KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako se riješiti straha od mraka?

Kako se riješiti straha od mraka?

Datum objave: 2019-11-13 13:49:41 +0100

Kada ste roditelj malog djeteta često izgleda kao da rješavanjem jednog problema otvarate drugi problem.

Nešto kao Pandorina kutija - nikad kraja.

A jedan od čestih problema koje muči mališane (i ponekad nas odrasle) je strah od mraka.

Pa kako i ne bi? Tajanstvena šuškanja za koja ne znamo od kuda dolaze, zvuk grane koja lupka po prozoru, zvuk škripanja starog poda ili strašni obrisi najdražih plišanih igračaka…

Pa i mi nekada zaspimo uz upaljeni televizor jer smo prije spavanja odgledali poprilično dobar horor.

A da bi vaš mališan (a i vi) spavali bez imalo muke, potrudili smo se sakupiti par trikova i savjeta koji će ukloniti ili barem smanjiti noćne strahove.

1. Prigušite svjetla

Većini djece potrebna je malo jača svjetlost u spavaćoj sobi, pa će noćna lampica ili tinjalica biti dobra prva linija obrane od strašnih čudovišta.

Isto tako možete nabaviti lampicu koja reflektira zvjezdano nebo na zidove sobe.

Nabavite dječju svjetiljku koja će osvjetliti zidove zvjezdanim nebom
Nije li ljepše spavati pod zvjezdanim nebom?

 

Ovakva rasvjeta će mališane razveseliti i oduševiti pa će tako brzo zaboraviti na svoje strahove. A moguće je da će sljedeći dan s nestrpljenjem dočekati i vrijeme za odlazak u krevet smiley

Razmislite u ugradnji prigušivača na glavno svjetlo u sobi ili budite kreativni pa oko kreveta nanižite božićne žaruljice.

2. Saznajte što zaista plaši vašeg mališana

Moguće je da vaš mališan odjednom razvije strah od mraka. U većini slučajeva to će se dogoditi u razdoblju kada mašta divlja i nešto se promijenilo u njegovoj sobi. Možda je dobio novu igračku čiji ga obrisi plaše ili ste počeli zatvarati vrata njegove sobe.

Prvi korak u rješavanju problema je da ga upitate čega se zaista plaši. Postoji li u sobi određeni predmet kojeg se boji? Ako da, uklonite ga.

A možda je u pitanju samo otvoreni ormar, pa ćete zatvaranjem ormara i noćnim svjetlom lako riješiti strah od mraka.

3. Iššš! Otjerajte zla čudovišta

Neka djeca zbog mnogo crtića, priča za laku noć i mašte razviju strah od čudovišta, pa prije spavanja provjerite sva odlična mjesta gdje se čudovišta vole skrivati. Zavucite se s mališanom ispod kreveta, pogledajte iza vrata i naravno - u ormaru.

Skrivaju li se čudovišta možda ispod kreveta?
Jesu li možda ovdje?

 

Ako je ipak mališan uvjeren da su čudovišta još uvijek dobro skrivena u sobi, imamo i nekoliko trikova kako da ih se riješite.

  • Trik 1: Uplašite čudovišta. Režite na njih poput psa, otplešite neki glupav ples i vičite na njih. Vjerojatno zvuči glupo, no vjerujte da ovo plašenje čudovišta zaista djeluje smiley
  • Trik 2: Zarobite ih. Uzmite neku staru kutiju, npr. kutiju od cipela koja će vam poslužiti za sakupljanje čudovišta. Otvorite kutiju, sakupite sva čudovišta, zatvorite kutiju i odnesite je iz sobe. Tako će čudovišta biti cijelu noć zarobljena i neće ometati mališanov san.
  • Trik 3: Napravite sredstvo za odbijanje čudovišta. U maloj sprej boci pomiješajte vodu s eteričnim uljem lavande i poprskajte sva područja kroz koja bi čudoviša mogla ući u sobu ili gdje se skrivaju. Ispod kreveta, kod prozora, iza vrata, u ormaru… Ne samo da će se vaš mališan osjećati sigurnije u mraku, već će ga i miris lavande dodatno umiriti prije spavanja.

4. Osigurajte noćnu stražu ispred vrata spavaće sobe

Ako vaš mališan svom silom vjeruje da su čudovišta stvarna, kod vrata spavaće sobe postavite stražara. Na primjer, omiljenog plišanog medvjedića koji će čudovišta držati podalje od sobe.

5. Neka mališan spava s omiljenim plišancem

Plišane igračke često znaju utješiti djecu, pa dopustite mališanu da spava sa svojom omiljenom igračkom. Naravno, razmislite i o igračkama koje svijetle u mraku. Jer ima li boljeg i jednostavnijeg rješenja od mekanog plišanca i noćne lampice u jednom?

6. Pokažite mališanu da se i po mraku može zabaviti

Izmislite zabavne igre koje se igraju po mraku. Na primjer, sjednite s mališanom na krevet i prebacite na sebe veliku plahtu. Škakljajte se, igrajte se, smijte se, pričajte mu zabavne priče. Tako će vidjeti da i mrak može biti zabavan.

Pokažite mališanu da i mrak može biti zabavan
Ku-ku, gdje si?

 

A sjećate se možda igre slijepog miša? Bila je veoma popularna u našem djetinjstvu. Stavite povez oko očiju, neka vas mališan okrene nekoliko puta i započnite potragu. Mališan će uživati u ovoj igri, a ako se tijekom potrage i spotaknete bit će još više smiješno smiley

Preporučujemo da mališanu ipak ne stavljate povez preko očiju jer se ovako i onako boji mraka.

Sve u svemu, upotrijebite kreativnost i maštu i pokažite mališanu da se nema čega bojati jer i mrak može biti zabavan. Odvedite ga na mali izlet u prirodu. Kampirajte uz logorsku vatricu, pecite sljezove kolačiće, promatrajte zvjezdano nebo i uživajte.

Nadamo se da smo vam dali dobre ideje koje ćete i isprobati. 

Želimo vam laku noć, bez ikakvih čudovišta iz ormara devil

Potražite madrac protiv čudovišta :)