KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Kako uspavati uzbuđeno dijete?

Kako uspavati uzbuđeno dijete?

Datum objave: 2019-11-13 13:48:47 +0100

Doći će Sveti Nikola? I stavit će mi poklon u čizmicu? A kako? Ujutro ću se probuditi i dobit ću i slatkiše?! Hoću ostati budan cijelu noć i čekati ga. 

Tisuće zašto vrte se glavom vašeg mališana pred veliki događaj. Sveti Nikola već je zajedno s Krampusom posjetio vrtić, a baka i djed već danima ispituju dijete :“Što bi ti da ti donese Sveti Nikola? Znaš da će doći jer si bio dobar.”

Djeca vole rutinu, a izmišljeni lik koji njima osobno nosi dar samo zato što su bili dobri - unosi nemir pred spavanje.

Uzbuđenje je na vrlo visokom nivou, a tada je još teže zaspati no inače, a klinci su spremni svašta reći samo da ne moraju spavati.

I kladimo se, nakon postavljanja čizmice na prozor bit će vrlo teško odvojiti uzbuđenu djevojčicu ili dječaka od prozora.

Jer žele vidjeti tog dobrog stričeka/strica/dundu koji će im donijeti dar.

U tim “kriznim situacijama” kada dijete doista ne želi otići u krevet držite se sljedećih pravila:

  • držite se rutine,
  • izbjegavajte slatko,
  • pripremite šalicu toplog mlijeka,
  • čitajte priču i
  • naoružajte se strpljenjem.

Držite se svakodnevne rutine

Djeca se na nešto naviknu i žele da se taj mali ritual ponavlja iz dana u dan. Odlazak na spavanje uvijek slijedi isti obrazac: prvo malo gledam crtić, pa mi tata stavi pidžamu, idem si oprati zube, popijem malo toplog čaja, pročitaju mi priču, legnem se, zagrlim medvjedića i spavam.

Svaka djevojčica i svaki dječak ima svoju specifičnu proceduru koju slijedi smiley

Ako ste roditelj, znate kako to funkcionira. 

U izvanrednim slučajevima kao što je dolazak Svetog Nikole ta se rutina može poremetiti. Sigurno će se poremetiti. Pokušavajte dijete što više usmjeravati na njegovu rutinu.

Bez slatkiša, molimo

Blagdani su vrijeme kad se svim odraslima čini zgodno djetetu pokloniti slatkiše i čokoladu. A roditelji samo fino nabace lažni smiješak i kroz zube procijede hvala. 

Pokušajte slatkiše svesti na minimum. I zbog zubi, ali i spavanja. Dijete koje pojede previše slatkog teško će zaspati, a kada i zaspi san će biti isprekidan.

Naime šećer, bilo da se radi o medu ili bijelom kristalnom, vrlo brzo pretvara se u energiju i drži nas budnima.

Šalica toplog mlijeka za bolji san

Šalica toplog mlijeka prije spavanja za bolji san, trik je star kao i spavanje i izum šalice. Samo mlijeko u sebi ne drži aminokiselinu triptofan odgovornu za uspavljivanje, ali diže tjelesnu temperaturu i tako tijelo postaje uspavano. 

Šalica toplog mlijeka uvijek dobro dođe

Druga stvar je opet - navika. Vaše dijete, kada je još bilo beba često je zaspalo baš sišući ili pijući mlijeko iz bočice. Koje je bilo toplo.

U našoj podsvijesti od ranih dana je povezivanje mlijeka sa spavanjem.

Čitajte priče za laku noć

Čitanje priča prije spavanja trebalo bi biti dio dobre navike uspavljivanja.

Uz to što se dijete lijepo ušuška i odvede u neki daleki svijet prije spavanja, čitanje ima još niz dobrobiti za dijete: poticanje mašte, povećanje koncentracije, povećava se vokabular

Čitanje priča odlična je taktika za uspavljivanje

A ako baš ne može spavati zbog toga što očekuje Svetog Nikolu - ispričajte mu priču o svecu kojeg očekuje. Zašto ne? Možda shvati da je Sveti Nikola zapravo i Djed Božićnjak.

Naoružajte se strpljenjem

Već je kasno i vama se spava, ali s uzbuđenim djetetom prije spavanja trebate biti strpljivi.

Prijetnje i visoki tonovi prije spavanja samo će vam se obiti u glavu. Što ćete vi biti smireniji to će i dijete brže zaspati.


Nadamo se da smo vam pomogli. Želimo vam laku noć.


Udobni madraci za vaše dijete