbuđenja zaslužuje da se ranije ode u krevet. Lijepa priča o školi za laku noć i naspavajte se i vi. Dobrom snu sigurno će pomoći i dobar i udoban krevet i madrac. Evo linka na naše favorite za vas i vaše dijete.

Fotografije: Unsplash
Pripremila: Boba Blašković
 

TRK NA NAŠE MADRACE