KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako učiti i naučiti u krevetu?

Kako učiti i naučiti u krevetu?

Datum objave: 2019-11-13 14:25:48 +0100

Stiže nova Akademska godina. Predavanja, kolokviji, ispiti... što smo stariji i što je pauza bila dulja, teže učimo. A koliko je teško natjerati se učiti tek u odrasloj dobi? Rijetki su oni koji se mogu pohvaliti da brzo i lako uče. Sigurno se možete prisjetiti situacije iz klupe kada vam ništa na satu nije moglo privući pažnju, a znanje nikako ući u glavu. Nakon “prospavanog” školskog sata treba pronaći najbržu i najlakšu metodu učenja i pripreme za ispit, a to baš nije lako. Još je teže učiti kada treba sjesti i naučiti knjigu, bez da vam je prethodno netko prenio to gradivo i ako nemate izrađenu svoju metodiku lakšeg učenja.

Jedan od najboljih savjeta koje učenici i studenti mogu dobiti od svojih starijih kolega je da se najlakše uči u krevetu i to prije spavanja. Da, ozbiljni smo.

Naime, istraživanje provedeno u Brighamu dokazalo je da ljudski mozak tijekom spavanja lakše usvaja znanje.
Također, isto je istraživanje dokazalo da ćete biti sigurniji u svoje odgovore prilikom testiranja, ako za test učite večer prije ispita.
Pitate se kako je to moguće? Pa, proces prikupljanja memorija u mozgu odvija se kroz tri faze: akvizicija memorije, konsolidacija memorije i osvježavanje memorije.

Tijekom faze akvizicije primamo informaciju, u fazi konsolidacije ju usvajamo, dok u posljednjoj fazi mozak odlučuje hoće li je zadržati ili ne. Faza konsolidacije ključna je prilikom učenja prije spavanja. Mozak naime tijekom noći ne prima nove informacije na koje utječe vanjski svijet pa ih mozak lakše zadrži u memoriji.

No, postoji i ona druga strana gdje učenje u krevetu prije spavanja može biti i jako varljivo, posebno ako to ostavite za kasne večernje sate. Umor i iscrpljenost nikako nisu dobrodošli za učenje pa dobro razmislite koliko vam je vremena potrebno da prođete cijelo gradivo te na vrijeme i svježi i odmorni krenite s učenjem.

Osim tajminga važan je i položaj u kojem učite te udobnost kreveta, kako bi usvajanje novog znanja prošlo bez muke i bolova u leđima i vratu. To je izuzetno važno jer postoje položaji u kojima nam se lakše počne spavati, stoga izbjegavajte da vam je glava na prsima te da je vrat savijen. U tom položaju će vam se brzo početi spavati i zato je vrlo važan odabir udobnog jastuka i visokog uzglavlja uz koje možete udobno sjesti i nasloniti se.

Uz to vrlo je važno da učite s jakim svjetlom, a ne s romantičnim žutim svjetlom i noćnom lampom. Čuvajte vid, a i u tamnim prostorima lakše će vam se prispavati.

Potrudite se stvoriti ugodno okruženje bez puno predmeta i stvari koji će odvlačiti pažnju od knjige.
Svi znamo da je kod učenja najvažnija usredotočenost, a tijekom dana nas u tome mogu omesti čak i ptice koje pjevaju na prozoru ili telefoni, razgovori ukućana. Zbog toga je večer idealna za učenje jer je tada sve mirnije.

Isključite svoj pametni telefon i TV te odlogirajte se sa svih društvenih mreža kako ne bi dobivali nikakve obavjesti i poruke. O tome koliko su plavo svjetlo, mobitel i televizor štetni u spavaćoj sobi, već smo pisali. Osim što zrače i izazivaju poremećaje kod spavanja, poteškoće s učenjem još su jedan razlog zašto bi TV odmah trebalo izbaciti iz sobe.

Ideji o učenju u krevetu doskočili su i proizvođači kreveta i namještaja.
Dodaci koji dolaze uz krevet gotovo da isključuju upotrebu radnih stolova jer sadrže sve ono što bi moglo biti potrebno prilikom učenja. To naravno ne vrijedi za pisanje domaće zadaće. Tu će prednost uvijek imati dobri stari radni stol i udobna, ergonomska stolica.
Da biste stvorili kvalitetnu radnu okolinu važno je slušati svoje želje i kreirati savršen prostor za učenje, baš onako kako sami volite.

I još nekoliko savjeta za kraj… Da bi učenje bilo još lakše, isprobajte ovih pet trikova:

Bilješke uvijek zapisujte ručno. Na taj način vaš mozak će brže i lakše procesuirati informacije.
Očistite radnu jedinicu i riješite se predmeta koji odvlače pažnju. Čistoća će pomoći da zadržite fokus i na taj način bolje iskoristite vrijeme pred knjigom.
Bavite se fizičkim aktivnostima jer je zdravo tijelo jedan od osnovnih preduvjeta kvalitetnog učenja.
Uvedite sustav nagrađivanja nakon savladanog gradiva. Dobre ocjene i naučeno znanje je potrebno i nagraditi, zar ne?
Podijelite naučeno znanje s braćom, prijateljima ili roditeljima. Ispričajte zanimljivosti koje ste naučili ljudima oko sebe. Na taj način utvrdit ćete svoje znanje, sami sebe čuti te shvatiti jeste li dobro naučili ili neke dijelove ipak treba ponoviti.

Ako vam treba novi krevet s višim uzglavljem za udobno učenje, evo našeg izbora.

Fotografije: Pinterest, Unsplash
Pripremila: Boba Blašković

A SADA SKOK  NA NAŠE MADRACE